Marco defensa la candidatura de Castelló a Ciutat Europea Innovadora Emergent 2021

Castelló competeix amb altres set ciutats per a ser reconeguda per la Comissió Europea per les seues polítiques innovadores en benefici de la ciutadania

Marco defensa la candidatura de Castelló a Ciutat Europea Innovadora Emergent 2021
11/10/2021 -

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha participat aquest dilluns en la defensa de la candidatura a Ciutat Europea Innovadora Emergent 2021, un reconeixement que atorga la Comissió Europea a ciutats que destaquen per les seues pràctiques urbanes innovadores en benefici de la ciutadania i la millora de la seua qualitat de vida. Castelló competeix en la categoria dirigida a ciutats d’entre 50.000 i 249.999 habitants i va ser triada semifinalista junt amb les ciutats de Braga (Portugal), Cascais (Portugal), Haarlem (Holanda), Leeuwigsburg (Holanda), Ludwigsburg (Alemanya), Trondheim (Noruega) i Vantaa (Finlàndia).

Marco ha destacat davant els membres del jurat el treball que des de l’Ajuntament de Castelló es realitza en els últims anys per a identificar i planificar projectes innovadors que generen noves oportunitats i milloren la qualitat de vida de la ciutadania. “Una clara aposta per la qual la ciutat ja ha sigut reconeguda anteriorment amb distincions com el Premi a la Ciutat de la Ciència i la Innovació, el premi Innovagloc 2020 concedit per la FEMP al govern local, així com per l’elecció de Castelló per part de la Comissió Europea per a integrar-se, al costat d’altres 13 ciutats espanyoles, en la Xarxa de Ciutats Intel·ligents, entre altres fites”, ha indicat. A més, Castelló està representada en el consell rector de la Xarxa Innpulso, la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació.

“Ara, Castelló és una de les ciutats europees, i l’única espanyola, que opta a ser Ciutat Europea Innovadora Emergent, tot un suport a la trajectòria i a l’aposta d’aquest govern municipal per situar la innovació en l’eix central de les polítiques dirigides a millorar la qualitat de vida de la ciutadania”, ha manifestat Marco.

La candidatura de Castelló parteix del claim ‘Castelló 2050, an innovative city for all people to live in’ i es desenvolupa en tres eixos que són els que guien la visió transformadora de la ciutat: Innovació Social, Innovació Sostenible i Innovació Tecnològica.

En l’eix d’Innovació Social, destaquen les polítiques i accions dirigides a transformar Castelló en una ciutat inclusiva i amigable, creant espais i condicions òptimes per a una alta qualitat de vida. Així, per exemple, destaca l’impuls dels projectes innovadors per al futur Centre d’Envelliment Actiu i Saludable i l’elecció de Castelló com a segona Ciutat Europea Accessible en 2019.

En Innovació Sostenible destaquen els projectes per a fer de Castelló una ciutat més verda i compromesa amb el medi ambient promovent l’eficiència dels recursos i la transició cap a una economia baixa en carboni. En aquest eix s’emmarquen projectes com la renovació del mapa lumínic de la ciutat amb tecnologia LED i el projecte per a la implantació d’una Zona de Baixes Emissions en el centre. També totes les accions encaminades a reduir les emissions com l’ampliació de carrils bici, promoció de vehicles alternatius, etc.

Finalment, en l’eix d’Innovació Tecnològica s’han apuntat els avanços per a fer de Castelló una ciutat intel·ligent que utilitza la tecnologia per a millorar els serveis públics i la vida de la ciutadania.

En la seua intervenció, l’alcaldessa ha destacat també la incorporació de l’ecosistema d’innovació local en el disseny i implementació de l’Agenda Urbana local, un ecosistema pioner que aposta per la generació de sinergies entre els principals agents tractors públics i privats de la innovació social i tecnològica de la ciutat.

Així mateix, Marco també ha posat en valor la Compra Pública d’Innovació (CPI) com a principal instrument de foment de la innovació a nivell municipal i com a “element tractor” per a desenvolupar noves iniciatives. “Es tracta d’un instrument amb gran potencial per a accelerar el creixement innovador local entorn de la cerca de solucions a reptes i necessitats locals”, ha apuntat.

Finalment, en la defensa de la candidatura l’alcaldessa ha destacat la incorporació de reptes en matèria d’innovació en el disseny i implementació de l’Agenda Urbana local.

Està previst que el jurat d’aquest certamen europeu done a conéixer a la fi de mes les tres ciutats finalistes

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari