La Diputació suma a la Societat Espanyola de Cardiologia al seu objectiu de fer de la província un territori cardioprotegit

Moliner signa un conveni pel qual integra a la província en l’APP Ariadna per a la geolocalització dels seus 200 desfibril·ladors

La Diputació suma a la Societat Espanyola de Cardiologia al seu objectiu de fer de la província un territori cardioprotegit
27/03/2019 -

La Diputació de Castelló ha completat el seu treball per convertir la província en territori cardioprotegit en fer realitat la geolocalització dels més de 200 desfibril·ladors que té distribuïts en 121 municipis de la província. Per a això, el Govern Provincial ha sumat al seu pioner projecte a la Societat Espanyola de Cardiologia, la Fundació Espanyola del Cor i Creu Roja Espanyola amb l’APP Ariadna que permetrà la geolocalització de tots els dispositius i els voluntaris per a la més ràpida i eficaç atenció a la parada cardíaca en qualsevol municipi de la província. I és que cal tindre en compte que el Govern Provincial ja es fa càrrec del manteniment dels dispositius i la formació necessària per a manejar-los després d’aquesta innovadora iniciativa que li va portar a fer de la província una de les primeres d’Espanya a comptar amb aquesta assistència.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha signat el conveni de col·laboració que articula la cessió per part de la Diputació de dades relatives a les característiques i ubicació dels desfibril·ladors. Moliner ha agraït a la Societat Espanyola de Cardiologia “que haja volgut participar de l’objectiu que la província de Castelló es va marcar fa un temps de ser un territori cardioprotegit, un territori que posara tots els recursos a la disposició de la societat per a poder tenallar una de les conseqüències que probabilísticament amb major assiduïtat apareix en casos de morts sobtades”.

En aqueix sentit, Moliner ha posat l’accent que “el fet que la Diputació de Castelló apostara per dotar de desfibril·ladors a tots els municipis va ser acompanyat per una aposta per la formació, però poder signar aquest conveni que subscrivim amb la Societat Espanyola de Cardiologia ve a tancar el cercle, ve a buscar una eina o aplicació que permet la geolocalització d’aqueixos dispositius i, sens dubte, tant els serveis d’emergències com els ciutadans ixen guanyant d’aquest acord que hui tanquem. Amb aquest acord sumem un important recurs i es completa el nostre treball per fer front a la mort sobtada en qualsevol municipi de la província”.

El president de la Societat Espanyola de Cardiologia, el doctor Anguita, ha explicat que “per a la Societat Espanyola de Cardiologia, el projecte de qualitat basat en la reanimació cardiopulmonar (RCP) i que sobretot compta amb aquest projecte Ariadna amb la implantació en tota Espanya d’aquesta aplicació a través de la qual aconseguim fer treballar de forma conjunta als voluntaris, a tots els sistemes de RCP, també les localitzacions dels desfibril·ladors automàtics semiimplantables és un dels projectes bàsics de la Societat Espanyola de Cardiologia en aquest període i per això signar aquest conveni de col·laboració amb la Diputació de Castelló és per a nosaltres molt important perquè aconsegueix acostar-nos a l’objectiu final que és portar totes aquestes polítiques de millora de l’atenció a la població i als malalts en una àrea tan important com és el de la reanimació cardiopulmonar i la mort sobtada en el terreny local. I la col·laboració amb les institucions que es corresponsabilitzen d’aquest problema per a nosaltres és fonamental i agraïm la cooperació de la Diputació de Castelló i del seu president”.

Cal assenyalar que el Govern Provincial manté en cada municipi un mínim d’un desfibril·lador, com és el cas dels municipis més xicotets, fins als set dispositius DESA amb els quals compta la ciutat de Castelló.

Fer front a la mort sobtada en tot el territori provincial

La mort sobtada cardíaca és una de les causes més freqüents de mort als països desenvolupats. A Espanya, es produeixen al voltant de 30.000 casos cada any (més de 82 cada dia), i s’estima que les possibilitats de sobreviure sense seqüeles a una parada cardíaca extrahospitalària oscil·len del 5 a l’11% segons la literatura científica actual.

La rapidesa amb la qual es tracta al pacient en aquests casos és clau, ja que per cada minut que passa sense que actuem, es redueix un 10% la supervivència. Lamentablement, no sempre es dóna una resposta ràpida. Així mateix, cada comunitat autònoma té una normativa diferent en matèria de cardioprotecció, per la qual cosa Espanya se situa a la cua d’Europa quant a nombre de desfibril·ladors. “Però el problema no és sol que hi haja pocs desfibril·ladors, sinó que a més no sabem exactament on estan situats els que hi ha instal·lats”, apunta el Dr. Manuel Anguita de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC).

Ariadna, l’APP que ‘protegirà’ als castellonencs en cas de parada cardíaca

L’APP Ariadna va nàixer fa poc més d’un any amb l’objectiu de funcionar com un mapa col·laboratiu de geolocalització de desfibril·ladors. En aquest curt espai de temps ja ha aconseguit sumar més de 10.000 descàrregues i situar en el mapa prop de 5.000 desfibril·ladors. A més, va rebre una distinció el mes de febrer passat en els Premis a la Innovació Tecnològica amb finalitats Humanitaris que es van celebrar en el Mobile World Congress.

El responsable de l’aplicació Ariadna, el doctor Fernández, ha incidit que “Ariadna està pensada per a millorar l’atenció a la parada cardíaca al carrer. La parada cardíaca és la gran desconeguda, mata a 30.000 espanyols a l’any i sense els mitjans adequats la probabilitat de sobreviure és del 5 i el 10%. Amb Ariadna, intentem localitzar els desfibril·ladors i localitzar els voluntaris que puguen ajudar a mantenir viu a un pacient fins que arriben els serveis d’emergències. Jo crec que és un esforç que exigeix la col·laboració de tots. Aquesta és l’aportació de la Societat Espanyola de Cardiologia per a tractar d’homogeneïtzar en l’àmbit nacional aquesta atenció i estem molt agraïts que una província com Castelló se sume al projecte, tinguen la iniciativa ells mateixos de posar DEAs, d’impulsar i fer formació. Nosaltres ajudarem al fet que tots aquests esforços es troben”.

La Diputació de Castelló se suma al projecte, cedint les dades relatives a les característiques i ubicació dels desfibril·ladors localitzats a la província de Castelló per a la seua integració en l’aplicació mòbil.

Sobre la Societat Espanyola de Cardiologia

La Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) és una organització científica i professional sense ànim de lucre dedicada a incrementar l’estat del coneixement sobre el cor i el sistema circulatori, a avançar en la prevenció i el tractament de les seues malalties i a millorar la supervivència i la qualitat de vida dels pacients cardíacs.

La SEC té entre els seus objectius principals reduir l’impacte advers de les malalties cardiovasculars i promoure una millor salut cardiovascular en la ciutadania. Per a això, treballa per a contribuir a la millora de la qualitat assistencial, promoure la formació i investigació cardiovascular, fomentar la prevenció i salut cardiovascular, a més de crear vincles nacionals i internacionals amb les societats homòlogues, i representar a tots els professionals interessats en l’àrea de la cardiologia.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari