Marco reivindica cinc projectes clau per a la recuperació de Castelló de la crisi

L’alcaldessa de Castelló s’ha reunit amb Ximo Puig per a sol·licitar col·laboració i impuls a plans prioritaris de la ciutat: “La reivindicació també es fa al despatx”

Marco reivindica cinc projectes clau per a la recuperació de Castelló de la crisi

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha reivindicat cinc projectes de ciutat que, malgrat ser molt diferents, tenen un objectiu comú: ajudar a la capital en la seua recuperació de la crisi sociosanitària provocada per la pandèmia de la COVID-19. Així li’ls va transmetre dimecres passat al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, per a demanar que el Consell s’implique en les seues reivindicacions “com més prompte millor”.

Durant la reunió, que es realitza periòdicament al començament de l’any entre el cap del Consell i la primera edil, Marco va demanar “col·laboració plena entre les dues institucions per a impulsar projectes i atendre les necessitats de Castelló en un context tan complicat com l’actual, en plena emergència sanitària per la COVID-19″. Es tracta de projectes prioritaris de l’agenda municipal que pretenen convertir-se en una realitat aquest 2021.

Així, tal com va explicar aquest divendres en roda de premsa, Marco planteja un primer objectiu essencial: acabar, d’una vegada, amb la pandèmia del coronavirus. “Hem mantingut diverses reunions amb el director de l’Hospital General i sempre hem posat a disposició cedir qualsevol espai municipal per a la vacunació massiva que es preveu per a abril, així com total col·laboració sanitària i de seguretat per a baixar els contagis de coronavirus”, va destacar.

En aquest sentit, en confirmar-se la pròrroga de restriccions, l’alcaldessa ha anunciat que també s’amplien les limitacions municipals (tancament de centres esportius i culturals), malgrat que la incidència ha disminuït fins als 665 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, segons l’última actualització de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. “Apostem per anar avançant-nos com hem fet. Hem aconseguit doblegar la corba, però l’objectiu és que aquesta incidència siga 0 i no hem de deixar que les dades positives ens enganyen”, va afegir.

L’impuls del Pla General d’Ordenació Urbana és la segona prioritat per al govern de Castelló. Des de l’Acord de Fadrell s’ha obert una segona fase d’al·legacions – que va acabar el 2 de febrer – de manera voluntària per a afavorir la participació ciutadana, també amb webinars per a informar el detall. I s’espera que prompte siga una realitat, ja que prepararà a la ciutat dels pròxims 20 anys amb la pretensió que siga més verda, que fuja de pràctiques urbanístiques abusives, que siga més vertebradora i més justa per als veïns i veïnes.

Amb aquesta base es prepararan els projectes d’impuls econòmic i s’atrauran inversions que ho acceleren. Per això, Marco també va transmetre a Puig una altra petició: disposar de més sòl industrial. “La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha reduït 850.000 metres quadrats aquest sòl logístic i volem que s’amplie, per la qual cosa hem al·legat al Pla d’Acció Territorial (PAT) que va ser reduït per la Declaració Ambiental Territorial i Estratègica (DATE)”.

La tercera estratègia de Marco és la posada en marxa de la comissió mixta de patrimoni, tal com es va aprovar per unanimitat en el ple municipal de desembre. “No podem anar cadascun d’una banda, necessitem una visió en global de la ciutat i un espai comú de diàleg per a determinar quines necessitats patrimonials té la ciutat, quins espais serien els millors per a ells, quines serien les compensacions necessàries… juntament amb la Generalitat i la Diputació de Castelló, a la qual agraïsc la seua implicació”, ha destacat.

Segons l’alcaldessa, Puig s’ha compromés a convocar-la “com més prompte millor” i es resoldria, així, alguns dels projectes més reivindicats de la capital, com el futur conservatori, la parcel·la del qual encara no s’ha deixat clara en el Pla General per aquesta necessitat de convocar la comissió.

A això se suma el Pla Resistir, el projecte que ha unit a la Generalitat, les diputacions i els ajuntaments de tots els municipis de la Comunitat Valenciana per a tractar de pal·liar els efectes de la pandèmia als col·lectius més afectats. En aquest sentit, Marco ha recordat que l’ajuntament ha aprovat la seua adhesió a les Ajudes Parèntesis, per la qual cosa ja s’està treballant en el repartiment de 5,5 milions d’euros en subvencions per a persones autònomes i pimes. L’ajuntament aportarà el 15%, uns 825.000 euros; la Diputació, el 22,5%; i la Generalitat, el 62,5% restant.

Finalment, en la reunió es va abordar la necessitat de continuar col·laborant entre administracions en la captació de fons europeus: “L’Ajuntament de Castelló és líder en execució de fons europeus i en aquesta línia continuarem treballant”. En aquest sentit, Marco va reivindicar que la capital “ha obert una finestra a Europa” i que l’objectiu és continuar fent-lo “per a aconseguir ajudes que arriben a les empreses locals”.

Amparo Marco ha insistit que la reunió amb el president ha servit per a reforçar l’aliança institucional per a aconseguir aquests projectes de recuperació, però també que hi ha hagut to de reivindicació. “Defensarem els interessos de Castelló per a atraure empreses i inversions a la zona i a l’estació intermodal, per exemple amb l’al·legació al PAT. Crec que ho he deixat clar: la reivindicació no és aconseguir un titular, sinó també aconseguir fets amb el diàleg en els despatxos”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari