La Diputació aprova les seues 10 primeres guarderies als pobles més xicotets com a part del seu ambiciós programa #Repoblem

Les denominades Unitats de Conciliació Familiar donaran servei a les famílies dels pobles més xicotets ja a partir d’abril

La Diputació aprova les seues 10 primeres guarderies als pobles més xicotets com a part del seu ambiciós programa #Repoblem
22/03/2019 -

La Diputació de Castelló ha aprovat la creació de les seues primeres 10 guarderies als pobles més xicotets de la província com a part del seu ambiciós programa ‘Repoblem‘ per a revertir la despoblació a l’interior de Castelló. Amb això, el Govern Provincial dóna llum verda perquè les denominades Unitats de Conciliació Familiar comencen a funcionar a partir del pròxim mes d’abril en els següents municipis: Catí, Cortes d’Arenós, Olocau del Rei, Canet lo Roig, Suera, Montanejos, Ares del Maestrat, Ribesalbes, Montán i Villahermosa del Río i puguen consolidar-se com un important recurs per a ajudar les famílies a conciliar la seua vida laboral i familiar.

Amb la Xarxa Provincial de Guarderies en el medi rural, la institució provincial incorpora una important iniciativa a altres serveis contra la despoblació que ja ofereix a centenars de famílies com són les Escoles Matineres, les Unitats de Respir Familiar, el Transport Rural amb finalitats Metges o les ajudes directes a la natalitat. Tots els serveis que reverteixen en més oportunitats als pobles i que sumen arguments perquè les famílies romanguen en ells.

Així ho ha explicat el president de la Diputació, Javier Moliner en assegurar que “som conscients que la falta de recursos per a conciliar la vida laboral i familiar moltes vegades ha provocat que famílies hagen decidit abandonar el món rural per a habitar en el món urbà on sí que existeixen eixos recursos. Per això des de la Diputació volem posar ja en marxa les primeres guarderies d’una xarxa que pretén ampliar-se a tots els pobles on hi haja un xiquet i una família que vulga apostar per continuar vivint al poble i necessite un recurs per a poder continuar compaginant la seua vida familiar amb el seu treball”.

Cal tindre en compte que aquesta iniciativa dóna resposta a una de les inquietuds més importants transmeses per les alcaldies dels municipis més xicotets de la província al president que veuen com moltes famílies decideixen anar-se del poble quan tindran fills per les dificultats que tenen per a poder conciliar la seua vida familiar i laboral. Des de la Diputació, aquesta iniciativa es considera com una de les mesures fonamentals a implementar per a afavorir que la població romanga en les zones rurals d’origen i que col·laborarà en bona mesura a frenar l’èxode de població de l’interior.

Fórmula similar a les Unitats de Respir Familiar

Per a fer possible aquesta Xarxa Provincial de Guarderies als pobles de menys de 1.500 habitants, la Diputació articula el servei amb una fórmula molt similar a les seues reeixides Unitats de Respir Familiar, un servei al qual destinarà 263.150 euros per al seu manteniment des d’abril a desembre d’enguany.

Així, la Diputació sufraga el cost íntegre de la contractació del personal, així com l’adequació de l’immoble, l’adquisició de béns inventariares i la de béns corrents amb una aportació per ajuntament de més de 25.000 euros.

Aquestes guarderies es constitueixen com un recurs públic de titularitat i gestió municipal destinat a l’atenció de població infantil d’edat inferior a tres anys. Entre els seus objectius fonamentals s’estableix la conciliació de la vida laboral, personal i familiar dels familiars que assumeixen la cura dels menors en edat extraescolar, així com constituir-se en alternativa pública a l’absència d’espais d’aquest tipus en pobles tan xicotets.

Consolidant Repoblem com a programa estratègic

La Diputació de Castelló manté moltes altres mesures per a tractar de contrarestar la despoblació de l’interior com una de les seues actuacions més prioritàries. Així, el Govern Provincial suma aquesta iniciativa a altres recursos que ja ha posat en marxa contra la despoblació rural i que han tingut molt bon acolliment com són les Escoles Matineres en centres educatius o les Unitats Respira (Unitats de Respir Familiar) per a la cura de dia de persones majors dependents, el Transport Rural amb finalitats Metges i les ajudes a la natalitat per a municipis de menys de 1.000 habitants.

Tota la informació del programa Repoblem de la Diputació pot consultar-se en repoblem.dipcas.es.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari