Les Jornades d'Astronomia comencen al Planetari de Castelló amb el cartell de 'complet' i ponents de renom nacional

Les Jornades d'Astronomia comencen al Planetari de Castelló amb el cartell de 'complet' i ponents de renom nacional
09/04/2022 -

El Planetari de Castelló engega avui divendres i durant tot el cap de setmana les XVIII Jornades d’Astronomia amb l’aforament complet per gaudir de les conferències de ponents de renom nacional per a parlar dels seus darrers treballs en astrofísica en la protohistòria, observació solar, heliofísica, l’exploració de Mart, la fotografia astronòmica o la formació de galàxies, entre altres temes.

La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, ha destacat “la gran tasca per la divulgació científica i per apropar l’astronomia que realitzem a través del Planetari”. “Una vegada més es confirma l’interés de la ciutadania per aquestes jornades i no fa més que consolidar un atractiu cultural referent a la nostra província”, ha afegit l’edil Ruiz.

Amb 117 inscrits i una llarga llista d’espera han començat les xerrades, amb la conferència inaugural de César Esteban, professor titular de la Universitat de La Laguna i investigador de l’Institut d’Astrofísica de Canàries amb una llarga trajectòria internacional, sobre ‘Arqueologia de los cielos olvidados. Astronomia en la protohistoria de la Península Ibèrica’.

Demà dissabte, la jornada s’iniciarà a les 10.00 hores amb l’homenatge a l’astrofísic Álvaro López, qui va estar al capdavant de l’Observatori astronòmic de la Universidad de València durant 32 anys, de la mà del catedràtic de Matemàtica Aplicada de l’UJI José Antonio López Ortiz; seguit de la xerrada sobre ‘Objectes Messier’ de Joanma Bullón, dedicat a l’observació social des de l’Observatori de La Cambra en Aras de los Olmos, per tancar el matí amb la doctora en Matemàtiques i historiadora experta en documentació medieval de fenòmens astronòmics de la Universitat Politècnica de València Mª José Martínez Uso, que parlarà sobre ‘Las estrellas caían del cielo como lluvia’.

A la vesprada, a la ponència del fotògraf Iko Margalef, de l’Observatori de l’Ebre, sobre ‘Paisaje nocturno: ¿arte o ciencia?, seguirà la presentació dels divulgadors malaguenys Antonio i Maite R. Acedo del Olmo del seu treball sobre el savi àrab ‘Abbas Ibn Firnas’. El físic Alejandro Lóez Comazzi tancarà la vesprada amb la conferència ‘Cómo combatimos la contaminación lumínica los astrofotógrafos’.

Diumenge, amb sessió només matinal, Francisco Pavía y Marcelino Álvarez exposaran ‘Gravedad: el origen de la masa del cosmos’ amb una nova teoria desenvolupada matemàticament i publicada recentment a ‘Physical International’, mostrant les seues conseqüències. Per tancar, Joan Anton Català parlarà sobre ‘Mart, una aposta al tot vermell’.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari