Illueca inaugura l'exposició dels Projectes Pilot d'habitatge públic sostenible i innovadora a Castelló

Assegura que la Generalitat “està assumint la innovació ecològica en la construcció com un dels pilars centrals de les polítiques d’habitatge”

Illueca inaugura l'exposició dels Projectes Pilot d'habitatge públic sostenible i innovadora a Castelló
12/04/2022 -

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha inaugurat a Castelló de la Plana l’exposició del Projecte pilot d’habitatge públic i sostenible que impulsa la Direcció General d’Innovació Ecològica en la Construcció, en col·laboració amb l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha).

L’exposició recull les propostes finalistes dels tres concursos d’arquitectura organitzats per a la rehabilitació i construcció dels primers habitatges públics sostenibles i innovadores a València, Alcoi i Castelló. En l’acte s’ha presentat el catàleg i s’ha conegut en profunditat la proposta de rehabilitació i ampliació de l’edifici de l’avinguda Caputxins de Castelló de la Plana, que ja disposa de llicència per a la seua construcció.

L’exposició, que romandrà oberta fins al 10 de maig, consta de 44 panells que recorren les propostes rebudes i presenten amb major detalle les finalistes. El 19 de maig viatjarà a Alacant i continuarà recorrent la Comunitat per a mostrar el talent arquitectònic del territori i la necessitat de reflexionar sobre la repercussió mediambiental, econòmic i social dels habitatges i el compromís de la Generalitat amb la transició ecològica. La mateixa exposició i panells s’han servit de materials reciclats i tintes ecològiques per a la seua producció.

Durant la seua intervenció, Héctor Illueca ha destacat que la Vicepresidència Segona “està assumint la innovació ecològica en la construcció com un dels pilars centrals de les polítiques d’habitatge de la Generalitat”. En eixe sentit, ha assenyalat que es trava en l’inici de les obres de l’edifici de Santa Cruz de Tenerife a Castelló de la Plana. Una intervenció basada en criteris d’eficiència energètica que aportarà 36 habitatges públics amb una capacitat d’estalvi energètic d’un 60%. Tot això amb una inversió de 4,36 milions.

El vicepresident ha comentat que “en el nou context de reacció dels poders públics al context de tensions econòmiques que s’estan produint en el mercat mundial, veiem que aquest camí de les activitats d’alt valor afegit en l’edificació s’ha consolidat com un dels carrils de la recuperació econòmica”. En aquest sentit, ha recordat l’obertura del procés de sol·licitud dels 20 milions inicials, que poden aconseguir més de 200 milions, destinats a la rehabilitació a nivell d’edifici i habitatge.

Per part seua, la secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, ha destacat l’excel·lent qualitat dels treballs i ha posat en valor el procés que la Direcció General d’Innovació Ecològica en la Construcció va dur a terme a través d’un concurs d’arquitectura en dues fases en els quals únicament s’han considerat criteris de qualitat per a la selecció de guanyadors i els resultats dels quals són evidents.

La directora general d’Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, ha assenyalat que “el potencial transformador de l’arquitectura és indiscutible” i ha emfatitzat “la necessitat de fomentar un canvi de tendència des de l’administració pública, assumint des de la innovació els reptes que la situació actual planteja”.

L’acte ha tingut lloc en el col·legi territorial d’Arquitectes de Castelló i en ell també han participat el degà del Col·legi d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana, Luis Sendra; i el president del Col·legi Territorial de Castelló, Ángel Pitarch.

Projectes innovadors

El projecte pilot de Castelló planteja la rehabilitació integral i ampliació d’un edifici dels anys 60 de l’avinguda Caputxins. Els criteris de licitació establien que una intervenció sostenible i innovadora que transformara l’edifici en un de consum quasi nul en el qual prevalguera el benestar dels seus habitants. El projecte guanyador ha sigut ‘Viu i Conviu’, de Mentrestant i Jaime Prior, amb una arriscada proposta en la qual destaquen els espais exteriors com a resposta a la necessitat que la pandèmia ha posat en evidència.

Les propostes finalistes també estan exposades. Són ‘Una bona llar’ de Martín Lejarraga Oficina d’Arquitectura i Enginyeria i Disseny Estructural Avançat; ‘Conlloga’ de Straddle3 Constructors S.L.; ‘Per al poc que plou’ de Juan Colomer Alcàsser; ‘Escaquer’ d’Estudi Alberto Burgos, Teresa Carrau Estudi d’Arquitectura i Alicia Maruenda; i els esments per a ‘Successió Urbana’ de Calmm Architecture Quidam, Gea21 i Javier Civera i ‘Living Tree’ de Ply Std, SCP.

A València es tracta del primer edifici d’habitatges i el de major altura de la Comunitat amb estructura de fusta. Comptarà amb instal·lació fotovoltaica en la coberta i un hort. Està situat al carrer Joaquín Ballester 17 i el projecte guanyador és ‘Sal al Saló’ de Nacho Marí, del grup Superestudio.

La resta de propostes finalistes són ‘Enfilade Sud’ d’Arqtistic Arquitectura i Investigació; ‘Generant Conductes’, de LECOC Arquitectura; ‘Altres domesticitats’ de Temperatures Extremes Arquitectes i Rodrigo Delso; ‘The estafes they llaure A-Changin’ de Mª Dolores Contell i Juan Miguel Martínez; i els esments ‘Els Terrats’ de Peñin Arquitectes; ‘Km.0’ d’Inventari d’Arquitectura, i ‘Riurau’ de Studio ITER.

En el cas d’Alcoi la proposta guanyadora ha sigut ’48 a repartir’ dels Estudis Biga i Martí Sardà Arquitectes. Destaca l’aposta per la construcció modular, la integració de sistemes constructius que promouen la bioconstrucció i els materials quilòmetre zero. També s’ha reconegut l’exploració d’un model residencial flexible i inclusiu que permet agregar unitats facilitant la generació de diferents respostes d’habitatge.

Les propostes finalistes d’aquest concurs són ‘Com ha canviat el conte’ de Mª Dolores Contell i Juan Miguel Martínez; ‘Entre patis’ de Temperatures Extremes Arquitectes i Rodrigo Delso; ‘Sota un mateix sostre’ de Cristina Picazo, Ignacio Company, María Virtudes i Paloma Ibarra; i ‘Arrels’ de Marta Mila. Els esments especials han sigut per a ‘Living N’Aiça’ de Diir Partners i ‘Castellar 2.M’ de Whatsarq Architecture.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari