Marco destaca el paper clau del municipalisme en la gestió de la pandèmia en el XIII Congrés de la UIM

Marco destaca el paper clau del municipalisme en la gestió de la pandèmia en el XIII Congrés de la UIM
07/12/2021 -

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha posat en valor la importància del municipalisme i de la gestió local per a fer front a grans reptes com la recuperació i reactivació en un escenari d’emergència sanitària i social que es viu a nivell global. Marco s’ha pronunciat així durant la presentació del XIII Congrés Iberoamericà de Municipalistes, que s’està desenvolupant en Orizaba (Mèxic) sota el lema ‘El rol del municipi en l’escenari post covid: recuperació econòmica, innovació i transparència en la gestió pública’. El congrés reuneix representants municipals de 23 països i ha sigut organitzat com a espai per a debatre i analitzar els esforços realitzats pels diferents governs locals per a fer front a la pandèmia.

En la presentació del Congrés, Marco ha estat acompanyada per l’alcalde d’Orizaba, Igor Fidel Rojí; el secretari general de la UIM, Federico Carrillo; la representant d’Unesco a Mèxic, Lucía González; la consellera directora de la UIM pel Brasil, Marilia Isfer Ravanello; la directora del Centre de Desenvolupament Local i Comunitari de Cuba, Ada Guzón; i el director gerent del consorci asturià de serveis tecnològics del Principat d’Astúries a Espanya, Ángel Luis Cabal.

Marco ha recalcat que “els ajuntaments, com a administració local més pròxima a la ciutadania, han estat i estan en primera línia per a fer front a les conseqüències econòmiques i socials que ha provocat la covid-19”. En aquest sentit, ha apuntat que cites com aquesta “són una oportunitat per a compartir experiències” i per a abordar polítiques de recuperació econòmica des de diversos eixos, entre ells la innovació i l’Agenda 2030.

“Els ajuntaments som la primera porta a la qual truca la ciutadania i hem d’estar preparats per a donar una ràpida resposta”, ha indicat durant la roda de premsa de presentació del congrés. En aquest sentit, ha recalcat la importància de comptar amb xarxes de col·laboració i desenvolupar sinergies amb diferents actors socials i motors d’innovació com són la universitat i les empreses locals. “A Castelló tenim un excel·lent clima social i de col·laboració amb aquestes institucions i això ens permet potenciar la innovació com a palanca de canvi”, ha indicat.

L’alcaldessa també ha destacat que “Castelló està alineat amb els ODS i basa les seues polítiques locals prenent com a referència l’Agenda 2030 amb l’objectiu d’avançar cap a un model de ciutat més sostenible, inclusiu i que millore la cohesió”. Així, ha recordat que la ciutat és referent a Espanya en el procés d’elaboració de l’Agenda Urbana.

Després de la presentació del Congrés, l’alcaldessa de Castelló ha mantingut una reunió amb el consell de direcció de la UIM i ha fet una visita a la Policia Local d’Orizaba. Posteriorment, ha participat en l’acte d’inauguració d’aquesta cita, que ha tingut lloc en la vesprada del dilluns (matinada del dimarts a Espanya) en el Teatre Metropolità d’Orizaba, Mèxic.

El XIII Congrés Iberoamericà de Municipalistes és una iniciativa convocada per la Unió Iberoamericana de Municipalistes (UIM), una institució que compta amb xarxes per a treballar en Cooperació Internacional al Desenvolupament Local des de la mirada d’entitats espanyoles, entre altres institucions. Entre elles, destaca la Xarxa Iberoamericana de Municipis per la Igualtat de Gènere (Rimig) i la Xarxa de Cooperació Internacional al Desenvolupament Local (Rudicel). L’alcaldessa de Castelló és vicepresidenta de la Xarxa Rimig i presidenta de la Xarxa Rudicel, i participa en aquesta cita internacional organitzada per a impulsar el municipalisme sota el prisma dels Objectius de Desenvolupament sostenible (ODS) i l’Agenda 2030.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari