La tecnologia, ingredient clau de l'èxit del refugi antiaeri de Tetuan en el primer any d'obertura

L’espai suma més de 30.000 visitants i funciona com “escenari cultural que esgota les localitats amb cada nova proposta”

La tecnologia, ingredient clau de l'èxit del refugi antiaeri de Tetuan en el primer any d'obertura
05/09/2019 -

El Refugi Antiaeri de Castelló, situat en la Plaça de Tetuan, compleix el seu primer aniversari celebrant l’èxit que suposen les més de 30.000 persones que l’han visitat des que obrira les seues portes com a espai expositiu. L’enclavament ostenta així el rècord de visites de les cinc seus que formen part del Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC).

La regidora de Cultura i Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Castelló, Verónica Ruiz, ha destacat que el projecte ha suposat “la suma d’esforços polítics, socials i veïnals per a posar en primera pàgina uns episodis de la nostra història que no podem oblidar i que hem volgut acostar a les noves generacions a través dels materials gràfics i audiovisuals dels quals disposem”. Respecte als múltiples usos de l’espai, Ruiz ha celebrat el fet que “la ciutat ha guanyat un nou escenari cultural que esgota les localitats amb cada nova proposta d’agenda”, un fet que “evidència l’interés que desperta aquest refugi”.

Per part seua, la responsable del projecte museístic i actual directora del MUCC, Ana Meseguer, explica que el seu objectiu era aconseguir que “la visita al Refugi anara tota una experiència per a l’usuari”. I ho han aconseguit gràcies a l’aplicació dels recursos tecnològics: “són fonamentals per a generar aquesta visita experiencial, perquè ens permeten crear sensacions i transmetre sentiments”. Alguns d’aquests exemples són l’efecte sonor d’avions i bombes caient que s’escolta en baixar la llarga escalinata d’entrada a l’espai o la peça audiovisual projectada en un dels seus murs voltats amb testimoniatges de persones que van viure els bombardejos.

La responsable de dotar tecnològicament aquest centre d’interpretació i implantar l’equipament necessari per a la seua posada en valor va ser l’empresa Nunsys. “Som especialistes a aplicar la tecnologia més innovadora als projectes museístics perquè conten històries que sorprenguen i emocionen al visitant”, argumenta Antonio Cardona, responsable de l’àrea audiovisual de la companyia.

La reobertura del Refugi Antiaeri es va aconseguir després de 10 mesos d’exhaustius treballs de rehabilitació per part de l’Ajuntament de Castelló a través de la seua Regidoria de Cultura, que va invertir més de 160.000 euros en la seua recuperació i museïtzació per a mostrar la crueltat de les guerres i les seues conseqüències, amb l’objectiu de contribuir a la consolidació de la cultura de la pau.

Retorn del cicle ‘Abans es veia la mar’

El cicle ‘Abans es veia la mar’ torna aquest dijous 5 al refugi de Tetuan amb totes les localitats esgotades, després d’un clamorós èxit de públic. Les 200 places oferides per Cultura per a aquests espectacles es van esgotar en pocs dies i el departament dirigit per Ruiz ha creat una llista d’espera per a donar resposta a totes les sol·licituds. Cal recordar que cada passada coincideix amb la data d’un bombardeig patit per la ciutat i compte la història de les persones que van viure els fets en primera persona.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari