La Diputació és pionera en transparència per ser la primera a implicar a la societat civil en la publicació de les seues dades

Un ‘Consell de Reutilitzadors’ format pels sectors més representatius guiarà la gestió de dades obertes de la Diputació

La Diputació és pionera en transparència per ser la primera a implicar a la societat civil en la publicació de les seues dades
09/05/2019 -

La Diputació de Castelló ha fet un pas més en el seu compromís amb la màxima transparència en la seua gestió aplicant els recursos que aporten les noves tecnologies de la comunicació i la informació. Així, després d’haver creat el seu Portal de Dades Obertes el mes d’abril passat, el Govern Provincial ha posat en marxa una innovadora iniciativa que torna a posicionar a la Diputació de Castelló entre les més transparents d’Espanya per ser la primera a integrar a la societat civil castellonenca i els sectors privats en la gestió de les seues dades obertes amb la creació del Consell Provincial de Reutilitzadors.

Tal com ha explicat el president de la Diputació, Javier Moliner, “per primera vegada persones privades, representants dels sectors més importants de la província, podran participar en la gestió de les dades obertes de la Diputació. Si ja vam fer un pas fonamental en crear el Portal de Dades Obertes proporcionant la informació pública de la Diputació perquè puga reutilitzar-la qualsevol persona a la qual li puga ser d’utilitat, aquest consell va més enllà, perquè aportarà la seua perspectiva al Govern Provincial recomanant quina informació i com l’ha de proporcionar per a ser el més útil i positiu possible per a la província”.

Així, a més dels tècnics responsables dels serveis interns de funcionament de la Diputació, formaran part d’aquest Consell Provincial de Reutilitzadors representants de set sectors i col·lectius de la província com són agricultura i regadiu, transport i logística, sanitat i salut, cultura, comunicació, àmbit social i de la cooperació, i ciència, tecnologia i empresa. Es reunirà una vegada al trimestre i serà la seua funció, per tant, la de deliberar, orientar i suggerir sobre la política pública de dades obertes impulsada des de la Diputació, els conjunts de dades publicades en el Portal de Dades Obertes http://datosabiertos.dipcas.es i les accions concretes a impulsar des de la seua Estratègia Provincial de Dades Obertes.

Més d’un centenar de descàrregues en un mes

En el seu primer mes de funcionament el Portal de Dades Obertes de la Diputació ha registrat un total de 106 descàrregues de material entre les 413 visites que ha rebut. Aquest recurs naix com una nova eina a la disposició de tots els castellonencs a favor de la transparència i en Govern Obert, permet la consulta i reutilització de multitud d’informació de la província amb la qual treballa la Diputació i que pot ser molt útil per a professionals, estudiants i altres perfils interessats.

“Aquesta nova eina naix per a afavorir la utilització de la informació pública perquè puga ser consultada i reutilitzada tant per particulars com per empreses i institucions, a causa dels múltiples beneficis que presenta per a l’impuls econòmic, social i cultural. Les dades estan en formats reutilitzables i el seu accés és completament lliure i gratuït, amb el que qualsevol pot utilitzar-los”, ha assenyalat Moliner.

El portal compta en l’actualitat amb 22 conjunts de dades, relatius a temàtiques tan diverses com legislació, cultura, salut, esport, medi ambient, urbanisme, ocupació, patrimoni o turisme. El conjunt de dades més populars fa referència als abocadors existents en el territori provincial; li segueixen el nombre de càmpings, les instal·lacions esportives de caràcter municipal, les carreteres o la demografia, tots aquests datasets estan referits a la província de Castelló.

És important destacar que la majoria dels dataset estan georeferenciats, la qual cosa permet a usuaris conéixer amb exactitud la ubicació de la informació en el mapa provincial.

Per a fer-nos una idea del potencial d’informació que contenen els 22 dataset que s’exposen en el portal, cal assenyalar que cada dataset conté una taula de dades amb diverses files i columnes. En cadascuna d’elles apareix una descripció que conté la informació relativa a notes, variables, adreces de contacte, dades relatives a la ubicació per a georeferenciar la informació, codis postals del municipi i la província, etc. Si haguérem de traduir tota aqueixa informació en forma de documents, estaríem parlant de milers de pàgines en format DIN A4, que permetrien l’edició d’uns quants llibres.

Professionals i empreses, els que més utilitzen el Portal de Dades Obertes

Respecte als usuaris existeix una gran heterogeneïtat de perfils, encara que en la seua majoria són professionals d’empreses o institucions que fan una labor de consulta i rastreig per a obtenir aqueixa informació de forma gratuïta. D’ací la utilitat que puga tindre el portal de dades obertes per als professionals del sector turístic quan ens referim a dades relatives a càmpings o camps de golf existents a la nostra província; conéixer la ubicació exacta dels diferents abocadors existents a la província de Castelló; l’interés que pot suscitar per a un transportista la xarxa de carreteres provincials, o la utilitat que pot representar aquesta informació per als practicants d’esports en instal·lacions municipals que figuren en les dades que ofereix la diputació, per citar només uns exemples.

Sumant a la trajectòria per la transparència i participació

El nou Consell Provincial de Reutilitzadors i el Portal de Dades Obertes de la Diputació de Castelló s’uneixen a les diferents accions que en matèria de Govern Obert ha posat en marxa el Govern Provincial, per a intensificar el seu compromís amb la transparència, la rendició de comptes i la participació ciutadana.

Amb aquesta nova acció la Diputació de Castelló avança en la consolidació de la seua trajectòria per una gestió més eficaç i transparent de la informació i els recursos públics.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari