La Diputació rehabilitarà el Santuari de la Cova Santa en el seu impuls al patrimoni sacre
El Govern Provincial confirma la rehabilitació de la “Casa del Latonero” com a centre de recepció de visitants al santuari

La Diputació de Castelló rehabilitarà el Santuari de la Cova Santa com a part del seu impuls al patrimoni sacre com a dinamitzador turístic dels pobles de la província. Coincidint aquestes dates amb l’inici de les peregrinacions que anualment els diferents municipis de la zona realitzen al santuari, el president de la Diputació, Javier Moliner, ha visitat el conjunt arquitectònic del santuari per a conéixer en primera persona l’abast de les actuacions que emprendrà la Diputació de Castelló en col·laboració amb la Parròquia de San Miguel Arcàngel d’Altura per a recuperar, valorar i potenciar aquest emblema patrimonial de la província com a centre turístic i element dinamitzador dels municipis de l’Alt Palància.
“El Santuari de la Cova Santa és sens dubte un element fonamental, gran estructurador de la comarca de l’Alt Palància, gran vertebrador d’una societat que ha acudit a aquesta cova des de la fe, des de l’espiritualitat, però també des de la convicció que la Verge de la Cova Santa ha sigut un gran element de cohesió social durant tota la història d’aquesta comarca. Des del punt de vista del conjunt de tota la província és un dels grans focus d’atracció de visitants. Per això hem volgut estar al costat de la parròquia, del Bisbat, a l’hora d’actuar per a valorar tot aquest conjunt, de col·laborar i contribuir al fet que el Pla Director que es va elaborar en el seu moment en 2010 siga una realitat i els qui vinguen a visitar-nos no isquen defraudats per no poder-los prestar els serveis que hui un turista o un visitant, o un pelegrí requereix”.
El president Moliner ha signat un protocol d’intencions en aquesta primera fase de la rehabilitació la Diputació amb la inversió de 160.000 euros per a la restauració de l’edifici ‘Casa del Latonero‘ com a centre de recepció i acolliment de visitants en el marc de les accions de la protecció del patrimoni i entorn del Pla Director d’Ordenació del Santuari de la Cova Santa. Cal tindre en compte que aquest edifici està actualment tancat als usuaris i sense activitat perquè l’estructura, el forjat, la coberta, les façanes, etc. estan en un estat inestable i ruïnós que poden causar perill per als visitants.
El rector, Juan Manuel Gallent, ha agraït per la seua part a la Diputació “continuar una història que des del segle XVI comencem en un lloc que és preciós i amb el significat que té. La patrona de la Diòcesi de Sogorb-Castelló, és una alegria poder continuar obrint amb la qualitat que correspon, actualitzant-ho, aquest espai religiós, natural, cultural a totes les persones en aquest segle XXI. És una alegria poder valorar tot el que la història dels nostres pobles han pogut portar avant i aquest bell lloc de la Cova Santa que al costat d’altres llocs emblemàtics com Sant Joan de Penyagolosa són espais de trobada i d’acolliment dels nostres pobles de Castelló”.
I és que l’any 2018 es va comptabilitzar el pas de 620.000 persones en aquest espai, la coneguda com a ‘Casa del Latonero’ que farà possible acollir a visitants i pelegrins dotant al conjunt del santuari de serveis bàsics especialment complint amb la normativa d’accessibilitat a la cova del santuari.
El Santuari de la Cova Santa, un lloc únic en la província
La singularitat del Santuari de la Cova Santa fan d’ell un lloc únic a la província. Les primeres dades escrites sobre la cova apareixen datats en el segle XVII, moment en el qual la cova i el seu entorn immediat estan plenament constituïts com a santuari de culte marià, inclosa la Sala de la Capila, situada a l’interior de la cavitat i condicionada mitjançant diferents obres per a accedir a ella i realitzar activitats de culte. A més de la capella, queda documentat que ja l’any 1645 existia una hospederia destinada a albergar peregrins.
L’evolució constructiva del santuari revela la progressiva importància que la Cova Santa adquireix al llarg de la història. Actualment són prop d’una vintena de romiatges les que es realitzen al santuari de la Cova Santa, constituint-se no solament en un emblema patrimonial de la província a preservar sinó també en un important recurs per a la dinamització turística de la comarca de l’Alt Palància.
Abanderada de la cura del patrimoni sacre com actiu
Aquesta actuació per part de la Diputació de Castelló es correspon amb el compromís que ha fet de la institució la banderera de la cura, recuperació i protecció del patrimoni i art sacre castellonenc com un actiu que contribuïsca a millorar i generar noves oportunitats als pobles de la província.
Així, el Govern Provincial suma centenars d’obres i edificis restaurats en col·laboració tant amb els Bisbats, el de la Diòcesi Sogorb-Castelló i el de la Diòcesi de Tortosa, amb els qui manté convenis de col·laboració, com amb els mateixos ajuntaments als qui presta aqueix servei de restauració i amb els qui comparteix projectes de posada en valor del patrimoni.
El compromís de la Diputació amb la rehabilitació del santuari de Sant Joan de Penyagolosa és, sens dubte, la fita més recent d’aquest treball al qual s’incorporen importants actuacions com el centre de recepció de visitants i centre d’interpretació en els voltants de la Basílica de Sant Pasqual de Vila-real, els treballs en el patrimoni del Santuari de la Balms, o l’exposició d’art sacre La Llum de la Memòria actualment en el centre de Castelló i que en la seua anterior edició es va desenvolupar precisament a pocs quilòmetres de l’actuació a Altura, en els municipis de Xèrica i Caudiel.
No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?
Escriu el teu comentari