Aquests són els vaixells que estaran presents en Escala a Castelló

Del 13 al 17 d’abril, tot aquell que estiga interessat podrà contemplar vaixells de tota mena

Aquests són els vaixells que estaran presents en Escala a Castelló
14/04/2023 -

El Grau de Castelló es prepara per a rebre la sisena edició del Festival Marítim Escala a Castelló, que se celebra del 13 al 17 d’abril. L’esdeveniment atraurà a la ciutat onze vaixells de tota mena, des dels més històrics i tradicionals fins als utilitzats per institucions actuals, la qual cosa suposa un rècord de participació en la història del festival.

El vaixell almirall del festival és La Nao Victoria, una rèplica del vaixell en el qual Magallanes i Elcano van realitzar la seua expedició en el segle XVI, la primera circumnavegació al globus terraqüi. La nau té una eslora de 26 metres, una mànega de 6,7 metres i un calat de 3,2 metres, compta amb 3 mastelers, 6 veles i una superfície velica de 290 metres quadrats, i va ser construïda en 1992.

Un altre dels vaixells que arribarà al Grau de Castelló és el Pasqual Flores, un històric navili construït a Torrevella en 1917 per al comerç de la sal i les fruites amb els ports del Mediterrani i Àfrica. Aquest vaixell, que té una eslora de 43,78 metres, una mànega de 8,60 metres i un calat de 4 metres, compta amb 3 mastelers, 10 veles i una superfície velica de 415 metres quadrats. Recentment restaurat per la Fundació Nao Victoria, estarà acompanyat del seu bessó, el Santa Eulalia, que també arribarà a Castelló per a participar en el festival.

El pailebote Santa Eulalia forma part de la flota del Museu Marítim de Barcelona i va ser un dels últims velers dedicats al transport de mercaderies al Mediterrani. Amb una eslora de 43,78 metres, una mànega de 8,60 metres i un calat de 4 metres, compta amb 3 mastelers, 10 veles i una superfície velica de 415 metres quadrats.

Una altra de les embarcacions que formarà part del festival és la goleta Cervantes Saavedra, construïda en les drassanes sueques Götaverken AB com a vaixell far en 1934. Amb una eslora de 48,5 metres, una mànega de 7,8 metres i un calat de 4,4 metres, compta amb 3 mastelers, 12 veles i una superfície velica de 750 metres quadrats. El bergantí també s’utilitza actualment com a vaixell-escola i ha sigut protagonista de la famosa sèrie televisiva “El Vaixell”.

D’altra banda, la goleta Äran, construïda en 1903 a la ciutat noruega de Viken, també participarà en el festival. Durant molts anys, va transportar mercaderies diverses entre els països de la Mar Bàltica i la Mar del Nord, incloent-hi barrils d’arengs que s’exportaven a la península Ibèrica, on es carregava sal i vi. Amb una eslora de 32 metres, una mànega de 6,4 metres i un calat de 2,97 metres, compta amb 2 mastelers, 8 veles i una superfície vèlica de 414 metres quadrats.

Le Don du Vent, un vaixell amb una història única, s’uneix a la llista d’embarcacions que es podran visitar durant l’esdeveniment Escala a Castelló enguany. Amb una eslora de 30 metres, aquest veler va ser originalment construït en 1943 sota el nom de Nordstrand per a ser utilitzat com a patruller per l’Armada alemanya. Després de la Segona Guerra Mundial, els seus armadors ho van convertir en un vaixell pesquer i, més tard, en un iot de luxe per als adinerats alemanys. Va ser en aquest període quan es va convertir en un habitual de Cannes i un lloc de trobada per a les celebritats de l’època, incloent-hi Audrey Hepburn, Cary Grant, Charlie Chaplin i molts altres.

Una altra embarcació que es podrà visitar en Escala a Castelló és el patruller Va riure Riaza, fabricada en 2022 per drassanes Armó en Burela (Lugo) per a la Guàrdia Civil. Amb una eslora de 35 metres i una mànega de 7,80 metres, és el major patruller d’altura en servei en el Servei Marítim de la Benemèrita. A més, compta amb un sistema de propulsió híbrid dièsel-elèctric, la qual cosa la converteix en una de les últimes incorporacions del cos armat.

També es podrà visitar el cazaminas Duero, el cinqué vaixell de la classe ‘Segura’ de l’Armada Espanyola, dissenyat per a realitzar operacions de captura de mines explosives. Amb una eslora de 55 metres i una mànega de 10,7 metres, la seua ubicació en la base de Cartagena li permet complir la seua comesa de detecció, localització, identificació i destrucció o neutralització de mines de fons i de orinque.

Salvament Marítim també tindrà un lloc en l’esdeveniment, mostrant als visitants com és per dins una de les seues embarcacions utilitzades per a operacions de cerca i rescat en tota la costa espanyola. Amb més de 50 vaixells d’aquest tipus repartits per la costa, aquests vaixells són coneguts per la seua velocitat per a solcar la mar al rescat de mariners en dificultats, aconseguint fins als 30 nusos.

Finalment, se suma a l’esdeveniment un pesquer d’arrossegament anomenat Nova Gaya, amb una eslora de 25 metres i un casc de polièster. Aquest vaixell, que va començar a pescar amb els seus sistemes de xarxes en 2002, té la seua base en el port del Grau de Castelló i permetrà als visitants conéixer més sobre les tècniques de pesca utilitzades en la mar.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari