La Diputació signa un conveni amb els dos bisbes de la província per a restaurar el millor del patrimoni castellonenc

Moliner renova la col·laboració amb els bisbats de Segorbe-Castelló i de Tortosa per a recuperar obres i material deteriorat

La Diputació signa un conveni amb els dos bisbes de la província per a restaurar el millor del patrimoni castellonenc
23/04/2019 -

La Diputació de Castelló s’ha consolidat com la institució abanderada de la cura, recuperació i protecció del patrimoni i art sacre castellonenc com un actiu que contribuïsca a millorar i generar noves oportunitats als pobles de la província.

Com a part d’aquest treball, el president de la Diputació, Javier Moliner, ha formalitzat la renovació dels convenis de col·laboració que manté el Govern Provincial amb els Bisbats, el de la Diòcesi Sogorb-Castelló i el de la Diòcesi de Tortosa, per a continuar el seu constant treball de restauració i amb els qui comparteix projectes de posada en valor de patrimoni. Uns convenis de col·laboració que contemplen l’aportació de 60.000 euros en cadascun d’ells per part de la Diputació.

Després de la signatura dels convenis, el president Moliner ha assegurat que “l’aposta de la Diputació des de fa anys ens ha servit perquè una bona part del principal patrimoni històric que conserva aquesta terra i que està vinculat a la nostra història religiosa, a la nostra història cristiana, a tota l’evolució que el fet de la fe ha anat sembrant al llarg de tot el territori estiga en un bon estat. Això es tradueix que mantinguem elements que hui es constitueixen com el millor museu de cadascun dels racons d’aquesta província”.

És per això que el president Moliner ha explicat que “tots tenim l’obligació i el compromís de treballar dia a dia deixant la llavor a les futures generacions perquè aqueix patrimoni en un futur puga estar en millors condicions que com l’hem rebut. I crec que aquest treball conjunt dels dos bisbats al costat de la Diputació està servint perquè hui puguem sentir-nos profundament orgullosos de veure una bona part d’aqueixes obres en un estat de conservació òptim i a més poder-les lluir i fer que no solament existisquen i ocupen l’espai de culte que els correspon i que evidentment han de fer-ho sinó que a més el conjunt de la ciutadania puga veure-les, gaudir-les, admirar-les i contribuir al fet que alguna cosa que està absolutament entroncat en la nostra cultura, en la nostra societat, en la nostra herència i la nostra història, passada també a formar part d’una oportunitat de futur”.

Benavent: “És patrimoni estimat per la gent dels pobles”

Una col·laboració que també ha posat en valor el bisbe de la diòcesi de Tortosa, Enrique Benavent. “Estem molt contents amb aquest quart conveni amb la Diputació perquè pensem que ens ajuda a conservar un patrimoni que està al servei dels pobles, que és un patrimoni sobretot estimat per la gent dels pobles. Pense que una obligació tant de les institucions públiques com dels bisbats és estimar allò que els pobles estimen. I pensem que la sensibilitat que la Diputació de Castelló ha mostrat aquests últims anys cap al patrimoni religiós que ha permés conservar moltes peces de molt de valor, restaurar-les, que són de pobles molt xicotets, i per als pobles és també un orgull ser els depositaris d’aquestes peces. Per tant, desitjaríem que aquesta col·laboració continuara en un futur”.

López: “És un granet d’arnera per a fixar població en el món rural”

Un missatge amb el qual ha coincidit en la seua valoració també el bisbe de la diòcesi Sogorb-Castelló, Casimiro López, qui ha volgut “agrair públicament la sensibilitat que ha tingut la Diputació durant els anys que porte de bisbe per a col·laborar en ordre de recuperar el patrimoni religiós en aquest cas però que és un patrimoni dels nostres pobles. Molt agraït i espere que en el futur puguem seguir en aquesta mateixa línia perquè hi ha molt que recuperar, i la història no solament la fa el futur, sinó també el passat i el present. I recuperar el nostre passat és saber d’on venim, les arrels dels nostres pobles, l’autoestima d’aquests. Parlem de la fixació de població en el món rural, de la despoblació, i no hi ha dubte que això és un granet d’arena, perquè a vegades l’únic patrimoni que hi ha al poble és el patrimoni religiós, eclesiàstic, i això és un senyal d’identitat del poble que ben recuperat també incentiva no solament el turisme sinó també la fixació de població, de manera que el que hem rebut el puguem transmetre en les millors condicions possibles. Gràcies i la mà d’aquest bisbe està tendida per a continuar col·laborant en bé de tots, i això és memòria del nostre poble també, amb una arrel cristiana i que ha afavorit a tots els nostres pobles”.

Reclam cultural, religiós i turístic

La col·laboració de la Diputació amb els bisbats és part important del treball de restauració de patrimoni sacre que realitza el Govern Provincial a través del seu servei de Restauració. Bona mostra d’això és la quarta edició de l’exposició d’art sacre més ambiciosa de la província, La Llum de la Memòria, que roman des de dilluns passat i fins al mes vinent de juliol en la capital de la Plana després d’haver recaptat la visita de milers de visitants en les seues seus anteriors a Vilafermosa, Benassal-Castellfort i Caudiel-Xèrica.

També l’ambiciós projecte de recuperació del conjunt arquitectònic de l’ermitori de Sant Joan de Penyagolosa, per al qual la Diputació ha activat un procés de participació pública amb la condició de recaptar totes les opinions i sensibilitats entorn de tan emblemàtic bé patrimonial castellonenc.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari