La Diputació analitza la realitat social de les dones gitanes en unes jornades

Patricia Puerta i Pau Ferrando participen en un projecte que debat sobre el present i futur del col·lectiu gitano de la mà de la Fundació Punjab

La Diputació analitza la realitat social de les dones gitanes en unes jornades
25/11/2019 -

El paper de la dona gitana a Europa i la seua lenta incorporació a la política i en poder són algunes de les claus d’unes jornades que s’han desenvolupat aquest matí en la universitat CEU Cardenal Herrera, que han comptat amb la participació de la Diputació de Castelló amb la presència de la vicepresidenta de la institució, Patricia Puerta, i del diputat de Promoció Econòmica, Pau Ferrando.

Les jornades han permés escoltar la veu de personalitats com la doctora Simona Sidoti, que ha parlat de la realitat social de les dones gitanes. Patricia Puerta ha destacat que les jornades s’hagen celebrat en una data marcada amb un especial simbolisme per a la dona, el 25N, “que ens serveixen per a continuar tenint present que només amb la implicació de tots els estaments, polítics, socials, econòmics i culturals, podrem aconseguir que parlar de ser dona i de ser gitana deixe de ser sinònim de discriminació”.

Per a la vicepresidenta, “estem parlant d’unes desigualtats extremes: a l’habitual batalla de la dona per reclamar i defensar els mateixos drets i oportunitats que els homes s’uneix el fet de ser dones gitanes, que sempre ha suposat un mur per a la seua integració en la societat, i la seua dificultat per a aconseguir la igualtat d’oportunitats, una triple discriminació que encara continua sent una realitat en la societat”.

Per això, considera que “és necessari escoltar les propostes que hui han posat sobre la taula d’experts i expertes en la matèria, com la doctora Simona Sidoti, qui ens recorda que continuem immersos en una societat androcèntrica que continua deixant en la invisibilitat a la dona, i més si cap a la dona gitana que, encara que va incorporant-se per exemple a l’àmbit acadèmic, a la investigació, continua sent una cosa quasi anecdòtica”.

Des de la Diputació de Castelló, segons assenyala Patricia Puerta, “tenim clar que cal donar suport tots els projectes socials que permeten atendre els col·lectius que necessiten tindre veu i fer-se presents en un món on les desigualtats continuen estant a l’ordre del dia. Canviar les realitats socials d’exclusió i marginació social ha de ser un dels nostres objectius, i donar suport a jornades com les que ha impulsat hui la Fundació Panjab són sens dubte fonamentals per a donar-los veu”, recalca.

La Diputació té operatiu un Centre d’Informació Europe Direct-Castelló que executa una sèrie de seminaris i jornades que posen en valor polítiques i iniciatives europees que tenen incidència a la nostra província. De fet, l’any 2019 han sigut aquestes jornades les triades, “perquè considerem que la posada en valor del paper de les minories ètniques a Europa és una prioritat de la UE, i la diputació serà sensible amb això”, exposa la vicepresidenta.

Per part seua, el diputat provincial de Promoció Econòmica i Internacionalització, Pau Ferrando, ha posat en relleu que «atenguem també qüestions com la violència cultural i estructural en el marc de la jornada del 25N» i que «recuperem en primera persona els testimoniatges de dones d’ètnies minoritzades a través de la veu d’expertes com la doctora Simona Sidoti». En aquesta línia, ha recordat que «la UE és, a més d’un marcat comú, és i ha de ser un espai de justícia que protegisca i promocione els drets fonamentals i la dignitat humana».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari