Eva Alcón (UJI) apel·la al finançament i l'estabilització del personal per a afrontar amb valentia els reptes de futur

Antonio Pradas

Eva Alcón (UJI) apel·la al finançament i l'estabilització del personal per a afrontar amb valentia els reptes de futur
28/02/2020 -

La Universitat Jaume I ha commemorat el XXIX aniversari de la seua creació amb un acte acadèmic al Paranimf del campus del Riu Sec en el qual s’ha fet lliurament de la Medalla de la Universitat a la Societat Castellonenca de Cultura i el Club Atletisme Playas de Castellón. L’acte ha estat presidit per la rectora, Eva Alcón; el president del Consell Social, Sebastián Pla; l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez; la secretària autonòmica d’Universitats i Investigació, Carmen Beviá; el rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, i la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras.

En el seu discurs, la rectora Eva Alcón ha assegurat que per a respondre amb garanties als reptes de futur de la universitat s’han d’atendre dos temes amb urgència: el capital humà i el finançament.

Pel que fa al personal, Alcón ha explicat que enguany s’estabilitzaran 83 places del Personal d’Administració i Serveis. No obstant, ha reivindicat la necessitat d’una estabilització i millora de les condicions del professorat. «L’estabilitat del nostre professorat és una qüestió urgent i irrenunciable. Tenim les solucions a l’abast: el conveni col·lectiu i l’eliminació de la taxa de reposició, però aquestes solucions no seran possibles sense la voluntat política del Govern d’Espanya», ha assenyalat. Així mateix, ha afegit que també cal implantar mesures per a captar i retenir el talent per a poder potenciar la investigació en sectors estratègics.

Quant al finançament, la rectora de l’UJI ha reivindicat de nou la necessitat d’un nou model de finançament universitari i ha agraït al Consell la constitució de la comissió d’experts per al disseny d’aquest model per a així «solucionar un problema endèmic i situar les universitats com a prioritat de les polítiques públiques. Estem davant d’una oportunitat única que no hem de perdre perquè la inversió en formació, investigació, transferència i innovació és la millor inversió pública que pot fer qualsevol govern», ha afirmat. En aquest sentit, Alcón ha mostrat la voluntat de diàleg i col·laboració institucional per a avançar en aquesta qüestió.

D’altra banda, la rectora ha abordat les sis línies estratègiques que l’UJI ha d’atendre amb prioritat per a avançar com a universitat. En primer lloc, ha fet referència a la racionalització i millora de l’oferta acadèmica per donar resposta a les demandes de la societat i tindre una convergència amb el panorama internacional a través de l’aposta per la formació dual i la flexibilitat en la configuració dels estudis.

El segon aspecte és la millora de la qualitat docent, la formació en competències transversals i la innovació educativa. El tercer àmbit clau és la investigació, que se centrarà en l’increment de la captació de fons i en el desenvolupament d’una estratègia de recursos humans que aplique la Carta Europea i el Codi de conducta en la contractació de personal investigador.

La transformació digital és el quart punt estratègic per a l’UJI, especialment en l’aplicació de la intel·ligència artificial als diferents àmbits de coneixement. La internacionalització és el cinquè àmbit d’actuació en el qual es centrarà la universitat per a avançar en els estudis, la ciència i la col·laboració amb altres institucions.

Finalment, el compromís social és el sisè punt en el qual es treballarà per a avançar cap a una universitat més inclusiva, plural, diversa, amb tolerància zero davant qualsevol tipus de violència i en línia amb els Objectius del Desenvolupament Sostenible.

Per a acabar, la màxima autoritat acadèmica ha instat a «afrontar amb valentia i tots junts el nostre futur per a respondre als nous desafiaments i fer de l’UJI un instrument que ens faça avançar com a territori i societat».

Medalles de l’UJI

En l’acte acadèmic de celebració del 29è aniversari l’UJI ha lliurat la Medalla de la Universitat a la Societat Castellonenca de Cultura i al Club Atletisme Playas de Castellón.

La Societat Castellonenca de Cultura es va constituir en 1920 amb la finalitat de conservar, estudiar i difondre els valors artístics i culturals de les terres valencianes i en particular els de la província de Castelló i comarques afins, promovent i realitzant investigacions de qualsevol mena, fomentant i ajudant a la creativitat artística i literària. Durant els seus 100 anys d’història, la Castellonenca ha estat la veu crítica i de referència obligada per a qualsevol tema relacionat amb la memòria històrica, l’art i l’arqueologia a Castelló, sobretot a través del seu Butlletí, publicació de referència en els estudis sobre les terres de Castelló.

El Club Atletisme Playas de Castellón, amb quasi 40 anys d’història, és considerat com el millor club d’atletisme espanyol, segons les estadístiques de la Reial Federació Espanyola d’Atletisme. A més, ha sigut el guanyador de la Copa d’Europa d’atletisme de clubs en les edicions de 2015 i 2019. El palmarès del Playas de Castellón és inigualable, ja que acumula 210 títols de campions d’Espanya de clubs al llarg de tota la seua historia, i en el còmput global de guardons se situa com el millor club d’atletisme d’Europa. És l’actual campió d’Europa de Clubs i campió de la lliga espanyola, tant en homes com en dones en 2019, doblet que cap equip havia aconseguit fins ara.

Premis del Consell Social

En l’acte acadèmic de celebració del 29è aniversari també s’ha fet lliurament del XXI Premi del Consell Social a la Investigació a César Ávila Rivera, professor del Departament Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiologia i responsable del grup d’investigació «Neuropsicología y neuroimagen funcional».

Ávila ha sigut pioner en l’ús de les tecnologies més avançades en neuroimatge funcional aplicades al diagnòstic, avaluació i tractament de diferents patologies del sistema nerviós central.

També s’ha lliurat l’XII Premi del Consell Social a la Iniciativa Emprenedora Estudiantil a Kilian Zaragoza Mora i Andrea Lorenzo Chiva, graduats en Enginyeria en Disseny Industrial i Desenvolupament de Productes per la Universitat Jaume I, i José Vicente Villaroig Claramonte, estudiant de la mateixa titulació, per la creació de Foodration4all, S.L., empresa que aporta una innovació d’alt grau en l’àmbit de la inclusió i ajuda social, aplicada al sector serveis.

Finalment, s’ha lliurat el Premi a l’Excel·lència Docent Universitària a María Auxiliadora Sales Ciges, professora titular del Departament d’Educació; María José Orts Tarí, professora titular del Departament d’Enginyeria Química; Rafael Ballester Arnal, degà i catedràtic d’universitat del Departament de Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiologia; i Montserrat Boronat Navarro, professora contractada doctora del Departament d’Administració d’Empreses i Màrqueting.

Altres distincions

En l’acte també s’ha fet lliurament de les distincions al personal jubilat durant l’any 2019, les distincions al PAS i PDI en actiu amb 25 anys de serveis prestats, i els premis extraordinaris en els estudis de grau corresponents al curs acadèmic 2018/2019.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari