El Pla General avança per a fer de Castelló una ciutat més sostenible, justa i vertebrada

El ple de l’Ajuntament de Castelló ha aprovat per majoria la segona exposició al públic del projecte

El Pla General avança per a fer de Castelló una ciutat més sostenible, justa i vertebrada

A poc a poc, l’ajuntament de Castelló comença a perfilar com serà la ciutat en els pròxims vint anys. I és que hui s’ha fet un pas decisiu en aprovar-se en el ple, per majoria, la segona exposició al públic del Pla General, durant la qual es podran consultar les últimes versions dels dos documents que integren l’ordenament urbanístic. Un nou full de ruta amb la qual l’Acord de Fadrell pretén construir una ciutat més sostenible, justa, inclusiva i vertebrada.

En concret, en el ple d’aquest matí s’ha donat llum verda a aquesta segona exposició amb els vots a favor dels grups de l’Acord de Fadrell (PSPV, Compromís i Podem-EU), Ciutadans i Vox i l’abstenció del PP a sotmetre a informació pública la nova proposta del Pla General Estructural (PGE) resultant de les modificacions introduïdes per la Declaració Ambiental i Territorial Estratègica (DATE) i altres informes sectorials. A més, s’ha aprovat amb els vots a favor dels grups de l’Acord de Fadrell, l’abstenció de Ciutadans i Vox i els vots en contra del PP, la proposta del Pla d’Ordenació Detallada (POP) resultant després de la resolució d’al·legacions i el sotmetiment de la mateixa a nova informació pública.

Tal com van avançar a principi de desembre els representants de l’equip de Govern – l’alcaldessa, Amparo Marco; el regidor d’Urbanisme, José Luis López; el segon tinent d’Alcaldia, Ignasi Garcia (Compromís); i el tercer tinent d’Alcaldia, Fernando Navarro (Podem-EU) – , el projecte serà essencial per a aportar seguretat jurídica, restituir la legalitat urbanística i convertir-se en un focus d’atracció d’inversions, sobretot en l’actual context.

“Volem que aquest creixement siga sostenible i sostingut en el temps i creem que aquest Pla General serà un motor econòmic per a afrontar un futur marcat per la crisi sanitària de la covid i pal·liar els seus efectes socials i econòmics”, ha insistit l’alcaldessa, que ha explicat que “racionalitza l’ús del territori i dels recursos, possibilita un creixement contingut del sòl urbanitzable capaç de donar resposta a les necessitats reals de sòl residencial, industrial i terciari, i fixa la infraestructura verda urbana com a element vertebrador i cohesionador del territori”.

A més, la primera edil ha afegit que l’objectiu últim és tindre, en els pròxims vint anys, “una ciutat moderna, inclusiva, sostenible, ordenada, vertebrada i racional, que genera oportunitats i millora la qualitat de vida dels veïns i veïnes”.

El portaveu de l’equip de govern i regidor d’Urbanisme, José Luis López, ha qualificat de “fonamental per al futur i el present de Castelló l’acord aconseguit hui, que inicia l’última fase d’una maratoniana tramitació del Pla General”. “Aquest model urbanístic aposta per un urbanisme amb perspectiva de gènere, sostenible, responsable, conscient i col·lectiu, que tix una ciutat més amable i més humana”, ha assegurat.

“Aquest és el model de ciutat que volem per a Castelló, en el qual el sòl no és un negoci i ja no s’utilitza amb interessos particulars i capritxosos. Un Pla General elaborat amb criteris tècnics, jurídics i objectius, que dignifica la vida en la Marjaleria respectant el territori i el medi ambient, i té en compte les necessitats de les urbanitzacions de muntanya, dels barris perifèrics, de l’entorn del Serrallo i de la resta del terme municipal”, ha ressaltat López. “Iniciem una última fase de tramitació després de molta faena del Pacte del Grau i de l’Acord de Fadrell, dels tècnics i de la ciutadania, que ha participat per a millorar el model de ciutat”, ha dit.

Per al segon tinent d’alcaldia, Ignasi Garcia, “hui és un bon dia, un dia excel·lent per a Castelló, perquè estem més prop de tindre el Pla General que Castelló necessita”. “Aquest és un document que ha de ser dinamitzador de la nostra economia i ha sigut molt esperat pel veïnat de Castelló i pel seu teixit productiu”, ha incidit Garcia. El regidor també ha assegurat que “el Pla General permet el desenvolupament industrial, especialment entorn de la plataforma intermodal, i bandeja l’especulació immobiliària, aquell model basat en la rajola que ens va portar a una crisi profunda”.

L’edil de Compromís ha destacat que el document aprovat hui aposta per la sostenibilitat perquè “protegeix el territori i facilita l’ampliació del parc natural del Desert de les Palmes” i blinda “els espais educatius i sociosanitaris fonamentals per a la ciutat”. “Aquest Pla té perspectiva de gènere per no deixar fora a la meitat de la població i aposta per una mobilitat sostenible perquè la ciutat és més humana posa als vianants per davant per a reduir les emissions de CO₂ a l’atmosfera”, ha afegit.

Per part seua, el tercer tinent d’alcaldia, Fernando Navarro, ha destacat que el nou Pla General “canvia el paradigma de l’urbanisme de Castelló. És el major i més transformador llegat que deixa l’Acord de Fadrell a la ciutat” i ha celebrat “les restriccions conservacionistes incloses per la declaració ambiental de la Generalitat”. “Tanca el pas al model d’especulació, al model de liberalització del sòl d’Aznar que enriquia a uns pocs i hipotecava a la resta, amb la desclassificació de 12 milions de metres quadrats de sòl urbanitzable. Posem fi al PAI Mestrets i al somni especulador de Parc Castelló. Iniciem el procés per a posar ordre en la Marjaleria”, afirma Navarro, qui destaca que el planejament “ens reconcilia amb el nostre territori, amb una ampliació en 400.000 metres quadrats de la Xarxa Primària de Parcs Públics”.

El regidor ha ressaltat que el Pla General, a més, “suposa una oportunitat a la transició ecològica i a una etapa de la prosperitat verda, a una economia adaptada al context de lluita contra el canvi climàtic i a les prioritats que marca Europa, perquè apostar per una ciutat compacta espenta a la rehabilitació; i perquè protegir 22,5 milions de metres quadrats de sòl agrari incentivarà el sector amb projectes d’agroecologia i canals curts de comercialització”. A més, ha asseverat que suposa “una línia de defensa del dret a l’habitatge digne contra els fons voltor i inclou el Pla Estratègic d’Habitatge, que frenarà pràctiques especulatives, combatrà la xacra de l’habitatge buit i ampliarà el parc públic d’habitatge”.

Després d’aquesta segona exposició pública, la tramitació pendent per a l’aprovació definitiva del Pla General passa per la resolució d’al·legacions que es pogueren presentar i l’elevació a ple de nou del PGE i del POP. El PGE es remetria després a la Comissió Territorial d’Urbanisme, per a la seua aprovació definitiva. I s’haurà de convocar un últim ple per a donar compte de l’aprovació del PGE i aprovar definitivament el POP.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari