L'hostaleria sobre el passaport sanitari en bars: "No volem convertir-nos en una espècie de policia sanitària"

Turisme proposa a Sanitat exigir el passaport COVID per a accedir a bars, restaurants i concerts

L'hostaleria sobre el passaport sanitari en bars: "No volem convertir-nos en una espècie de policia sanitària"
15/07/2021 -

Sembla que les restriccions no deixen d’afectar els hostalers, i és que ahir el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, va proposar que el passaport COVID s’exigisca per a accedir a locals relacionats amb el sector turístic i de l’oci i garantir, així, la tranquil·litat més gran i seguretat de les persones que es troben en aquests espais.

Aquesta mesura arriba uns dies després que s’haja limitat aforaments, que passen a ser de taules de 10 persones en l’exterior i a 6 a l’interior dels locals, horaris, on ara es tanca a les 00.30 i a les 00.00 hores es deixa de servir, i fins i tot tancaments en algunes d’aquestes activitats pel creixement de la pandèmia en la Comunitat Valenciana.

La situació han fet reaccionar als hostalers de Castelló, en concret, el vicepresident de l’Associació Provincial d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de Castelló (ASHOTUR), Luis Martí, ha explicat que, “sense conéixer la lletra xicoteta de la proposta, no la compartim. Hi ha més del 50% de la població no vacunada, i no és culpa seua. Amb la situació actual, no veig viable l’opció“.

No volem convertir-nos en una espècie de policia sanitària. No és la nostra obligació comprovar ni sancionar (amb la no admissió) als nostres clients”, ha confirmat Martí, qui ha afegit que la responsabilitat sobre la seguretat sanitària “no és nostra, és del govern”.

Podem, i hem d’ajudar, però no acceptem aqueixa delegació de responsabilitat“, ha conclòs el vicepresident d’ASHOTUR.

El titular de Turisme ha comunicat aquesta proposta a la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, perquè siga ella qui la trasllade al Govern central i es debata sobre la seua aplicació, que per a Colomer hauria de ser molt pròxima.

D’aprovar-se, s’exigiria el certificat verd digital en el qual s’indica la inoculació de vacunes contra la COVID-19 per a accedir a recintes culturals, concerts, festivals, bars o restaurants. Fins ara, s’exigeix per a entrar en altres territoris com a turistes sense necessitat de realitzar-se una prova PCR o d’antígens.

En aquest sentit, Colomer ha destacat que podria ser un al·licient per a vacunar-se entre aquelles persones que han decidit no posar-se la vacuna o que dubten i que, al mateix temps, podria garantir la seguretat en aquests espais i aconseguir que s’amplien aforaments.

COM SOL·LICITAR EL PASSAPORT COVID A CASTELLÓ

Els certificats s’emetran de manera gratuïta en versió electrònica o en paper, sota petició del ciutadà amb la seua targeta SIP. Podrà sol·licitar-ho a partir del portal de coronavirus, l’App GVA+ Salut o el portal del pacient. Tots ells compleixen amb els criteris de seguretat requerits per l’Agència Espanyola de Protecció de dades. A més, es contempla la possibilitat d’obtenció de certificat presencial a través de la sol·licitud de cita en les agendes de taulell del seu centre de salut.

TIPUS DE CERTIFICAT

Existeixen tres tipus de certificat dels quals l’acreditació QR es recull de manera digital que contindrà la informació essencial i la signatura digital que li atorga validesa.

Certificat COVID Digital de vacunació: permet acreditar que la persona ha rebut una o dues dosis d’una de les vacunes enfront de la COVID aprovada per la UE. La validesa d’aquest certificat és de 365 dies després de la data de vacunació.

Certificat COVID Digital de recuperació: acredita de manera digital, en el codi QR que la persona s’ha recuperat de la COVID després d’haver confirmat la seua malaltia mitjançant una prova PCR positiva. Aquest certificat serà vàlid des de la finalització del període d’aïllament, dia 11 de la prova PCR positiva fins 180 dies després.

Certificat COVID Digital de proves: ofereix l’acreditació que la persona disposa d’un resultat negatiu d’una prova diagnòstica de COVID, que pot ser PCR o antigen. En el cas de la prova PCR el resultat tindrà una validesa de 72h i la validesa de la prova d’antigen serà de 48 hores. Per a poder acreditar-se els resultats de les proves d’antígens, no és vàlida qualsevol mena de prova, sinó que ha d’haver-se realitzat amb un dels kits comercials aprovats per la UE.

En viatjar, el titular del Certificat COVID Digital de la UE deu, en principi, quedar exempt de les restriccions a la lliure circulació: els Estats membres hauran d’abstenir-se d’imposar restriccions addicionals de viatge a les persones titulars d’un Certificat COVID Digital de la UE, llevat que aquestes restriccions siguen necessàries i proporcionades per a salvaguardar la salut pública. En qualsevol cas, és important que totes les persones se cercioren dels requisits que cada país té per a viatjar.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari