La Diputació depura 6.000 milions de litres d'aigua residuals en els pobles en el seu treball per fomentar la sostenibilitat

El Govern Provincial i Facsa han ampliat els seus serveis per a mantenir les depuradores de 99 municipis menuts

La Diputació depura 6.000 milions de litres d'aigua residuals en els pobles en el seu treball per fomentar la sostenibilitat
27/05/2019 -

L’aposta de la Diputació de Castelló per la sostenibilitat en els municipis de la província deixa un balanç de 6.000 milions de litres d’aigües residuals depurades durant 2018 en 99 municipis de la província. Aquest servei que realitza al costat de Facsa deixa patent el compromís del Govern Provincial amb el medi ambient, especialment en els municipis de menor grandària de Castelló, en els quals ha ampliat el seu pla de treball en matèria de tractament d’aigües residuals. Aquest servei es presta a un còmput global de 61.383 habitants equivalents i 63.582 habitants censats.

El diputat provincial del Cicle Integral de l’Aigua, Juan Bautista Juan, ha explicat que “el servei de depuració d’aigües residuals és fonamental per al Govern Provincial en la nostra aposta per igualar les oportunitats en tot el territori i, per descomptat, amb el respecte i cura al nostre entorn natural. Són instal·lacions que requereixen una important inversió per a realitzar-les, i també per al seu manteniment, instal·lacions poc vistoses però indispensables per a seguir millorant la qualitat de vida a la província de Castelló”.

Cal tindre en compte que el funcionament de aquestes instal·lacions va ser tal que van aconseguir un rendiment mitjà del 95% i el seu funcionament continuat va evitar l’abocament al medi ambient, tant de matèria orgànica com de sòlids en suspensió, en les següents quantitats: 1.136 t de contaminació en forma de Demanda Biològica d’Oxigen (DBO5), 2.673 t de contaminació en forma de Demanda Química d’Oxigen (DQO) i 1.069 T de contaminació en forma de Sòlids en Suspensió (SS).

Al seu torn, com a subproducte a conseqüència d’aquesta depuració, es van produir 4.717 tones de fangs d’excel·lents qualitats agronòmiques que es van aplicar com a adob per a fertilitzar una superfície de més de 690 hectàrees.

Control d’abocaments

Tant la Diputació de Castelló com FACSA, en col·laboració amb els ajuntaments, han incrementat les tasques de control per a evitar que els abocaments industrials acaben en la xarxa de clavegueram. En aqueix sentit, a la Vall d’Alba s’ha posat en marxa un servei especial de control que opera com a policia d’abocaments i que permet garantir l’adequat compliment de les ordenances municipals en aquesta matèria. Un dispositiu que, a més de minimitzar les afeccions sobre el procés depuratiu de les EDAR, afavoreix la possible revaloració agrícola dels fangs produïts.

A més d’invertir 5.539.206,44 euros en el manteniment d’aquestes instal·lacions, en 2018 es van destinar 162.167,08 euros a millorar les infraestructures ja existents. Actuacions entre les quals destaca l’optimització del sistema de ventilació de l’EDAR de Cervera -el que possibilitarà un estalvi energètic de 5.000 kw/any-, així com diverses adequacions i millores en les EDAR de Lucena, La Llosa, Costur, Xilxes, les Coves de Vinromà, Morella, Cervera, Benassal, Traiguera i Montant, així com la posada en marxa de l’estació de bombament (EBAR) de la pedania de la Baseta.

També durant l’any passat es van posar en marxa dues noves instal·lacions, situades respectivament en les localitats de Barraques i Xodos, a les quals en 2019 se sumaran altres dues a Argeleta i Matet.

Aquestes xifres avalen el creixement que ha experimentat el servei, que va arrancar en 1994 amb 16 instal·lacions, 23 empleats i un cabal d’aigua residual de 952.947 m³ i en l’actualitat empra a 106 persones que, juntament amb el personal de l’Àrea Tècnica de la Diputació Provincial de Castelló, s’encarreguen de dur a terme les tasques d’explotació i manteniment de les instal·lacions.

I és que, al costat de l’increment en el nombre d’instal·lacions, el servei també ha evolucionat en la qualitat de tractament de les aigües residuals, en augmentar els rendiments de depuració.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari