La Plaça del Llibre arriba a Castelló amb més de 40 activitats

El gran encontre de la literatura escrita en valencià se celebra per primera vegada a la plaça Santa Clara del 24 al 27 d’octubre

La Plaça del Llibre arriba a Castelló amb més de 40 activitats
22/10/2019 -

Al llarg dels darrers anys, la Plaça del Llibre s’ha establit a València i Alacant com un dels esdeveniments principals de la literatura escrita en valencià. Un punt de trobada imprescindible per als amants de la lectura. En 2019 Castelló se suma també a la celebració de la paraula amb la primera Plaça, que omplirà de literatura la plaça Santa Clara del 24 al 27 d’octubre. En aquesta edició, els autors i autores seran els grans protagonistes, amb més de 30 creadors convidats.

L’encontre s’ha presentat aquest dimarts, 22 d’octubre, al Menador de Castelló i ha comptat amb la presència de Jesús Figuerola, president de la Fundació FULL; Marta Cubedo, delegada d’Acció Cultural del País Valencià a Castelló; Octavi Monsonís, com a representant de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; Carmen Lázaro, vicerectora de Cultura de la Universitat Jaume I; Verònica Ruiz, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló; Pere Duch, representant del Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques; Natxo Badenes, president d’Escola Valenciana, i Aina Garcia-Carbó, presidenta d’El Pont Cooperativa de Lletres.

Durant les quatre jornades de la Plaça, els visitants no solament podran descobrir nous títols per a omplir les prestatgeries, sinó que també podran gaudir de més de 40 activitats programades: taules redones, presentacions de títols, trobades amb autors, espectacles infantils… No en va, com ha explicat Jesús Figuerola, la voluntat d’aquesta llibreria a peu de carrer és “vertebrar el territori valencià mitjançant la producció editorial i literària” que es realitza a casa nostra. Així, el president de Full, ha destacat que “els tres encontres que integren la Plaça del Llibre no constitueixen cites aïllades i independents, sinó que formen part d’un mateix univers cultural, d’una mateixa indústria de la paraula escrita”.

Respecte a la vicerectora de Cultura de l’UJI, ha afirmat que aquest projecte suposa “una valorització d’elements intangibles” i ha ressaltat “el concepte de ‘plaça’ com a espai de reunió i trobada per als lectors”. A més, Carmen Lázaro ha celebrat que la col·laboració de la Universitat amb la Plaça del Llibre “permet implicar a tot l’estudiantat de l’UJI en les propostes de la programació”.

Per la seua banda, Marta Cubedo ha recordat la importància de que la Plaça del Llibre compte amb suport institucional i tinga lloc “als espais públics, als espais de tots”. Igualment, la delegada d’ACPV ha manifestat la seua “alegria perquè la Plaça del Llibre arribe per primera vegada a Castelló” ja que, com ha explicat , “suposa que el projecte ja té presència a tot el territori valencià”. “Amagar una literatura és amargar una llengua”, ha subratllat Monsonís durant la seua intervenció, on ha destacat “la qualitat dels autors de Castelló”. “No hi ha lectors en català sense llibres a les prestatgeries de les llibreries” ha apuntat el representant de l’AELC, qui ha desitjat que la Plaça del Llibre de Castelló “se consolide com s’ha consolidat la del cap i casal”.

Un festival literari al cor de la ciutat

Quant a la presidenta d’El pont, ha alertat sobre “el desconeixement que es té de la literatura catalana contemporània, sobre què s’està fent i com s’està creant”. En aquest sentit, ha destacat que la Paça del Llibre de Castelló inclou dins del seu programa la celebració d’un festival literari que comptarà amb la participació d’autors valencians, catalans i balears i facilitarà “mostrar un ventall real i ampli de la producció literària actual”. Aquest cicle acollirà presentacions d’obres com El fill de l’italià (Drassana), de Rafel Nadal;  l’antologia A favor nostre (Godall Edicions) i el poemari Variacions profanes (Viena Edicions), de Marta Pessarrodona, qui també impartirà una conferència a l’UJI; Jugar-s’hi la vida, de Màrius Serra; o La memòria de l’aigua (Columna), de Montse Barderi. “Els clàssics mai deixaran de ser importants, però hem de posar l’èmfasi també en l’ara”, ha afegit Garcia-Carbó. Els assistents a la Plaça també podran gaudir de xarrades sobre literatura o del recital de poesia La lírica viu, a càrrec de Josep Porcar, Susanna Lliberós, Miquel Pitarch, Jaume Pérez-Montaner, Isabel Robles, Pau Sif, Alba Fluixà, Imma López Pavia, Sebastià Alzamora, Antoni Vidal i Marta Pessarrodona.

A més, també es realitzarà un homenatge al contacontes i mestre Llorenç Giménez, referent de la cultura, que va morir a finals del mes d’agost. Així, com a part de la seua programació, l’encontre comptarà amb un festival de narració oral on es rendirà tribut a una de les figures de més rellevància en aquest àmbit al nostre territori. L’esdeveniment tindrà lloc el diumenge 27 d’octubre a la plaça de Santa Clara i hi participaran narradors valencians com Carles Cano, Domingo Chinchilla, Felip Kervarec, Valentí Piñot, Miquel Prades, Tània Muñoz i Rosabel Canós; així com la catalana Jordina Biosca i la balear Caterina Valriu. Des de les 12 hores, aquests professionals de la paraula compartiran relats, contes i rondalles amb l’audiència allà congregada. El mateix dia també es retrà homenatge a Carme Miquel, la docent, acadèmica i activista pel valencià que ens va deixar el proppassat mes de juny, amb un acte on es presentaran dos llibres editats per Escola Valenciana i que compten amb la seua participació: 10 de dones , que Miquel va prologar, i 10 de 2, que inclou un relat seu.

om a representat del Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques, Pere Duch ha explicat que la Plaça “aspira a apropar les obres en valencià als lectors de totes les comarques de Castelló. Volem omplir Santa Clara de llibres perquè les visitants troben entre els prop de 9000 exemplars, de segur, un títol que els agrade”. En la mateixa línia, ha explicat que la Plaça del Llibre “és un aparador ideal” perquè les llibreries troben nous lectors que es convertisquen en “clients habituals”.

Programació per a l’alumnat de Castelló

Aquest gran aparador de la literatura en valencià també vol prestar especial atenció a l’estudiantat de Castelló, com ha explicat el president d’Escola Valenciana. Per això, gràcies a la col·laboració amb l’Ajuntament de Castelló, la Plaça també inclou un programa específic d’activitats escolar adreçades als diferents nivells educatius. Tertúlies amb els autors, tallers i sessions d’animació lectora són algunes de les propostes que permetran a l’alumnat gaudir de la paraula escrita. A més, Natxo Badenes ha assenyalant que l’encontre també comptarà amb “un espai de lectura per a famílies o podran rebre recomanacions sobre quines lectures poden ser més interessants per als xiquets”. La programació escolar complementarà, així, la programació infantil, que abastarà des de tallers d’haikús fins a presentacions de llibres per als lectors més menuts.

La Plaça del Llibre de Castelló està organitzada per la Fundació FULL, l’Associació d’Editors del País Valencià, el Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i Acció Cultural del País Valencià. La iniciativa, que forma part del Pla valencià de foment del llibre i la lectura 2017-2021 (PVFLL), també compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, Escola Valenciana, El Pont Cooperativa de Lletres, la Universitat Jaume I i l’Ajuntament de Castelló.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari