Castelló acumula el 25,6% dels incendis de tota la Comunitat

Més de la meitat dels incendis de la província són provocats per causa humana, des de negligències a intencionats

Pixabay

Castelló acumula el 25,6% dels incendis de tota la Comunitat

La província de Castelló acumula el 25,61% dels incendis de tota la Comunitat Valenciana. Així es desprén de les dades provisionals d’incendis forestals de la Generalitat. Entre 1986 i 2018 va haver-hi en tot el territori 15.551 incendis, dels quals 3.982 van ocórrer a la província castellonenca. D’ells, un 51,9% tenen darrere causa humana.

Castelló, que ocupa un 28,63% de la superfície de la comunitat, és la província amb menys incendi per extensió. València, que ocupa un 46,33%, acumula en la sèrie històrica el 46,65% dels incendis. La província d’Alacant és la més castigada: amb un 25% de l’extensió acumula el 27.74% dels incendis -0,74 per quilòmetre quadrat, enfront dels 0,6 de Castelló-.

Quant a les causes, només un 32,9% dels incendis s’han comprovat que siguen ‘naturals’. En concret, per tempestes elèctriques seques. La causa més comuna té l’activitat humana darrere: un 34,1% dels incendis de la província són per “negligències i causes accidentals”.

Un 17,8% dels incendis són intencionats que, sumats a les negligències, acumulen a les persones un 51,9% d’aquests. A aquestes dades els falta, no obstant això, un 14,55% catalogat com a “causes desconegudes“, algunes d’ella arxivades i unes altres en processos judicials.

Problema comú

Segons la mateixa estadística és precisament ara, al juliol i agost, quan es dóna el pic de més probabilitat d’incendis en tot el territori. En tota la Comunitat, des que es tenen registres, 91 incendis anuals es produeixen en el mes amb més activitat vacacional; són tres incendis diaris.

El nou govern del Botànic II, en el pacte signat per PSPV, Compromís i UP-EUPV, es detalla la intenció de redactar “un Pla de Prevenció d’Incendis i Riscos Naturals“. Un nou pla que revise el de 2017 i actualitze, especialment, la prevenció local: només 61 de 542 amb obligació de tindre un Pla de Prevenció d’Incendis comptaven amb ell en acabar 2018.

La nova norma s’adaptaria al ‘Pla Nacional d’Adaptació al Canvi Climàtic’, en el qual es detallen els problemes futurs relatius als incendis: el calfament global a causa de l’activitat humana augmenta les probabilitats d’incendi. El foc redueix les masses forestals, elements naturals de “fre” al calfament global. Així, amb cada incendi fora de l”equilibri natural’ es propicia un major calfament global que, de nou, porta a més incendis. Una ‘roda’ que necessita plans urgents.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari