L'Orquestra de València estrenarà “El Miserere de la Montaña” en l'Auditori de Castelló

Es tracta d’una obra recuperada i inèdita del Mestre José Serrano inspirada en Bécquer que veurà la llum el divendres

L'Orquestra de València estrenarà “El Miserere de la Montaña” en l'Auditori de Castelló

L’Auditori de Castelló acollirà la recuperació i estrena absoluta d’“El Miserere de la Montaña”, una obra del mestre José Serrano inspirada en la Llegenda 18 “El Miserere” de Gustavo Adolfo Bécquer, que per al compositor valencià va ser tota una font d’inspiració. L’Orquestra de València (OV), sota la batuta de Cristóbal Soler, serà l’encarregada de traure-la a la llum aquest divendres 10 de gener a les 19.30 hores en el primer concert que la formació farà a l’auditori castellonenc. Així ho ha anunciat la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals i presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, acompanyada del director del Palau, Vicent Ros, el director general del Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinós, el director de música Cristóbal Soler, i el musicòleg Ramón Ahulló.

Tal com ha explicat aquest matí el musicòleg Ramón Ahulló, que s’ha encarregat de recuperar l’obra, és possible que el mestre la componguera entre 1873 i 1893, quan rebia classes particulars de Salvador Giner. Ahulló ha citat el treball de Vicent Vidal Corella, que en la biografia “El Mestre Serrano y los felices tiempos de la zarzuela” conta que Serrano va demanar ajuda a Giner per a instrumentar la llegenda de Bécquer i que aquest li va recomanar al compositor Tomás Bretón. “Malgrat que s’han trobat cartells que anunciaven la seua estrena, no se sap per què finalment no va ocórrer”, explica el musicòleg.

“En 2017 ja estrenarem una altra obra de Serrano, la ‘Missa de Gloria a tres veus’, i ara ho fem amb ‘El Miserere de la Montaña’, que no va arribar a estrenar-se”, ha indicat la presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello. “Este divendres podrem per fi escoltar-la i continuar així la labor de recuperació de l’oblit del nostre patrimoni musical”, ha afegit Tello, qui ha recordat que es tracta “del primer dels tres concerts que l’Orquestra de València interpretarà enguany a l’auditori de Castelló”, ja que “una part de la nostra política és acostar l’Orquestra a altres ciutats”.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals ha destacat que “estos concerts podem oferir-los a la ciutadania de les nostres terres, des del Palau i l’Orquestra de València, gràcies a l’excel·lent relació que mantenim amb l’Institut Valencià de Cultura. Una col·laboració que tants fruits està donant estos últims anys”.

En 2017, quan Ahulló es trobava fent la seua tesi sobre José Serrano, va demanar als familiars del músic que donaren la documentació original a la Societat General d’Autors i Editors (SGAE). Així va aconseguir trobar aquesta obra inacabada que va estudiar a fons juntament amb Borja Granell i el director Cristóbal Soler. Finalment, Soler i Ahulló van completar la peça “sempre seguint els motius del compositor perquè poguera ser interpretada”.

“Serrano li tenia especial devoció a Bécquer. Malgrat ser molt difícil traslladar un poema a una partitura, es va inspirar en els moments que descrivia i va aconseguir crear una atmosfera a partir de cada motiu temàtic gràcies als efectes que interpretaven els instruments i als matisos dinàmics i agògics”, assegura el musicòleg.

Soler, per part seua, ha animat al públic a assistir al concert d’aquest divendres i ha agraït el treball conjunt del Palau de la Música i l’Institut Valencià de Cultura (IVC): “Quan es tracta de difusió, és fonamental la unió de les institucions”. A més, ha plantejat que el pròxim objectiu hauria de ser gravar aquesta composició perquè es puga difondre amb més facilitat, una qüestió en la qual està d’acord el director del Palau, Vicent Ros, que ha explicat que s’està treballant en això i possiblement es podrà gaudir en la temporada 2020-2021 del temple musical valencià.

Abel Guarinós, director general de l’IVC, també ha valorat la recuperació d’aquesta peça i la col·laboració entre tots dos organismes, ja que gràcies a aquest treball conjunt es va recuperar la “Missa de Gloria a tres veus” de Serrano en 2017, estrenada per l’OV i el Cor de la Generalitat Valenciana.

Així, divendres que ve 10 de gener el públic podrà gaudir d’aquesta obra inèdita a l’Auditori de Castelló i del “Concert per a contrabaix i orquestra núm. 2 en Si Menor” (Bottesini) i la “Simfonia núm. 3 en Mi Bemoll Major” (Schumann). Serà la primera actuació de l’OV a la ciutat en una nova col·laboració entre el Palau i l’IVC, amb dos concerts més el 14 de febrer i el 24 d’abril, tots dos amb Ramón Tébar al capdavant. “Volem potenciar el nostre patrimoni artístic i als nostres músics i aquesta col·laboració és clau per a això, sobretot en un gran auditori com el de Castelló”, ha indicat Ros.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari