Coneix la història de l'ermita de Sant Jaume de Fadrell

El mític enclavament castellonenc en el Caminàs, li dóna nom a l’acord progressista que governa la capital de La Plana

Coneix la història de l'ermita de Sant Jaume de Fadrell
27/09/2019 -

En el municipi de Castelló de la Plana es troba la partida de Fadrell, en el Caminàs, on es pot visitar l’ermita de Sant Jaume de Fadrell, un conjunt arquitectònic catalogat com a Bé de Rellevància Local. Aquesta ermita, que data del segle XIV, és la que bateja l’Acord de Fadrell, la unió dels partits PSPV, Compromís i Podem-CSeM-EU per a formar un govern progressista de la ciutat de Castelló.

Hui dia, l’ermita de Fadrell bateja a la partida de l’horta a 4km al sud de la ciutat, i continua sent un enclavament visitable amb molta història. A més, continua sent el centre de les festes en Sant Jaume de Fadrell cada any a la fi del mes de juliol.

Història de l’ermita

En els seus orígens, l’ermita va ser l’alqueria musulmana més gran del terme, on s’assentava un nucli important de població. Després de la conquesta de Jaume I, es va construir l’ermita i va passar a ser una església “de reconquesta”, amb característiques gòtiques.

ermitascomunidadvalenciana.com

Des del segle XIII fins al XV, l’alqueria va estar fortificada, i els reste dels murs i la torre encara es poden observar. Va ser modificada en els segles XVII i XVIII, conservant en l’actualitat l’impressionant saló gòtic i un retaule medieval.

Però va anar a partir de 1696 quan l’ermita i les seues dependències experimenten més transformacions. Es va construir el pòrtic i una nova porta d’accés. En 1704 es reforma l’ermitori, donant-li l’aspecte que té hui dia. Encara que, més tard, s’han dut a terme accions de conservació i pintura, respectant l’estil original.

Finalment, en 1983 s’instal·len les dependències del museu Etnològic Municipal, inaugurat el juliol de 1985, on es poden observar els elements més importants de la cultura material del terme. Aquest museu es pot visitar de manera gratuïta. L’horari per a visitar-lo és de dimarts a diumenge, de 10 a 14 hores i de 17 a 20 hores.

Festes en Sant Jaume de Fadrell

La festa més gran en Fadrell se celebra el diumenge següent del 25 de juliol, el dia del sant que li dóna nom. És l’Encàrrec de Sant Jaume la que s’encarrega d’organitzar les festes cada any. Es realitzen actes religiosos, com la Missa Solemne, la processó pels voltants, el Rosari de l’Aurora o el cant dels Gojos.

Però també hi ha actes populars en l’ermita de Sant Jaume, es llancen focs artificials, s’organitzen concerts i jocs infantils. L’activitat popular més destacada és el tradicional “porrat”, una fira en la qual s’organitza un mercat a l’aire lliure per a vendre productes en veneració als sants. Històricament, se celebraven per a demanar als sants la fertilitat dels animals i bones collites.

castellonenfiestas.com (Facebook)

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari