La Diputació presta serveis ja en 112 municipis amb #Repoblem

Les pròximes iniciatives, tendres multiserveis i centres per a emprenedors, reforçaran l’objectiu de revertir la despoblació

La Diputació presta serveis ja en 112 municipis amb #Repoblem
28/05/2019 -

La Diputació de Castelló presta serveis ja a un total de 112 municipis de la província de menys de 10.000 habitants a través de les iniciatives del seu programa per a revertir la despoblació, Repoblem. Amb aquest importantíssim grau d’implantació territorial de les seues actuacions a favor de les oportunitats dels pobles amb menys recursos, el Govern Provincial ultima la posada en marxa de les botigues multiserveis als pobles més xicotets de la província i dels centres per a emprenedors. Són les dues últimes iniciatives ideades per la Diputació per a reforçar el seu objectiu prioritari de revertir la despoblació del medi rural de la província.

La gran capacitat d’abast del treball de la Diputació a pràcticament tot el territori rural de la província és precisament el seu factor més valuós, ja que tal com ha explicat el president Moliner “els recursos que hem creat, fruit d’escoltar als alcaldes dels pobles més xicotets, estan funcionant molt bé, i podem dir que hui aquestes famílies tenen una mica més fàcil poder conciliar la seua vida familiar i laboral als seus pobles i no es veuen espentats a deixar-los per a anar-se’n a ciutats que sí que tenen aquest tipus de serveis des de fa temps. Sempre diem que treballem per igualar les oportunitats de tots els castellonencs, visquen on visquen, i el que estem fent amb Repoblem dóna bona mostra d’això”.

En definitiva, tal com ha remarcat el president de la Diputació, “continuem treballant braç a braç amb els ajuntaments per a no tindre només pobles bonics sinó el que és més important, tindre pobles més vius i amb més oportunitats de futur per a la seua gent”.

Així, la Diputació ha augmentat en els seus pressupostos per a enguany un 25% la inversió directa del programa #Repoblem fins a aconseguir la xifra de 5.262.488,25 euros d’acord al seu compromís amb revertir la situació de despoblació que pateix bona part de l’interior de la província. Amb això, el Govern Provincial manté la lluita contra la despoblació com un dels seus eixos estratègics i prioritaris en la seua actuació global de cara a millorar la província.

Unitats Respira en tot el territori rural

Entre les iniciatives que han posicionat a la Diputació com a institució pionera contra la despoblació està la Xarxa Provincial d’Unitats Respira. I és que, amb 66 unitats ja actives en municipis de menys de 10.000 habitants, el Govern Provincial està reforçant aquest recurs amb 15 unitats més durant aquest 2019, la qual cosa permetrà beneficiar a veïns de fins a 81 municipis amb aquest servei que procura la cura de persones majors afavorint la conciliació laboral i familiar dels familiars. Un important recurs que ha obtingut una excel·lent valoració tant pels alcaldes, usuaris, treballadors i veïns dels pobles beneficiaris, consolidant-se com un gran aliat per a la millor qualitat de vida tant de les persones majors com dels seus familiars més directes, afavorint la permanència d’aquests als pobles. Són 990 places les que la Diputació cobreix ja amb aquest servei i arribarà a les 1.215 a la fi d’any.

Escoles matineres per a conciliació en els pobles més menuts

Les Escoles Matineres de la Diputació en els col·legis dels municipis de menys de 5.000 habitants són també una realitat que ajuda cada dia a 345 famílies a conciliar les seues vides familiars i laborals sense haver d’abandonar els seus pobles d’origen. A les 23 que la Diputació ja té actives aquest curs escolar 2018-2019 s’uniran nou més que es posaran en marxa el pròxim mes de setembre amb l’inici del pròxim curs, la resolució del qual s’aprovarà en les pròximes dates.

Transport Rural amb Fins Mèdics

El bon funcionament del Transport Rural amb finalitats Metges és també una realitat malgrat els pocs mesos que porta actiu. Després de la seua posada en marxa durant l’últim trimestre de 2018, el Govern Provincial reedita el seu funcionament amb un pressupost de més de 600.000 euros després de l’excel·lent acolliment que ha tingut en els 115 municipis de menys de 5.000 habitants, perquè el trasllat de persones majors als centres hospitalaris era una de les qüestions que més preocupava els ajuntaments de pobles més xicotets per a aconseguir ‘retenir’ a aquest sector poblacional en els seus municipis.

Completar la red asistencial con guarderías para niños de 0 a 3 años

Amb la creació de la Xarxa Provincial de Guarderies que ha activat aquest mes de maig en 10 municipis, la Diputació completa la xarxa assistencial de #Repoblem arribant a respondre amb serveis a les principals manques que tant famílies com alcaldes i regidors de pobles xicotets han fet arribar al Govern Provincial amb la condició de millorar les seues perspectives poblacionals de futur.

Ajudes a la natalitat

En aqueixa mateixa línia, la Diputació ha ampliat enguany les ajudes econòmiques per naixement o adopció en municipis amb població inferior a 1.000 habitants. Així, el Govern Provincial consolida aquesta iniciativa amb la condició que es puguen aplicar als naixements o adopcions des de l’1 de gener. Una iniciativa que permet ajudar amb 600 euros per fill a les famílies dels municipis més xicotets de la província, sense tindre en compte la seua renda i que ja durant 2018 va beneficiar a 89 famílies.

Més recursos per a l’interior

Cal tindre en compte que al marge de la inversió directa que la Diputació destina a les actuacions específiques que contempla Repoblem, el Govern Provincial inverteix més de 30 milions d’euros en iniciatives que beneficien directament i indirecta a mantenir actius els municipis de l’interior.

En aquest altre ordre d’actuacions per a l’interior s’inclouran inversions importants com carreteres, depuradores, l’Estratègia Provincial d’Ocupació, Emprenedoria i Promoció Econòmica que s’imparteix des dels Centres Cedes, la dinamització turística amb programes com el Castelló Sènior, informadors turístics, Castelló Ruta de Sabor o Castelló Escenari Esportiu, o la restauració de patrimoni, entre altres.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari