Tota la informació del coronavirus a Castelló i la Comunitat Valenciana

Coneix tota la informació sobre l’impacte del coronavirus en Castelló fins al dimecres 25 de març

Tota la informació del coronavirus a Castelló i la Comunitat Valenciana

Des que el desembre passat es conegueren els primers casos de COVID-19 a la ciutat xinesa de Wuhan, a poc a poc el coronavirus s’ha expandit pel món i s’ha convertit en pandèmia. A Espanya, el passat 14 de març va entrar en vigor el Reial decret de l’estat d’alarma i les seues mesures de confinament com a mesura per a evitar la propagació del virus al país. Després de més de deu dies en quarantena, hi ha quasi 3.500 morts amb coronavirus i 48.000 persones contagiades i les regions amb més contagis són les de Madrid, Catalunya, País Basc, Andalusia, Castella-la Manxa i Castella i Lleó.

La setena comunitat autònoma amb més resultats positius per coronavirus és la Comunitat Valenciana, amb 2.616 contagis i 143 morts fins al dimecres 25 de març, segons ha comunicat la consellera de Sanitat Pública i Salut Universal, Ana Barceló. Així, a continuació desgranem tota la informació, al detall, de com afecta el coronavirus a la Comunitat Valenciana i, especialment, a la província de Castelló:

Les xifres del coronavirus a Castelló: contagis, altes i defuncions

En la seua última actualització, la consellera de Sanitat ha indicat que el dimecres 25 de març ja hi ha 2.616 resultats positius per coronavirus en tota la Comunitat. Castelló té actualment 269 persones contagiades; Alacant ascendeix a 858 i València, per part seua, alberga 1.427 casos, més dues persones no assignades per ser residents d’altres comunitats autònomes.

El personal sanitari infectat pel coronavirus s’inclou en aquestes xifres. En concret, ha assenyalat que hi ha 485 persones, 71 més que ahir.

Aquestes xifres, en canvi, no tenen en compte a les persones que presenten símptomes lleus. Per falta de tests, aquelles persones que presenten aquests símptomes i ho comuniquen a la Conselleria a través del número 900 300 555 són considerades “tècnicament possibles” i no casos positius. En concret, reben atenció i tractament telefònic per personal sanitari si no requereixen ingrés.

Per franja d’edat, el 45% dels contagis són persones que tenen entre 30 i 60 anys; el 33% té entre 60 i 80; el 14% supera els 80 anys i, finalment, el 8% són persones de menys de 30 anys.

Quant a les morts, fins ara hi ha 143 després de produir-se 28 més entre el dimarts i el dimecres. En aquest sentit, Barceló ha especificat que 11 s’han produït a la província de Castelló, 71 a Alacant i 61 a València. El 91,4% d’aquestes defuncions han sigut persones de més de 75 anys.

Respecte a les recuperacions, fins hui hi ha 7 altes hospitalàries més, la qual cosa eleva a 44 les persones recuperades que han estat en hospitals en la Comunitat Valenciana. D’elles, 2 s’han produït a Castelló, 14 a Alacant i 28 a València. D’altra banda, 8.543 proves han donat negatiu.

En quins hospitals es troben?

La conselleria de Sanitat no ha facilitat informació sobre el nombre de persones que estan sent ateses als hospitals valencians. Tan sols es va oferir aquesta informació a principis del mes de març, amb els primers casos localitzats.

La Comunitat Valenciana, ara mateix, compta amb 2.616 persones contagiades pel COVID-19, amb 1.071 ingressades en hospitals: 118 a Castelló (de les quals 23 estan en l’UCI), 348 a Alacant (61 en l’UCI) i 605 a València (114 en l’UCI). La consellera ha detallat que no hi ha cap menor d’edat que es trobe en aquestes unitats.

En quin estat estan les UCI?

Les persones més greus es troben en les UCI, que segons ha ressaltat la consellera, “tenen capacitat per a atendre els pacients i uns excel·lents professionals al capdavant”. Així mateix, ha assenyalat que la gestió d’aquestes unitats és “global” i el Comité de Coordinació és l’organisme que s’encarrega d’això.

En aquest moment hi ha 198 persones en l’UCI, 23 d’elles a Castelló, 61 a Alacant i 114 a València. De moment, a l’haver capacitat per a atendre aquestes persones, Barceló ha llançat un missatge de calma i ha confirmat que no s’espera fer triatge.

Ximo Puig, president de la Generalitat, també ha aclarit que cada dia es fan anàlisi sobre els nous contagis, defuncions, altes, personal contagiat… per a fer projeccions que contemplen “fins al pitjor dels escenaris”. En concret, Barceló afig que s’està estudiant quin personal serà necessari quan es posen en marxa els hospitals de campanya, els llits, les UCI o el material sanitari.

Una de les conseqüències més negatives del coronavirus no sols són les defuncions de pacients, sinó també la impossibilitat que els seus familiars puguen acomiadar-se físicament com que no poden entrar en les UCI i pels alts índexs de contagi. En aquest sentit, la consellera de Sanitat ha anunciat que s’estan estudiant fórmules perquè existisca la possibilitat d’un comiat digne per a aquests homes i dones i s’anunciarà quan estiga establida.

Hi ha material sanitari suficient?

Ana Barceló, en la seua última compareixença, ha explicat que la nit del dimarts van arribar els dos avions noliejats per la Generalitat Valenciana des de la Xina i que aquest material (ulleres, bates, respiradors, llits, màscares) s’està distribuint al llarg de tot el dia del dimecres en departaments de sanitat, residències i ajuntaments, per als equips de Serveis Socials i persones que han deixat d’assistir als centres sanitaris però necessiten aquestes màscares per a estar a casa.

Aquest dimecres ha informat que els hospitals i l’Institut de Medicina Legal rebran 1.366.800 màscares quirúrgiques, més de 103.000 màscares FPP2, 92.000 guants i equips de protecció individual (EPI). Les residències, per part seua, tindran una partida de 315.500 màscares quirúrgiques i 85.000 guants, mentre que els serveis socials dels municipis rebran també 200.000 màscares quirúrgiques.

Quant a com es reparteixen aquests paquets, la consellera ha reiterat que es tenen en compte les necessitats dels departaments i de les residències, criteris assistencials que tracten d’equilibrar la situació que hi ha en cadascun dels centres, el nombre de professionals o la població.

Preguntada per si aquest material que ha arribat des de la Xina podria anar cap a altres comunitats autònomes, Barceló ha declarat que no serà així. “El material que s’ha requisat per part del Ministeri de Sanitat és d’empreses que volien fer subhastes il·legalment”, ha insistit. En concret, el repartiment el gestiona la Sotssecretària de la Conselleria de Sanitat.

Barceló ha llançat un missatge de calma i d’optimisme: “És un equip molt complet per a atendre la pressió de la situació que estem vivint amb el coronavirus”. Així mateix, ha agraït les donacions de persones a títol individual i el treball d’universitats i empreses que, juntament amb la Conselleria, estan elaborant més material, com a respiradors amb impressores 3D. També es continuarà estudiant la compra a empreses espanyoles i estrangeres.

Respecte als tests ràpids, la consellera ha indicat que ja han arribat 6.000 a Espanya, “però són molt pocs”. Els primers s’han destinat a la Comunitat de Madrid, la regió amb major volum de contagis i defuncions del país, i s’espera saber més informació després de la reunió que mantenen hui la consellera juntament amb el Ministeri de Sanitat, que s’està encarregant d’organitzar aquest proveïment.

Barceló ha reivindicat en l’última roda de premsa que ja ha comunicat al ministre Salvador Illa la necessitat de saber quan i quants tests arribaran a la Comunitat Valenciana per la importància que té localitzar tots els casos de contagis positius per coronavirus.

Residències de majors

Una de les qüestions més greus del coronavirus és com està afectant les residències de persones majors. Fins ara, en la Comunitat Valenciana s’han identificat casos en 45 centres, 22 més que el dimarts, amb importants focus de contagi a Torrent i Alcoi.

La consellera ha detallat que hi ha 6 residències afectades pel coronavirus a Castelló, 11 a Alacant i 28 a València. No obstant això, ha llançat un missatge de calma i ha assegurat que l’índex de contagis no és el mateix que el de les ja intervingudes de Torrent i Alcoi, sinó que és molt “dispar”. “En algunes hi ha casos de residents contagiats, però en unes altres, per exemple, es tracta d’un sanitari i no ha arribat a ancians”, ha destacat.

A Castelló hi ha 6 residències afectades per la pandèmia, l’única coneguda a Morella. La consellera no ha facilitat més informació concreta sobre el seu estat ni sobre el de la resta de centres sociosanitaris de majors.

De moment, la Conselleria fa un estret seguiment de la residència de Morella, que no s’intervindrà com ja s’ha fet a Torrent i Alcoi. En aquest sentit, la consellera ha detallat que, després d’observar-se la vulnerabilitat dels ancians i ancianes, han començat les inspeccions per a assegurar-se del compliment de les mesures de seguretat, “bones” en el cas de Morella, ha valorat.

Així, una vegada s’identifica un cas de coronavirus, la residència informa els familiars de la persona afectada de la situació i, a continuació, s’inicia un protocol d’actuació, que comporta l’aïllament d’aqueixa persona i el seu tractament. A més, la Unitat Militar d’Emergències (UME) desinfecta les instal·lacions i ha augmentat les seues inspeccions, amb controls rigorosos de l’estat, els protocols i, sobretot, el compliment de les mesures.

“Quan s’observa que la situació no és la desitjable és quan la Conselleria intervé les residències, és a dir, els equips de Sanitat es fan càrrec de la gestió, perquè la prioritat és que els nostres majors estiguen bé”, assegura.

Després de conéixer-se la troballa de cadàvers en residències durant les inspeccions i desinfeccions de l’UME, Ana Barceló no ha especificat si alguna d’aquestes víctimes es trobava en la Comunitat Valenciana. Ha explicat, no obstant això, que s’intensificarà el control i ha agraït a la vicepresidenta, Mónica Oltra, “el seguiment molt estret” que està fent en les residències.

Hospitals de campanya

Com va assenyalar Puig fa uns dies, la Comunitat Valenciana té capacitat per a atendre els afectats i afectades pel COVID-19, però la Generalitat està treballant per a anticipar-se als “pitjors escenaris”.

Una de les mesures per a fer front a un possible desbordament dels hospitals o de les UCI és la construcció d’hospitals de campanya en les tres províncies. L’Agència Valenciana de Seguretat ha posat a la disposició de Sanitat tres instal·lacions que podran albergar 1.100 places (500 a València, 400 a Alacant i 200 a Castelló).

En el cas de Castelló, l’hospital de campanya serà una construcció prefabricada i desplegable connectada mitjançant túnels totalment aïllats de l’exterior amb els centres sanitaris grans que hi haja al seu al voltant, com la resta.

En aquest cas, s’estudia la seua ubicació en una parcel·la al costat de l’Hospital General de Castelló. Ja han començat les obres per a preparar el sòl i el terreny i, quan estiga llest, s’informarà de la planificació i més detalls, ha dit Barceló, que en la roda de premsa del passat dimarts va assenyalar, no obstant això, que no està assegurat al 100% que es vaja a instal·lar allí.

Gabriela Bravo, consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, ha informat que cadascun dels hospitals podrà comptar amb unitats de vigilància intensiva (UCI) si anaren necessàries, així com espais d’aïllament, zona de quarantena, banys i serveis separats per sexes i espais per a la recepció de pacients, triatge i descans del personal.

Bravo també ha concretat: “La meitat dels llits estaran disponibles en dues setmanes i la totalitat, en un mes”. Podrem comptar així amb major capacitat de resposta sanitària, minimitzar el risc de contagis i evitar que col·lapse el sistema valencià de salut”.

Així mateix, la responsable de Sanitat ha destacat que la incorporació de personal sanitari es farà en funció de les fases d’instal·lació d’aquests hospitals de campanya: “Segons el procés, es preveu un número suficient de personal que inclou a persones que ja treballen a l’hospital (gran) i a les noves contractacions, perquè hi haurà reforços”.

En aquest sentit, ha volgut matisar que les persones jubilades i els estudiants de medicina o que no han acabat la seua especialitat que s’han unit a la borsa de treball no tenen distinció amb la resta de professionals que ja treballa, per la qual cosa pot ser que estiguen en aquestes instal·lacions o als hospitals. No obstant això, ha detallat que els i les estudiants que s’uniran funcionaran com un suport a la plantilla i sempre treballaran baix supervisió.

Hotels i altres instal·lacions de suport


El gran augment de casos de contagis i defuncions, així com les restriccions de mobilitat de l’estat d’alarma, han comportat una ona de solidaritat des d’empreses, hotels o administracions més xicotetes, com les diputacions o els ajuntaments.

Segons ha explicat el president de la Generalitat, l’administració autonòmica facilitarà hotels perquè el personal sanitari puga descansar i no expose als seus familiars al contagi. Després d’un acord amb el sector hoteler, s’oferirà allotjament en hotels pròxims als hospitals al llarg d’aquesta setmana. La mateixa Barceló ha afirmat que de moment s’estan preparant, per la qual cosa no s’han ocupat els 4.000 llits de les quals es disposarà.

A més d’això, en eixe acord també s’estableix que hi haurà col·laboració per a comptar amb hotels medicalitzats, que serviran de reforç al sistema sanitari per a acollir a pacients lleus.

A això se suma la disposició d’ús d’altres espais, com la Penyeta Roja o el Centre de Tecnificació Esportiva de Vila-real en el cas de la província castellonenca.

Quan es produirà el pic de positius?

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha insistit en diverses ocasions en què es desconeix quan es produirà el pic de contagis per coronavirus en la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, ha explicat que s’estan seguint les previsions del Ministeri de Sanitat i, com ha informat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, a nivell nacional s’espera que es produïsca aquest cap de setmana.

No obstant això, la responsable de l’àrea crida a la calma i reitera que “no es pot assegurar que això ocórrega també en la Comunitat Valenciana” ni tampoc se sap quant podria durar aquest pic o com i en quant temps podria disminuir la corba.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari