Els Pelegrins de Les Useres, una tradició religiosa castellonenca

Els 13 pelegrins demanen cada any salut, pluja i pau en aquesta festivitat del poble de Les Useres, a la qual Javier Moliner ha assistit per a donar el seu suport

26/04/2019 -

Un any més, s’ha celebrat l’últim divendres del mes d’abril la festivitat religiosa de Els Pelegrins de Les Useres. Els 13 pelegrins han de recórrer 35 quilòmetres amb un desnivell de mil metres, fins al santuari de Sant Joan de Penyagolosa.

El seu camí ha començat aquest matí, amb els pelegrins elegits pel poble mitjançant un procés estricte de selecció, vestits amb túniques blaus i, en alguns trams, descalços. Amb el barret, el bastó i la vesta, demanen salut, pau i pluja per als mesos vinents.

Javier Moliner, el president de la Diputació de Castelló ha participat en aquesta tradició religiosa del poble de Les Useres, mostrat el seu suport a la festivitat i incidint en la importància de la seua difusió i preservació. “Hui és un dia d’agrair a tots els que treballen perquè aquesta tradició es reforce cada any que passa”.

El Govern Provincial està molt compromés en protegir el patrimoni cultural castellonenc, difondre’l i aconseguir que es convertisca en un gran potencial turístic en les pròximes generacions.

La tradició dels pelegrins

Els tretze pelegrins representen cada any als dotze apòstols i a Jesucrist, recorrent la ruta des de Les Useres fins al Penyagolosa, passant per Llucena, Xodos i Vistabella del Maestrat. La tradició d’aquesta romeria data del segle XIV, sempre en l’últim divendres d’abril.

Els pelegrins demanen aigua, collita i contra la pesta, amb pràcticament els mateixos rituals des del principi. El silenci només es trenca pels cantors d’antigues composicions medievals, i es permeten unes porques paredes per a acudir a les misses o a menjar.

El moment culminant serà el dissabte al matí, quan es realitza la cerimònia del Perdó en el santuari de Sant Joan. El Guia, representant a Jesucrist, demanarà perdó als pelegrins i els transmetrà unes paraules, abans de tornar cap a Les Useres, on a la nit serà la Processó.

En 2016, aquesta peregrinació va ser reconeguda per la Generalitat Valenciana com a Bé d’Interés Cultural Immaterial. Ara, la Diputació impulsa el seu reconeixement de Patrimoni Mundial Immaterial per la Unesco.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari