La mobilitat en zones molt poblades impedeix passar a la fase 1 a tota la Comunitat Valenciana

Ana Barceló ha explicat que aquest és el motiu que ha impedit que 14 departaments passaren a la fase 1 ahir, segons li ha comunicat el ministre Illa

La mobilitat en zones molt poblades impedeix passar a la fase 1 a tota la Comunitat Valenciana

La Consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha assenyalat aquest matí que les característiques de la mobilitat en la Comunitat Valenciana han sigut les detonants perquè aquest dilluns 14 departaments sanitaris no passaren a la fase 1. Aquest és el motiu amb el qual el Ministeri de Sanitat ha justificat que només 10 departaments hagen passat de fase.

Les declaracions de la consellera s’han produït aquest matí en la roda de premsa d’actualització sobre la situació de la COVID-19 en la Comunitat Valenciana. Ahir a la vesprada, la titular de Sanitat va participar en la reunió interdepartamental juntament amb la resta de conselleries regionals, i va ser llavors quan va poder conéixer el perquè d’aquesta desescalada parcial.

Segons ha explicat Barceló, “els departaments que no han passat tenen una gran mobilitat i a més també es caracteritzen per una alta densitat de població“. Segons ha declarat, “forma part de la nostra idiosincràsia i aquesta és una qüestió clau”.

La consellera ha valorat aqueixa reunió com a “positiva” i “aclaridora” perquè “vam descendir a la realitat valenciana per a evitar biaixos relacionats amb el sistema de salut”. “Ahir se’ns va donar l’indicatiu per a resoldre els nostres dubtes i va tornar a posar-se sobre la taula que el nostre sistema sanitari és dels millors d’Espanya”, ha afegit.

No obstant això, també ha admés que desconeixien que aquest criteri de mobilitat fóra important a l’hora de decidir quines comunitats autònomes passaven de fase i quins es mantindrien en la 0 perquè no s’havia comunicat: “era un criteri que no es contemplava i el desconeixíem”.

A més, ha reiterat que en aquesta reunió va defensar que la Comunitat Valenciana complia amb els requisits exigits i que va seguir en tot moment el protocol establit pel Ministeri de Sanitat, per la qual cosa no farà correccions quant a la seua gestió.

Així mateix, Barceló també ha respost que serà possible continuar complint amb els requisits, en relació amb la confirmació de casos sospitosos. Ha recordat que des d’aquest dilluns els centres de salut d’atenció primària prendran mostres per a les anàlisis de PCR a totes les persones que presenten simptomatologia i es farà un seguiment als contactes personals que hagen tingut les persones que donen positiu en el resultat.

“Fins ara no s’ha fet PCR als casos sospitosos però des d’aquest dilluns sí que es farà. Jo vull llançar un missatge de total tranquil·litat perquè hi ha suficients kits d’extracció i laboratoris per a analitzar les mostres”, ha reiterat.

Davant la mobilitat pròpia de la Comunitat Valenciana, que ha deixat en fase 0 a les principals ciutats i capitals i a les seues zones metropolitanes, Barceló ha explicat que l’equip tècnic de la conselleria ja està estudiant la situació. Així mateix, ha assenyalat que pot ser que es proposen canvis en les condicions per a desplaçar-se al ministeri per a evitar contagis per aquest motiu.

Finalment, Barceló ha afirmat que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, s’ha compromés a establir i comunicar de manera clara els criteris per a valorar la desescalada amb antelació. També ha dit que no generarà cap expectativa sobre quan creu que la Comunitat Valenciana podrà passar a fase 1 amb normalitat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari