La Diputació mantindrà actiu el dispositiu d'emergències per a prevenir els efectes de la pluja durant el cap de setmana

El Consorci Provincial de Bombers coordinarà 175 efectius diaris de guàrdia en la prevenció de forts precipitacions i resta de possibles emergències

La Diputació mantindrà actiu el dispositiu d'emergències per a prevenir els efectes de la pluja durant el cap de setmana
18/04/2019 -

La Diputació de Castelló mantindrà actiu un dispositiu d’emergències per a prevenir els efectes de les pluges a la província durant les pròximes hores davant la previsió de precipitacions aquests dies. Així, el Consorci Provincial de Bombers coordinarà un total de 175 efectius diaris a partir de hui, coincidint amb el període en el qual, segons la previsió, hi ha més risc a la província de tindre precipitacions continuades al llarg de tota la Setmana Santa.

Cal recordar que en aquesta coordinació s’inclouen efectius de bombers professionals, bombers voluntaris, efectius de Protecció Civil de la Diputació, coordinadors, personal de comunicacions, comandaments de guàrdia i bombers forestals de la Generalitat assignats al Consorci.

El diputat provincial de Bombers, Luis Rubio, ha explicat que “encara que de moment no hi ha activada cap preemergència, i la previsió d’aquest episodi de pluges, de moment, res té a veure amb l’última gota freda que va patir la província el mes d’octubre passat, des del Consorci Provincial de Bombers el tenim tot disposat per a donar la millor resposta en qualsevol punt de la província, però és important també llançar un missatge cridant a la precaució dels ciutadans per a evitar qualsevol incident i aconsellem un seguiment diari de les possibles actualitzacions de les previsions meteorològiques”.

En aqueix sentit, Rubio ha explicat que “per a intervenir davant qualsevol emergència, incloent-hi possibles conseqüències per fortes precipitacions o inundacions, el departament de Bombers de la Diputació té operatius els quatre parcs professionals situats a Benicarló, Orpesa, Nules i Sogorb i els cinc parcs de bombers voluntaris d’Onda, Llucena, Benassal, Morella i Atzeneta del Maestrat”.

Cal destacar que el Consorci de Bombers mantindrà les rutes diàries de vigilància forestal que estaven previstes dins del dispositiu especial de Setmana Santa. Integrades per dotacions de Bombers Professionals, Bombers Voluntaris i efectius de Protecció Civil de Diputació. En aquest sentit, encara que el risc d’incendi es minimitza molt a causa de l’episodi de pluges, s’incidirà en qualsevol aspecte de prevenció relacionat també amb les possibles situacions derivades del temporal de pluja.

Rubio ha posat en valor “la qualitat de tot el personal del Consorci, que garanteix la resposta més eficaç per a la seguretat dels ciutadans de la província, en aquest cas contra els efectes d’inundacions, i en qualsevol emergència que requerisca els seus serveis”.

Cal tindre en compte que en aquestes instal·lacions es compta amb 21 camions autobomba suportats per 52 equips d’acovardiment que es divideixen en 12 electrobombes, 32 motobombes i 8 turbobombes. Entre les electrobombes es compta amb 2 bombes de buidatge d’aigua de gran cabal i 1 especial per acovardir de sòlids i fangs. D’altra banda, també es compta amb l’equipament dels 14 camions autobomba corresponents a les Unitats de Bombers Forestals de la Generalitat assignades al Consorci de Castelló.

Equips especialitzats

Cal tindre en compte que al costat de tot aquest dispositiu, el Consorci Provincial de Bombers té també disponibles la URM (Unitat de Rescat en Muntanya) i l’URA (Unitat de Rescat Aquàtic) amb efectius distribuïts en els 4 parcs de bombers professionals.

L’URA disposa d’un vehicle de remolc dotat amb una embarcació pneumàtica de rescat i la resta de material necessari per a atendre qualsevol rescat en terra o mar. A més, en la Unitat de Rescat Aquàtic es compta amb dues embarcacions zòdiac de rescat en baix calat, 3 motos aquàtiques de rescat, 5 pots de rescat en zones d’aigua estancada i tres embarcacions semirígides bimotor de 10 metres per a rescat marítim amb base en els ports de Benicarló, Orpesa i Borriana.

Finalment, és necessari destacar que en cas de ser necessària la intervenció de mitjans aeris per a rescats, s’activarien de forma immediata els bombers de la Unitat de Rescat de Muntanya del Consorci al costat de l’Helicòpter de rescat de la Generalitat.

Consells a la ciutadania

Durant episodis de pluges intenses com les que es poden produir en algunes zones de la província de Castelló en les pròximes hores és important tindre en compte els següents consells:

  • Si s’activa una preemergència, estar informat de la situació a través dels mitjans de comunicació.
  • En qualsevol cas, davant la presència de pluges fortes, allunyar-se de les riberes dels rius i barrancs i no romandre en els ponts.
  • No intentar creuar mai un gual o un lloc inundat.
  • Retirar els vehicles de les zones que puguen inundar-se.
  • Molta atenció en eixides a la muntanya o al camp en aquesta Setmana Santa amb possibles crescudes sobtades de xicotets llits de barrancs o rius. Mai acampar prop d’ells i evitar zones pròximes a aquests.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari