La Diputació atrau inversió europea per a ajudar els pobles més xicotets a estalviar més d'un 30% del seu consum energètic

La Diputació atrau inversió europea per a ajudar els pobles més xicotets a estalviar més d'un 30% del seu consum energètic
30/04/2019 -

La Diputació de Castelló ha aconseguit atraure inversió europea per a fer energèticament més sostenibles els pobles més xicotets amb un ambiciós projecte d’un milió d’euros d’inversió finançat al 50% amb Fons FEDER entre les anualitats de 2019 i 2020. El Ple provincial aprovarà demà aquesta iniciativa, ‘Projecte singular per a la millora de l’enllumenat públic en 24 municipis de menys de 20.000 habitants que permet introduir l’estalvi energètic dels pobles més xicotets en l’aposta de la Diputació per la consolidació de població rural. L’objectiu d’aquesta iniciativa és minimitzar les emissions de diòxid de carboni al mateix temps que reduir el cost econòmic que suposa l’enllumenat públic per als ajuntaments. Un empenyiment de la Unió Europea que permetrà a la Diputació potenciar el seu ambiciós Pla Provincial d’Eficiència Energètica que li ha portat en els últims anys a invertir més de dos milions d’euros en un centenar de municipis de la província.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha explicat que “amb aquests fons europeus tornem a comprovar el molt que ha de dir la Unió Europea en el nostre dia a dia. Estar al corrent de totes les iniciatives que s’impulsen des de la UE ens permet beneficiar als pobles amb recursos que ajuden el seu millor present i futur”. Moliner ha valorat que “la implicació de la Unió Europea en l’estalvi energètic dels nostres pobles més xicotets així com per a millorar la qualitat de la seua il·luminació és molt important. Amb aquest projecte, de la mà d’experts, s’introduiran les millors opcions per a continuar estalviant en la seua factura de la llum perquè puguen destinar aqueixos recursos a altres serveis als seus pobles. Ajudem els municipis al fet que milloren la il·luminació dels seus carrers al mateix temps que estalvien diners i consum fent-ho”.

En aqueix sentit, el president ha explicat que “tindre pobles més sostenibles els ajuda a més a ser més atractius des d’altres punts de vista que res tenen a veure amb l’energia, si no per exemple com a destinacions turístiques. El que fem des de la perspectiva del programa Repoblem de la Diputació és dotar als nostres pobles de més serveis, de més millores, de més arguments per a atraure noves oportunitats a aquests”.

Acostar Europa als interessos de Castelló

Cal recordar que el caràcter europeista de Moliner en tota la seua trajectòria política al capdavant de la Diputació de Castelló li ha portat a mantenir constant el seu defensa dels interessos de la província de Castelló, també a la Unió Europea.

Així, ja siga com a president en el seu moment del principal lobby europeu de províncies Partenalia i ara a través de l’oficina informativa Europe Direct Castelló, el president del Govern Provincial manté obert de forma permanent un canal d’informació i comunicació amb les actuacions i directives europees que poden afectar d’alguna manera a la província de Castelló.

Reduiran almenys un 30% el consum d’energia

Concretament, les actuacions a realitzar seran: la substitució de lluminàries existents per altres de major rendiment, amb tecnologia LED, que permet la disminució de la potència instal·lada, i així per a poder reduir el consum d’energia elèctrica en almenys un 30%; d’altra banda, la instal·lació de sistemes de regulació dels nivells d’il·luminació, mitjançant drivers electrònics incorporats a les lluminàries que permeten la regulació individual o conjunta dels punts de llum, segons siga el cas. I, en últim lloc també aquelles actuacions que siguen necessàries en cada cas per a l’adequació de la instal·lació, tant al Reglament d’eficiència energètica en instal·lacions d’enllumenat exterior com al Reglament electrotècnic per a baixa tensió.

El projecte comença a executar-se en una primera fase amb 379.500 euros de pressupost per a 8 dels 24 municipis beneficiaris: Aranyel, Aiòder, Cirat, les Fonts d’Aiòder, Torralba, Vallat, Vilamalur i Vilanova de la Reina. Continuarà en una segona fase dotada d’un pressupost de 620.500 euros en els següents municipis: Ares del Maestrat, Argeleta, Barraques, Benafer, Benafigos, Castellfort, Xodos, El Ballestar, Fanzara, Pina, Pobla de Benifassà, la Pobla d’Arenós, Sacanyet, Torre d’En Besora, Torre d’en Domenec i Vilar de Canes.

Líder en l’eficiència energètica dels pobles

El compromís de la institució provincial amb la sostenibilitat mediambiental i amb minimitzar costos en les arques dels ajuntaments és tal que “la Diputació ja ha invertit més de 2 milions d’euros en el Pla Provincial d’Eficiència Energètica, que permet als pobles estalviar en la factura de la llum en redissenyar i modernitzar els seus sistemes d’enllumenat públic”.

En concret, aquesta iniciativa que s’ha dut a terme en els últims anys amb criteris d’igualtat per a tots els consistoris ha fet possible que els 100 municipis beneficiaris fins hui porten estalviats més de 14 milions d’euros en factures de la llum, uns diners que poden destinar a altres prioritats i serveis per als veïns. Aquestes ajudes es dirigeixen a la renovació de l’enllumenat públic, a escometre auditories energètiques o estudis de facturació, entre altres qüestions.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari