"La Víuda valenciana", en el Festival de Peníscola 12: La veu de les dones del segle d'or retratada per Lope de Vega

"La Víuda valenciana", en el Festival de Peníscola 12: La veu de les dones del segle d'or retratada per Lope de Vega
13/06/2019 -

Borja Rodríguez ens presenta en el Festival de Teatre clàssic de Peníscola la seua versió de “La vídua valenciana” de Lope de Vega. Una versió d’una gran bellesa estètica i, que es desenvolupa en el període d’entreguerres espanyol. Una decisió, que mostra que la lluita de les dones per decidir sobre si mateixes i de manera individual ha sigut la mateixa generació rere generació fins fa tan sols unes dècades.

En “La Vídua Valenciana”, Lope de Vega retrata la història sobre una dona que després d’enviduar vol tindre el poder de decisió sobre la seua pròpia vida, i més concretament sobre el seu propi desig. La protagonista de la nostra història, Leonarda, interpretada per Pepa Gracia mostra de manera determinant un comportament com el que tindrien algunes dones el nostre temps.

Un text escrit a la fi del SXVI que continua estant de rabiosa actualitat perquè la lluita de les dones segueix molt vigent. Per tant, l’espectador es trobarà amb uns personatges i situacions molt recognoscibles de la nostra societat actual.

Els fets que Lope relata en aquesta història estan basats en un fet real. En l’entorn d’escriptor els casos d’enamoriscaments portats més o menys en secret semblen haver sigut bastant freqüents i ell mateix va protagonitzar alguns ben coneguts. No és casualitat que “La vídua valenciana” li la dedique a “Marcia Leonarda”. Un nom que no era més que un dels pseudònims literaris que Lope utilitzava per a referir-se al seu amant, Marta de Nevares i Santoyo, una dona casada.

Borja Rodríguez i MiC produccions i distribucions teatrals aposten per aquesta genial comèdia de Lope, potser no està entre les més conegudes pel gran públic ni entre les més i representades, però, “La vídua valenciana” si està entre les que val la pena revisar i posar en escena per valor, per història i per vigència del narrat per Lope.

Per a acompanyar la genialitat de Lope, un elenc d’actors que brillen en aquesta particular versió teatral i la direcció de la qual s’ha ocupat que el to i l’equilibri siguen dignes d’esment, interpretativament parlant. Amb Pepa Gracia, al capdavant a qui hem vist en obres de José Carlos Plaza, Fernando San Segundo o Carlos Álvarez entre altres, li segueix un repartiment d’autentique luxe amb Alfredo Noval, Arantxa Aranguren, Rafa Núñez, Alberto Gómez-Taboada, Agustín Otón, Maria Cobos.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari