Escala a Castelló es presenta a Fitur com a referent europeu de la cultura marinera

Entre la desena de navilis d’aquesta cinquena edició destaca una rèplica de la nau Victoria, embarcació que va realitzar la primera circumnavegació del món entre 1519 i 1522

Escala a Castelló es presenta a Fitur com a referent europeu de la cultura marinera

Castelló de la Plana es prepara per a acollir una nova edició d’un esdeveniment que ja s’ha convertit en tot un referent a nivell europeu: Escala a Castelló. La plaça central de l’espai de la Comunitat Valenciana situat en la Fira Internacional de Turisme (Fitur) ha acollit la presentació de la seua cinquena edició, acte en el qual ha participat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco.

L’edició d’aquest 2022, prevista del 21 al 25 d’abril, se celebrarà al port de la capital de la Plana “amb tota la potència”, ha avançat Marco, afirmant que es treballa perquè “registre un rècord de participació de navilis històrics, amb una desena confirmats ja”.

El principal reclam serà Nao Victoria, una recreació del vaixell que va realitzar la primera circumnavegació del món entre 1519 i 1522 comandat per Magallanes i Elcano. A més, també es podrà visitar el Galeón Andalusia, lligat a la ruta de la Seda, o una recreació de la Nao Santa María, la major de les tres embarcacions que va utilitzar Cristóbal Colón en el seu primer viatge al Nou Món en 1492.

Entre les diferents propostes, els visitants també podran gaudir de l’embarcació de vela Pascual Flores, datada de 1917 i recuperada per l’Ajuntament de Torrevella, així com dos navilis de bandera holandesa i un altre rus, el Oostershelde, el Morguenster i el Shtandard.

A més, després de les dues últimes edicions marcades per la pandèmia, aquest 2022 es recuperaran diferents espais i activitats que complementen la iniciativa com ara el mercat mariner, el mercat gastronòmic, les actuacions musicals, les recreacions històriques, les activitats en el club nàutic, els espectacles pirotècnics i les justes de Sète.

Francesc Colomer i Amparo Marco presenten en Fitur la cinquena edició d’Escala a Castelló

Proposta “única i singular”

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha destacat el “posicionament” que ha aconseguit la ciutat de Castelló amb l’impuls d’aquest esdeveniment. Per a Colomer, “malgrat la pandèmia Escala Castelló ha aconseguit representar-nos a tots, convertint-se en una icona de territori al ser una proposta única i singular“.

El representant autonòmic ha lloat un projecte que “entén que de la mar només poden vindre bones notícies: comerç, intercanvi i tolerància. Castelló cada vegada més és una referència de major qualitat, amb projectes que generen riquesa vinculats als valors”.

Escala Castelló s’ha convertit en un dels tres esdeveniments de caràcter mariner i de tradicions més important d’Europa en tan sols cinc edicions. A més, compta amb el patrocini de la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la Unesco. Després de l’edició de 2019, aquest 2022 es tornarà a comptar amb el suport institucional de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura, impulsant, així, la seua projecció a nivell internacional.

Les embarcacions

La Nao Victoria ha estado en las cuatro ediciones anteriores de Escala a Castelló y este año cobra un especial protagonismo, al conmemorar el V Centenario de la Vuelta al Mundo de Magallanes. Fue en 1522 cuando la Nao Victoria, capitaneada por Juan Sebastián Elcano entraba en Sevilla tras conseguir la épica hazaña de dar la primera vuelta al mundo. El Galeón Andalucía también ha participado en todas las ediciones, y permitirá poner en valor la Ruta de la Seda, que cada vez está cobrando más importancia como eje estratégico del comercio internacional. Repetirá por segundo año consecutivo el pailebote Pascual Flores, exponente de principios del siglo XX de la marinería de Torrevieja y del comercio entre el norte, el mediterráneo y la costa oeste de África.

La Nao Santa María, que es la última de las incorporaciones a la Fundación Nao Victoria, estará por primera vez en Castelló. También se estrenarán en Escala a Castelló, el Oostershelde y el Morguenster, que tenían que haber estado en 2020 pero no pudieron por la irrupción de la pandemia de la covid-19 y el aplazamiento de esta edición, que se tuvo que adaptar y reducir el número de barcos participantes. Son dos navíos procedentes de Holanda, que cada año participan en los encuentros internacionales más importantes del mundo. El Shtandard ruso, que es una réplica de los barcos utilizados por los zares para navegar, regresará a Castelló capitaneado por Vladimir Martus.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari