Marzà: “El CEE Castell Vell de Castelló és un referent en inclusió educativa per a la millora de la vida de l’alumnat”

S’hi treballen diferents projectes relacionats amb el treball emocional, la transició a la vida adulta i diferents metodologies per a desenvolupar les capacitats de l’alumnat

Marzà: “El CEE Castell Vell de Castelló és un referent en inclusió educativa per a la millora de la vida de l’alumnat”
15/01/2020 -

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha visitat el CEE Castell Vell de Castelló, un centre educatiu públic que des de que entrà en funcionament fa una dècada s’ha convertit en un referent de l’Educació Especial a les comarques castellonenques pels programes d’innovació en inclusió educativa que s’hi impulsen.

El conseller ha estat acompanyat per la directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés, i pel director territorial d’Educació a Castelló, Robert Roig, així com pel segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Castelló, Ignasi Garcia, i el regidor d’Educació, Francesc Mezquita.

El CEE Castell Vell atén 101 alumnes amb diversitat funcional amb una plantilla de 29 docents, 4 més que el curs passat; 11 educadors d’Educació Especial, 1 més que el curs passat; i 2 fisioterapeutes.

Marzà ha volgut conéixer de primera mà el projecte d’innovació educativa ‘Pots, per una educació inclusiva’, que lidera el CEE Castell Vell junt amb el CEIP Tombatossals, també de Castelló, i el CEE El Somni de Sant Joan d’Alacant.

“Continuem en la línia de dotar de més professorat i especialistes els nostres centres educatius perquè l’alumnat tinga una atenció personalitzada. A més, el projecte d’innovació inclusiva d’aquest centre educatiu, amb una durada de dos cursos, rep l’ajuda d’Educació de la Generalitat per a portar-lo a terme dins del marc de subvencions que destina la Conselleria a aquest propòsit amb una inversió de més d’1,9 milions d’euros en 656 projectes innovadors promoguts per 649 centres educatius”, ha destacat Marzà.

El conseller ha explicat també que “el projecte del centre Castell Vell contribueix a la millora de la vida de l’alumnat, no sols d’Educació Especial, sinó de tots els alumnes que hi participen també dels centres educatius ordinaris. És importantíssim treballar l’educació en vincles emocionals i promoure la participació de les famílies, ja que se’ls fa partícips del procés d’aprenentatge”.

‘Pots’ és un projecte basat en la tutorització entre iguals i l’aprenentatge servei que té com a finalitat realitzar pràctiques inclusives entre alumnat de centres ordinaris i de centres d’Educació Especial. La temàtica per al curs actual gira entorn del fet que l’alumnat es conega i siga conscient de les capacitats i de les limitacions, així com dels entorns i les capacitats de cadascú.

En el projecte participen la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, l’Ajuntament de Castelló, algunes ONG i alumnat del cicle de tècnic superior d’FP en Animació d’Activitats Físiques i Esportives dels instituts públics de Benicàssim i Vila-real.

“Les metodologies que es treballen en el Castell Vell de Castelló són un model de bones pràctiques perquè al mateix temps que es desenvolupa una inclusió educativa total, es treballa de forma cooperativa dintre de la diversitat i s’afavoreix la interacció entre el professorat de diferents centres i l’intercanvi d’estratègies i projectes”, ha apuntat el titular d’Educació de la Generalitat.

Paral·lelament a aquesta proposta innovadora, el CEE Castell Vell desenvolupa altres projectes inclusius a través de la robòtica, l’esport i l’art; tots aquests, en coordinació amb els centres ordinaris i els IES de la zona.

Durant la visita, el conseller ha vist també com és el treball per racons a l’aula de Secundària. Aquesta forma d’organitzar l’espai facilita que l’alumnat siga el principal protagonista del seu aprenentatge. La temàtica és presentada d’una forma lúdica i estimulant, de manera que el professor fa de guia de tots els coneixements que han d’aprendre.

Els racons a classe estan organitzats en espais delimitats en els quals es poden fer agrupacions diverses, ja siga de manera individual, grup gran o grup xicotet, i en aquestes es van realitzant simultàniament les activitats d’aprenentatge que permeten donar una resposta adequada a les diferències d’interessos i de ritmes.

Tant a les aules de Primària com amb les activitats motrius que s’han fet al pati, s’han emprat els materials de suport que arriben al centre per part de la Conselleria, com ara cadires posturals, caminadors, ratolins de cap o bipedestadors. Aquest curs el CEE Castell Vell té una dotació de material de suport que supera els 8.000 euros.

El conseller també ha pogut comprovar la important tasca que duen a terme els fisioterapeutes amb l’alumnat i ha conegut la formació que realitza el professorat en patis actius i coeducatius, així com la posada en pràctica de l’experiència.

Una altra part important del recorregut ha sigut el pas per l’aula de Transició a la vida adulta, on es busca afavorir la inclusió plena d’aquest alumnat en la societat desenvolupant la seua autonomia personal i laboral, ja que una de les propostes del centre és que els joves treballen com si foren una empresa de reprografia. En aquest sentit, dins del Programa de formació i qualificació bàsica (PFQB), l’alumnat ha posat en marxa i dinamitza una cantina escolar que obri tots els dies a l’hora del pati per als mestres i la resta de companys i comunitat educativa.

El CEE Castell Vell també és seu d’una de les quatre unitat educatives terapèutiques (UET) de la Conselleria. Les UET es conceben com a centres de recursos d’atenció integral, multiprofessional i especialitzada per a la resposta educativa i sanitària, amb caràcter temporal, a l’alumnat amb trastorns greus de salut mental per a assegurar la continuïtat en el procés d’aprenentatge, el desenvolupament personal, emocional, social i laboral, i aconseguir una qualitat de vida independent i plena.

Cada UET disposa de 4 professionals d’educació (pedagogia terapèutica, orientador, àmbit científic, àmbit tecnològic). Tot i estar ubicades en centres docents, tenen un funcionament independent pel que fa a espais, accés, organització, personal i materials.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari