Marco: “Hem pogut cometre errors, però hem actuat pensant en els ciutadans des del minut 1”

La gestió de la pandèmia del coronavirus o l’aprovació al juliol dels pressupostos han sigut els principals eixos del Debat sobre l’Estat de la Ciutat de Castelló, el primer ple extraordinari físic que s’ha celebrat després de l’Estat d’Alarma. Mentre que l’equip de govern – PSOE, Compromís i Podem-EUPV – ha defensat un treball en pro de la ciutadania on “Castelló ha estat per damunt de tot”, ha assenyalat l’alcaldessa, Amparo Marco, els partits de l’oposició han qualificat el període com “en punt mort” o sense un lideratge fort.

Després de prendre coneixement de la renúncia del socialista Rafa Simó com a regidor pel seu nou càrrec com a resident de l’Autoritat Portuària de Castelló, el debat ha girat entorn del tema estrela: la pandèmia del coronavirus. “El capítol més catastròfic en els últims 45 anys d’història, amb 1.133 ciutadans que s’han contagiat i 52 que han perdut la vida, als familiars de la qual enviem el nostre condol”, ha destacat l’alcaldessa, Amparo Marco.

La primera edil ha reconegut que es tracta d’un dels moments més difícils de la història i que ha pogut haver-hi errors, encara que, ha explicat, les accions s’han realitzat “des del minut u” i “pensant en els ciutadans”. Així, s’ha referit a l’aprovació d’un crèdit de 20 milions d’euros i la seua ampliació amb una altra pòlissa de 30 milions per a ajornar els pagaments d’impostos, al Pla Contracta d’ocupació o al Pla d’Inversions de Reactivació Econòmica.

A més, també ha posat èmfasi en la bateria d’accions socials, on ha sigut clau destinar el 20% del superàvit a despesa social o l’increment de fins a 30.000 euros per al Banc d’Aliments en un moment de més necessitat que mai entre els veïns i veïnes de Castelló.

Malgrat això, l’oposició ha considerat que no ha sigut suficient. És el cas del regidor de VOX, Luciano Ferrer, que considera que els autònoms, comerciants, xicotets comerciants i hostalers han estat “abandonats” per part del consistori en aquesta crisi.

Tant Ferrer com el PP i el regidor de Ciutadans, Alejandro Marín-Buck, han coincidit en la crítica per la pujada de sous de l’equip de govern i en l’aprovació “tard” dels pressupostos municipals. “S’han acomodat en la butaca imposant un Codi de Bon Govern amb una gestió semiconfinada”, ha valorat Marín-Buck, que ha afegit que el Pla General probablement no arriba a veure la llum en aquesta legislatura després de l’aprovació dels pressupostos al juliol.

Davant aquesta posició, criticada especialment per la líder del Partit Popular, Begoña Carrasco, Marco ha defensat la seua corporació: “No està bé tindre els pressupostos el 30 de juliol, però no ha passat només ací. Pot preguntar-li-ho a l’ajuntament d’Alacant [l’alcalde del qual, Luis Barcala, és ‘popular’]”.

Per part seua, Carrasco, portaveu del PP, ha dirigit les seues crítiques especialment a la “falta d’ambició”, ja que, ha explicat, creu que a Castelló ha faltat una figura de lideratge més fort. Malgrat coincidir que la situació era molt complicada, “a la ciutat li falta ambició, lideratge i protecció amb aquest equip de govern” i no tant “pujades de sou o augment d’assessors”, ha defensat.

David Donate, portaveu dels socialistes, ha defensat que l’ajuntament ha jugat “un paper fonamental” en aquest període i que ha respost de manera “exemplar”, “amb antelació, transparència, honestedat i responsabilitat”. A més, ha dit al bàndol ‘popular’ que l’equip de govern no comparteix el seu programa fiscal: “Mentre que vostés critiquen que no s’hagen abaixat els impostos, nosaltres no estem disposats a afrontar la situació sense recursos [gràcies als impostos] quan aquells que tenen capacitat per a pagar-los poden ajudar als qui no la tenen”.

El futur de la ciutat

Fernando Navarro, portaveu de Podem-EUPV, ha destacat en la seua intervenció que l’equip de govern ha treballat en les transformacions que requereix Castelló “i s’ha ratificat com a imprescindible” per a això.

Així, el regidor de Transició Ecològica, ha posat l’accent en la necessitat de “construir una ciutat amb vida als seus carrers i barris i on no hi haja exclusió social“, amb un model sostenible i equilibrat “on els nostres veïns se senten més segurs”.

A més, ha criticat al PP que vulga un model “basat en el tauler d’un Monopoly, amb una bambolla immobiliària que no se sosté i demana sacrificis a la societat”. Per això, ha assenyalat que s’està treballant amb el Pla Estratègic d’Habitatge , en un model fiscal que promoga la rehabilitació sostenible i en un pla de reactivació agrària.

En una línia similar s’ha manifestat Ignasi Garcia, portaveu de Compromís i regidor de Neteja i reciclatge, Transparència i Bon Govern, que ha posat en valor l’aportació de les regidories del partit – també Educació, Igualtat i Cultura – a l’Acord de Fadrell, en el qual no poden parar els projectes previstos.

“Equip amb ambició, lideratge i il·lusió”

Amparo Marco ha insistit que, malgrat no haver estat “exempts d’errors” perquè darrere hi ha persones, s’ha fet un dur treball per a respondre a la pandèmia, en línia amb la defensa del seu company de partit, David Donate.

Després d’escoltar al seu portaveu, l’alcaldessa ha destacat que l’equip de govern es caracteritza per “l’ambició, el lideratge i la il·lusió”, i ha agraït el treball dels 14 regidors i regidores del consistori i als seus treballadors i treballadores “per fer una ciutat millor dia a dia, especialment ara que tenim moltes exigències”. També ha instat a continuar treballant en el PGOU que es va acordar en el Grau i amb el pacte de Fadrell per a transformar Castelló i que siga “fort, sostenible, solidària i sensible amb la ciutadania”.

La primera edil també ha aprofitat el debat per a agrair el “exemple a nivell nacional” dels veïns i veïnes durant la pandèmia i ha manat el condol a les famílies que han perdut a alguns dels seus familiars per la malaltia en nom de tota la corporació, que ha iniciat el ple amb un minut de silenci en respecte a les víctimes.