La Diputació premia als millors projectes per a la rehabilitació de Sant Joan com la gran icona patrimonial de la província

El president entrega els reconeixements als tres equips d’arquitectes guanyadors del concurs d’idees del Govern Provincial

La Diputació premia als millors projectes per a la rehabilitació de Sant Joan com la gran icona patrimonial de la província
16/04/2019 -

La Diputació de Castelló reconeix els millors projectes per a la rehabilitació del ermitorio de Sant Joan de Penyagolosa com a part del seu compromís amb recuperar aquest conjunt arquitectònic com a gran icona patrimonial de la província. Així, el president de la Diputació, Javier Moliner, ha fet lliurament de premis d’entorn de 5.000 euros cadascun als tres guanyadors del concurs d’idees autors dels projectes titulats ‘Camins Ratllant el Cel’, ‘Encreuament de Camins’ i ‘Al final del Camí’, un concurs que va superar totes les seues expectatives en recaptar la participació d’un total de 13 equips arquitectònics amb propostes de primer nivell i que poden consultar-se online en la web concursosantjoan.dipcas.es.

Després d’agrair a tots els participants la seua implicació, el president ha destacat que “volem conservar i preservar un dels enclavaments que més unanimitat afectiva genera en el nostre territori. És difícil trobar elements tan vertebradors com és Penyagolosa per a la província de Castelló. I ho és perquè des d’una gran part del territori, Penyagolosa acaba sent el far dels muntanyencs que acaba generant l’arrelament de proximitat del qual sap que camina en territori conegut. Té als seus peus el santuari que dóna sentit als camins que, nascuts des de la fe, han discorregut al llarg dels segles buscant aqueix perfil màgic. Peregrinacions que durant la història han anat prenent tints de tot color, mogudes per la fe, el comerç, o l’esport”.

En aqueix sentit, Moliner ha explicat que “aqueix punt de referència necessitava a crits una rehabilitació, no tenia sentit treballar a crear un potencial de captació de turisme, d’estima i afecte entorn de Penyagolosa tenint aqueix espai en l’estat que estava. Sent molt conscients que requeria una actuació conjunta de tots va ser l’impuls que els va animar al Bisbat i a la Diputació a caminar junts per intentar trobar una solució que permetera que, sense perdre la seua essència, Sant Joan estiguera a l’altura de l’afecte i l’afecte que la gent li té”.

Cal assenyalar que l’objectiu de la Diputació amb aquesta rehabilitació és el de recuperar l’estat d’un patrimoni cultural i històric de gran valor com és Sant Joan, però a més també impulsar la seua dinamització com a gran centre d’acolliment de visitants i pelegrins de Camins de Penyagolosa.

Un procés participatiu obert a la societat de Castelló

Amb totes les propostes de projectes de rehabilitació sobre la taula, la Diputació de Castelló conclou la primera fase d’aquest procés participatiu obert a la societat de la província de Castelló. Seran els mateixos castellonencs els que ja poden consultar i comentar en la web concursosantjoan.dipcas.es aquests projectes, a més de conéixer tota la informació d’aquesta actuació del Govern Provincial.

“Aquest projecte no podia tindre un punt d’arrencada convencional, no era un projecte per a licitar administrativament en un butlletí, sinó que mereixia que tothom poguera opinar, suggerir i participar en ell, que fóra polifònic i beguera de totes les fonts, i crec que aqueixa realitat l’hem aconseguida amb aquest concurs. Gràcies a tots els participants, perquè amb urgència de temps han presentat un catàleg de propostes de gran qualitat”, ha indicat.

Convertir-lo en emblema turístic

Amb la seua actuació, el Govern Provincial, rehabilitarà un dels espais patrimonials més emblemàtics de la província de Castelló, al mateix temps que el convertirà en emblema turístic de primer orde.

D’aquesta manera, la restauració i dinamització del conjunt arquitectònic del santuari per part del Govern Provincial revertirà en noves oportunitats turístiques per al territori, en consolidar-se com a centre de recepció de visitants de Camins de Penyagolosa i constituir-se a més com un centre lúdic i turístic en el qual poder gaudir del ric patrimoni natural i històric que embolica a tan emblemàtic enclavament.

Fer del patrimoni un motiu d’orgull i generador d’oportunitats

Aquesta important actuació per part de la Diputació de Castelló es contextualitza en el seu ambiciós projecte per preservar, revalorar i donar a conéixer al món el patrimoni material i immaterial dels ‘Camins de Penyagolosa’ dins de la seua aposta pel patrimoni com a motiu d’orgull i font d’oportunitats per al territori.

“Aquesta restauració de l’espai arquitectònic de Sant Joan de Penyagolosa se situa en l’eix central de la candidatura a Patrimoni Mundial de “Camins” per a continuar posant en valor les peregrinacions que des de fa més de 600 anys tenen lloc des dels nostres pobles a Sant Joan”, ha incidit Moliner.

Aquests són els aspectes destacats pel jurat en el concurs d’idees de la Diputació, i els noms dels professionals integrants de cadascun dels equips guanyadors:

PROJECTE ‘CAMINS RATLLANT EL CEL’

Persones redactores de la proposta: Sara Traver Traver (arquitecta), Eric Dealbert Bellés (arquitecto tècnic), Anna Pérez Vila (arquitecta) i Sergio Estruch González (arquitecte).
El jurat valora la claredat conceptual de l’organització d’espais proposada, l’adequada distribució i agrupació dels usos, la sensibilitat que mostra del conjunt ordenant-lo estratègicament sobre un redescobert eix longitudinal que connecta l’edificació i els seus ambients, i els relaciona amb l’entorn utilitzant els camins.

PROJECTE ‘CRUCE DE CAMINOS’

Persones redactores de la proposta: Camila Mileto (arquitecta) i Fernando Vegas López-Manzanares (arquitecte).
El jurat valora el bon estudi de la zonificació dels usos, la relació entre ells i com a conseqüència, les interaccions socials que això comporta, el respecte per la volumetria i imatge del patrimoni edificat existent així com la figura de l’eix longitudinal també present per a definir els espais i les relacions entre les façanes actuals.

PROJECTE ‘AL FINAL DEL CAMÍ’

Persones redactores de la proposta: Adela García (arquitecta), Delaminet Meza (estudiant d’arquitectura), Carlos Martínez (dissenyador), Quim D´Espona (dissenyador), Flavio Celis (arquitecte), Fernando De la Casa (arquitecte) i Ernesto Ehevarría (arquitecte).
El jurat valora l’adequada selecció i distribució d’usos, coordinada amb la reutilització i posada en valor de les preexistències arquitectòniques, ordenant-les al llarg d’un eix longitudinal que es reforça en la proposta. Proposta paisatgística que posa en valor l’enclavament on se situa, ordenant l’entorn més immediat, creant espais informatius i de gaudi dels visitants.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari