El Servei de Radiofísica del Provincial intervé en el tractament del càncer de més d'un miler de pacients

La labor dels especialistes en radiofísica hospitalària és clau per a l’aplicació dels tractaments de radioteràpia

El Servei de Radiofísica del Provincial intervé en el tractament del càncer de més d'un miler de pacients
06/11/2020 -

El Servei de Radiofísica de l’Hospital Provincial de Castelló, l’únic de la província, ha intervingut en el que portem d’any en el tractament de més d’un miler de pacients de càncer, segons ha manifestat el cap del Servei, Agustín Santos, qui ha agregat que el nombre de persones ateses s’ha mantingut malgrat la incidència de la Covid-19.

Santos ha realitzat balanç de l’activitat del servei amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Radiofísica, que se celebra el 7 de novembre de cada any coincidint amb el naixement, en 1867, de Marie Currie, investigadora pionera en l’àmbit de les radiacions ionitzants i de la radioactivitat.

L’especialitat sanitària de radiofísica hospitalària està lligada al tractament dels pacients oncològics, ha explicat Santos, al mateix temps que ha assenyalat que “en l’àmbit de la radioteràpia, el radiofísic s’ocupa de la dosimetria física i clínica, del control de qualitat de les unitats de tractament i fonts, així com de l’estimació de la distribució de les dosis que reben els pacients”.

El personal facultatiu i tècnic del servei s’encarrega de la planificació, aplicació i investigació de les tècniques i procediments utilitzats per la física de les radiacions en els exàmens i tractaments mèdics que impliquen l’ús de radiacions ionitzants. Així mateix, s’ocupa del control de qualitat dels equips i instal·lacions emprades i la protecció radiològica de les persones que els manegen i dels pacients.

Així, la labor del personal radiofísic és clau per a l’aplicació dels tractaments de radioteràpia per a curar el càncer. Mentre que l’oncòleg radioterapèutic presa la decisió sobre la prescripció del tractament, és el radiofísic qui té la responsabilitat d’establir com s’ha d’administrar.

El càlcul de temps del tractament, el disseny de les tècniques, la determinació de la distribució de l’energia impartida a l’interior del pacient estan sota la responsabilitat del servei de radiofísica.

Els especialistes intervenen en els tractaments amb l’accelerador; i en operacions de braquiteràpia ginecològica, braquiteràpia prostàtica i radioteràpia intraoperatòria, modalitats terapèutiques en les quals el pacient rep internament les dosis de radiació.

En el que portem d’any s’han realitzat un total de 1.165 dosimetries clíniques, xifra pràcticament similar a la del mateix període de 2019. No obstant això, les planificacions complexes com a tècniques modulades, tractaments adaptats o reirradiacions (que impliquen més verificacions i un major nombre de controls dels acceleradors lineals) han experimentat un increment del 8,5%.

Aquest increment obeeix, entre altres coses, a la millora de les tècniques complexes aplicades en radioteràpia externa i a l’augment gradual de la supervivència dels pacients oncològics que requereixen, en molts casos, nous tractaments posteriors, ja que les teràpies de rescat i irradiacions suposen un estudi exhaustiu i l’aplicació de planificacions complexes que els acceleradors actuals permeten administrar.

Protecció radiològica

A més, els radiofísics realitzen informes de protecció radiològica als pacients de càncer de tiroides que reben teràpia metabòlica. En aquests informes s’estableixen les pautes que han de seguir en el seu entorn per a minimitzar l’impacte de les radiacions.

En radiodiagnòstic i medicina nuclear la comesa principal del radiofísic és garantir que les imatges siguen de la millor qualitat possible sense que els pacients reben una dosi de radiació major de la necessària, mentre que en protecció radiològica es vetla per la seguretat, des del punt de vista de les radiacions, del pacient, i dels professionals que es pogueren exposar a elles.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari