La Diputació troba un llibre de Lluis Vives del segle XVI entre els seus fons documentals

El Govern Provincial commemora el Dia Internacional dels Arxius amb aquest ‘tresor’ del que només hi ha 7 exemplars en el món

La Diputació troba un llibre de Lluis Vives del segle XVI entre els seus fons documentals
12/06/2019 -

La Diputació de Castelló ha trobat el llibre ‘Instrucion de la muger christiana’ de Lluis Vives del segle XVI entre els seus fons documentals, un autèntic tresor documental ja que es tracta de l’edició príncep o primera edició impresa del llibre. Així, el Servei d’Arxiu, Gestió Documental i Publicacions de la Diputació de Castelló vol commemorar el Dia Internacional dels Arxius presentant una les troballes més important localitzada entre els seus fons documentals, aquesta obra de l’humanista valencià Lluís Vives. Gràcies als treballs del personal del servei s’ha pogut identificar que el llibre conservat és la primera edició en castellà de l’obra, impresa en 1528 a València per l’impressor Jorge Costilla. Es tracta de la primera edició traduïda al castellà de l’obra original, escrita en llatí en 1523.

El vicepresident primer i diputat provincial de Cultura, Vicent Sales, ha explicat que “el llibre és una obra d’excepcional interés, un autèntic tresor documental, ja que estem davant l’edició príncep o primera edició impresa del llibre, de la qual existeixen únicament 7 exemplars en el món, tres d’ells a Espanya, sent el primer exemplar de l’edició localitzat a la Comunitat Valenciana, constituint-se en tota una troballa per al patrimoni bibliogràfic i documental de la província de Castelló”.

Cal assenyalar que el llibre procedeix dels fons documentals recuperats en 1980 a Vilafamés, procedent dels fons del Palau del Batlle després de la seua adquisició per la Diputació de Castelló. El document conservat és un exemplar en format lliure, imprés en lletra gòtica, de 100 folis i enquadernat en pergamí. Malgrat haver-se perdut les primeres fulles, que contenien la portada, pròleg i índex, s’ha conservat la major part del llibre en bon estat, incloent-hi gravats xilogràfics de gran interés.

Sobre l’autor

Lluís Vives (Valencia, 1492 – Brujas, 1540) va ser un dels principals humanistes espanyols i el pensador valencià més universal de la seua època. Va escriure sobre nombrosos temes, com la filosofia, la política, la psicologia, la religió o la pedagogia des d’una perspectiva renovadora i humanista.

La “Instrucció de la dona cristiana” va ser elaborada per a utilitzar-se en l’educació femenina. L’obra es divideix en tres parts: Llibre primer de la Instrucció de les Verges, dedicada a les donzelles, Llibre segon de la Instrucció de les Casades, i Llibre tercer de la Instrucció de les Vídues. Es tracta d’un llibre educatiu inscrit dins de la moral cristiana, des d’una perspectiva humanista, defensant l’educació femenina, però sempre orientada al paper que se li reservava en la societat del moment. La present edició, traduïda al castellà per Juan Justiniano, va ser dedicada a Germana de Foix, segona esposa de Fernando el Catòlic.

El Arxiu de la Diputació: patrimoni cultural de la província

La troballa d’aquesta obra històrica posa en valor a més la custòdia de documentació que la Diputació porta desenvolupant des de la seua creació en 1822 i en la digitalització de la qual està immers el Govern Provincial per a afavorir l’accés online a aquests fons, una labor que realitza d’acord al Model de Gestió de Document Electrònic que la Diputació està implementant com a pilar fonamental de l’administració electrònica i la seua aposta per la transparència.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari