La indignació de l'hostaleria de Castelló s'expandeix i més bars amenacen amb obrir

Encara que es prorroga el tancament de l’hostaleria fins al març, molts establiments de tota la Comunitat obriran el 26 de febrer

@ashocas

La indignació de l'hostaleria de Castelló s'expandeix i més bars amenacen amb obrir

Des del 21 de gener romanen tancats i amb l’última pròrroga fins a l’1 de març comptaran amb quasi un mes i mig sense activitat, excepte per a oferir menjar per a portar. Els bars i restaurants de la Comunitat Valenciana es troba en una delicada situació des que començara la pandèmia del coronavirus fa quasi un any i no auguren un futur fàcil per a la seua supervivència, per la qual cosa l’amenaça del sector hostaler de Castelló de desobeir s’ha expandit a la resta del territori i alçar persianes malgrat les restriccions sembla que serà una realitat.

Les protestes contra el govern i la petició de reunions no són una novetat, però sí que ho és l’advertiment de saltar-se les normes i obrir bars i restaurants a partir del pròxim dimarts 16, data en la qual s’anava a permetre la seua obertura abans d’anunciar la pròrroga de restriccions. Al començament d’aquesta setmana, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ja deixava veure que no s’anaven a “flexibilitzar” les limitacions actuals, per la qual cosa l’Associació d’Hostalers i Empreses d’Oci Nocturn de Castelló, Ashocas, va respondre categòric: “Fins ací va arribar la nostra paciència, no aguantem més”.

A través de les seues xarxes socials, Ashocas va animar a tot el sector a obrir les seues portes el 16 de febrer, ja que, per a l’associació, “no hi ha ni una sola raó perquè la Generalitat Valenciana liderada per Ximo Puig ens mantinga tancats ni un sol dia més”. “No podem continuar pagant la seua incompetència, la millor ajuda és que ens deixen treballar“, afegien.

I la resposta no es va fer de pregar. Encara que en Ahocas hi ha uns 600 negocis adherits, a la causa s’han unit més i podria haver-hi fins a 2.000 establiments de tot el territori units. Tots ells convocats des d’associacions com la d”Hostaleria Vall’ d’Elda i Petrer (Alacant) i localitats de pobles com Llíria, Orpesa, Benicàssim i Benicarló.

@ashocas

@ashocas

A això s’han sumat protestes físiques com la casserolada d’ahir enfront de l’ajuntament de Castelló o l’asseguda enfront del Palau de la Generalitat de València. També s’han mantingut reunions i aquest dimecres Ashocas va exigir a Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme, un pla de desescalada “urgent i gradual amb data en ferma, una major dotació en les ajudes i menor burocràcia i una equiparació similar a la dels sectors no essencials”.

L’ajuntament de Castelló demana calma

En la casserolada d’ahir al migdia enfront de l’Ajuntament de Castelló, que es va traslladar també a la plaça de les Aules, es va exigir al govern local, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana una bossa d’ajudes directes i l’exempció de taxes municipals pel tancament de l’activitat, una de les mesures que ja es va aplicar al començament del confinament i que enguany continua vigent.

L’alcaldessa, Amparo Marco, juntament amb la regidora de Turisme, Pilar Escuder, es van presentar en la protesta per a atendre les demandes. Tal com ha explicat la primera edil, comprén la preocupació del sector: “El tancament de negocis, encara que siga temporal, té efectes evidents i cal agrair l’esforç i el sacrifici que fan tots els professionals de l’hostaleria”. “És veritat que les restriccions establides per les autoritats sanitàries són dures, però són necessàries per a frenar l’avanç de la pandèmia. Estem travessant la tercera ona i cal aconseguir que els nivells de contagi continuen baixant i que la pressió assistencial en centres de salut i hospitals es reduïsca”, va afegir.

Així mateix, va defensar que l’ajuntament “ha sigut ací des del primer moment”, mantenint reunions per a conéixer les seues necessitats i activant plans i mesures de suport específic. “Un exemple d’això són les ajudes directes a pimes i autònoms de sectors afectats, amb un total d’1,4 milions d’euros en 2020, i les que preveiem distribuir enguany a través del Pla Resistir que sumen 5,5 milions més per a la ciutat de Castelló”, va destacar Marco.

Per part seua, el portaveu de l’equip de Govern, José Luis López, va assenyalar ahir en roda de premsa que la posició del consistori és la de defensar el compliment de la legalitat: “La situació és molt complicada. Tenim dades una mica més esperançadores, però les mesures es prenen per a previndre nous contagis i doblegar la corba. Només així podrem tornar a la normalitat al més prompte possible”.

En aquest sentit, va destacar els 5,5 milions d’euros de les ajudes del Pla Resistir només per a Castelló, la línia d’1,4 milions d’euros per a ajudes a hostaleria i oci nocturn, els 3,5 milions d’euros destinats a emergència social i la línia d’1,7 milions d’euros del Pla d’Inversions de Revitalització Econòmica de Castelló (Pirecas), amb microobres per a ajudar a sectors afectats per la crisi.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari