Martí agraeix als presidents Sánchez i Puig l'activació d'ajudes pel temporal

Martí agraeix als presidents Sánchez i Puig l'activació d'ajudes pel temporal
25/01/2020 -

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha estat hui a Peníscola i Benicarló juntament amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el cap del Consell, Ximo Puig, per a interessar-se per l’estat en què ha quedat la costa nord després del devastador pas de la borrasca Gloria per terres castellonenques. Martí, que ha defensat aquests dies “una resposta ràpida i conjunta” de les administracions per a restablir la normalitat en la zona, ha donat les gràcies personalment als dos mandataris pel recent anunci d’ajudes extraordinàries per als municipis afectats.

En el seu passeig per les costes peniscolana i benicarlanda, el president Pedro Sánchez ha apuntat que “la realitat climàtica està canviant” i que cal que “adoptem mesures de tall conjuntural i estructural”. “Des del mes d’octubre portem set grans tempestes que, a conseqüència del canvi climàtic -ha dit-, s’han vist intensificades quant a la gravetat de les conseqüències”. En aquest sentit, ha precisat que hem de caminar cap a “la cultura de la prevenció”: “Ens haurem de replantejar les infraestructures que construïm. Estem entrant en una realitat climàtica distinta i un país com el nostre, amb tants quilòmetres de platges, ens fa que ens tornem més resilients davant d’una realitat que ens afecta de ple”.

En els mateixos termes s’ha expressat el president Ximo Puig, qui ha anunciat canvis en la legislació valenciana d’ordenació del litoral i prevenció d’inundacions, coneguts pel nom ‘Pativel’ ‘Paticova’, “per tal d’adaptar-les a la situació d’emergència climàtica”. Tots tres han coincidit en el fet que s’ha de buscar una solució definitiva que no passe per ‘pegats’ que s’han demostrat que no funcionen. “No podem invertir en una actuació que sabem que seran danyades o que desapareixeran en un pròxim temporal”, ha precisat Martí.

El president del govern també ha informat que portarà a la pròxima conferència de presidents “la necessària transició ecològica” perquè “estem davant d’un desafiament que implica necessàriament de la generositat, la cooperació i la lleialtat de totes les administracions, des de la més xicoteta fins al govern d’Espanya”.

Pel que fa a les ajudes, el president Puig ha recordat que, ahir mateix, en el ple del Consell, es va aprovar un decret per urgència d’ajudes extraordinàries per a pal·liar els danys causats per la maror. “En les pròximes setmanes els ajuntaments afectats hauran de determinar i presentar un llistat de tots els desperfectes que s’han produït a cada municipi i la Generalitat activarà els fons per a donar-los tot el suport que necessiten”. Per la seua banda, Pedro Sánchez ha demanat “màxima celeritat i col·laboració del consistori en la valoració dels danys perquè puguem agilitzar al màxim la tramitació de les ajudes i que els recursos arriben com més aviat a les persones damnificades”. Així mateix, ha demanat “paciència” a la població i ha transmés la seua empatia cap a aquests.

Per part de Martí, ha reiterat una vegada més -a la que s’han sumat els presidents Sánchez i Puig- el seu reconeixement a tot el personal d’emergències, cossos de seguretat i la població en general que ha participat o que encara està participant en les labors de neteja i de condicionament de les zones afectades perquè recuperen la normalitat com més aviat millor. En aquest cas, ha reiterat l’esforç que des de la Diputació de Castelló s’està fent amb aquest propòsit, ja que són 29 les màquines i més de 150 els efectius que hui dia estan mobilitzats. “Volem que la presència de l’ajuntament d’ajuntaments estiga sempre al davant quan la nostra gent ho necessite”.

El president José Martí i Ximo Puig també han visitat aquest matí la zona marítima de Vinaròs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari