El Fadrell aposta per una fiscalitat “més justa, social, verda i anti COVID” per a 2021

L’Ajuntament de Castelló aprova modificacions per a introduir criteris de progressivittat i incentivar l’activitat econòmica

El Fadrell aposta per una fiscalitat “més justa, social, verda i anti COVID” per a 2021

L‘Ajuntament de Castelló ha anunciat aquest dijous un paquet de noves mesures fiscals “més verdes, justes, socials i anti COVID” per a 2021 dirigides a pal·liar els efectes de l’emergència sanitària i social de la covid-19 i que incorpora modificacions en diferents ordenances, tal com han anunciat aquest matí els representants del Fadrell, David Donate, Ignasi Garcia i Fernando Navarro.

El primer tinent d’Alcaldia, David Donate, ha recordat que el govern municipal va aprovar mesures fiscals des de la declaració de l’estat d’alarma per a ajudar famílies, persones autònomes i pimes a pal·liar els efectes econòmics. “Hui presentem un nou paquet i modificacions en ordenances fiscals amb el clar objectiu de continuar pal·liant la situació de crisi provocada per la pandèmia, incentivar l’activitat econòmica i introduir una fiscalitat més verda i progressiva”, ha indicat. I ha afegit que l’objectiu és que la fiscalitat siga “més justa, pròxima, verda, social i amb mesures anti COVID, en compliment amb l’Acord de Fadrell”.

En aquest sentit, Donate ha explicat que s’ampliarà fins al 30 de juny de 2021 la suspensió de les taxes per utilització privativa o aprofitament especial del domini públic local per ocupacions de via pública (taules i cadires en terrassa), la de llicència d’obertura d’establiments i la de mercats extraordinaris. “Ampliem aquesta mesura al primer semestre de 2021 per a reduir l’impacte de la crisi en sectors com el de l’hostaleria i restauració i ajudar a la revitalització de l’economia local”, ha recalcat. Una modificació que ha sigut aprovada en la Junta de Govern Local d’aquest dijous.

D’altra banda, ha anunciat una reducció del gravamen de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) que passarà del 3,50 al 3,25. “L’actual situació exigeix ajustar impostos com aquest com a mesura d’impuls a les persones emprenedores”. Donate també ha avançat la modificació de l’ordenança de l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica per a ampliar els anys de bonificació als vehicles amb distintiu ambiental fins a deu anys, depenent del nombre de places i tipus d’etiqueta.

El segon tinent d’Alcaldia, Ignasi Garcia, ha explicat que “la crisi sanitària també ha desenvolupat una crisi econòmica que obliga a prendre mesures extraordinàries” i ha assegurat que des de Compromís sempre s’ha defensat una fiscalitat progressiva i progressista: “Això és fàcil d’entendre: que aportació més qui més té”. El regidor ha apuntat que en aquesta línia s’han posicionat també la Comissió Europea, Nacions Unides, el Fons Monetari Internacional i el govern del Botànic”, ja que “en els moments de més dificultat, és necessari fer esforços per a beneficiar al conjunt de la població”.

L’edil ha anunciat una reducció de quasi el 70% per als guals de persones amb mobilitat reduïda, que passen de costar 390 euros anuals a 130 euros, “una xifra que ens semblava excessiva amb la qual atenem la demanda d’aquestes persones, fent un pas més per la seua inclusió”.

Garcia també ha comunicat que l’Impost de Béns immobles (IBI) de PortCastelló passa a ser de l’1%. “Una pujada modesta, però que permetrà dotar a l’ajuntament de més recursos per a fer front a la pandèmia”, ha apuntat. El regidor ha recordat que el Port obté grans beneficis i que aquesta aportació beneficiarà a tota la ciutat. En concret, l’Ajuntament aconseguirà, amb aquesta modificació, un increment d’ingressos d’uns 55.000 euros.

Per part seua, el tercer tinent d’Alcaldia, Fernando Navarro, ha destacat que les noves ordenances fiscals reforcen la progressivitat, inclouen criteris ambientals i incorporen per primera vegada en la Comunitat Valenciana un recàrrec del 50% de la quota líquida de l’impost als habitatges buits de grans propietaris. “És una iniciativa que pressiona la insolidaritat dels fons voltor, que acumulen més de 1.500 cases a tota la ciutat, tensionen el mercat de la ciutat i exclouen a la població d’un dret bàsic”, ha afirmat Navarro, que ha explicat que es pujarà un 50% l’IBI a aquells immobles de grans propietaris (amb més de 10 possessions) que fa un any que estan desocupades, tal com recull la Llei de Funció Social de l’Habitatge.

En segon lloc, ha destacat que s’aplica en les ordenances una major progressivitat en la mena de l’IBI d’immobles urbans no residencials de major valor cadastral. La llei permet implantar un coeficient diferent fins a un 10% en usos no residencials amb major valor. La nova ordenança puja aquesta boga del 5 al 10% en immobles de tipus magatzem/estacionament.

Finalment ha anunciat un empenyiment al sector primari amb una bonificació de l’IBI del 50% per als horts en actius, un percentatge que ascendirà al 70% per als quals certifiquen en ecològic.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari