Marco planteja reconvertir la pedrera de Les Serretes en un parc d'oci

La candidata socialista sol·licitarà al port la cessió de l’antiga explotació minera

Marco planteja reconvertir la pedrera de Les Serretes en un parc d'oci
24/05/2019 -

La candidata socialista a l’alcaldia de Castelló, Amparo Marco, ha plantejat a l’Autoritat Portuària la cessió a l’Ajuntament dels terrenys de la pedrera de Les Serretes, situada en els voltants de l’ermita de la Magdalena, per a reconvertir-los en un parc d’oci amb un ús cultural, social i esportiu. Marco i el candidat Rafa Simó han mantingut una trobada amb el president de PortCastelló, Francisco Toledo, per a abordar la proposta, que compta amb el vistiplau del màxim responsable del port. La pedrera té una superfície de 68.000 metres quadrats.

“És un projecte amb un doble objectiu. D’una banda, es recupera un espai natural que va patir els efectes de l’extracció intensiva dels recursos minerals i, al mateix temps, es recupera la zona per a l’ús públic, per al gaudi de la ciutadania”, explica Marco. A més, destaca la situació emblemàtica de la pedrera, al costat de l’ermitori. “L’entorn millorarà i es dinamitzarà. Serà un complement estupend al Castell Vell, un patrimoni recuperat durant el present mandat municipal”.

La proposta està basada en el projecte de l’enginyer Luis Oria, que va desenvolupar la idea per a una investigació universitària, en el qual proposava la recuperació ambiental de l’antiga explotació minera per a rendibilitzar l’espai natural, al mateix temps que es completa la regeneració paisatgística de la zona. Per a l’execució del projecte serà necessari realitzar un estudi de la zona, a fi de concretar les actuacions a realitzar, així com el pressupost. Marco afirma que la situació econòmica de l’Ajuntament permetrà escometre les obres una vegada s’aconseguisca la cessió pel port.

D’aquesta pedrera, propietat del port, es van extraure milers de tones de pedra calcària per a la construcció del dic de Llevant, en 1882. La magnitud de l’obra pública va requerir la mobilització d’una enorme quantitat de recursos minerals que es trobaren pròxims al litoral per a garantir el desenvolupament de l’obra. Amb l’actuació que ara es preveu, s’aconseguiria que una zona que va contribuir al desenvolupament econòmic i social de la ciutat puga revertir en la societat castellonenca i que el patrimoni del port es pose a la disposició de l’Ajuntament per a ús dels castellonencs.

El projecte contrasta amb el que va pretendre desenvolupar el PP fa uns 15 anys. En aquell moment es va plantejar la ubicació en la pedrera d’un abocador de residus inerts, principalment enderrocs procedents de la construcció. L’impacte visual que tenia el projecte va motivar que fóra rebutjat, encara que ja s’havien completat la tramitació de la declaració d’interés comunitari per a posar en marxa l’abocador.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari