El Pla General farà de Castelló una ciutat més cohesionada i sostenible en els pròxims 20 anys

L’ajuntament elevarà al ple la segona exposició al públic del Pla General, “que serà un motor econòmic per a afrontar un futur marcat pels efectes de la pandèmia”, segons Amparo Marco

El Pla General farà de Castelló una ciutat més cohesionada i sostenible en els pròxims 20 anys

L’Ajuntament de Castelló elevarà al ple del 17 de desembre la segona exposició al públic del Pla General, que inclourà la proposta estructural i el Pla d’Ordenació Detallada, segons han anunciat aquest matí l’alcaldessa, Amparo Marco; el regidor d’Urbanisme, José Luis López; i el segon i tercer tinent d’Alcaldia, Ignasi Garcia (Compromís) i Fernando Navarro (Podem), respectivament. Una proposta que ha comptat amb una àmplia participació ciutadana i que té com a objectiu dissenyar una ciutat molt més sostenible econòmicament, socialment i ambientalment.

Així ho ha assenyalat l’alcaldessa, Amparo Marco, que ha destacat que es tracta d'”un pas decisiu perquè Castelló tinga com més prompte millor el Pla General que necessita, que aporte seguretat jurídica, restituïsca la legalitat urbanística i siga focus d’atracció d’inversions“. I és que s’elevarà al ple del pròxim 17 de desembre la segona exposició al públic del Pla General, durant la qual es podran consultar les últimes versions del Pla General Estructural, una vegada incorporades les modificacions de la DATE; i el Pla d’Ordenació Detallada, incorporada també la resolució d’al·legacions.

Per a la primera edil es tracta d’un document que té com a objectiu el creixement contingut del sòl urbanitzable per a empreses que aconseguisca generar ocupació i una reducció de l’edificabilitat que protegisca entorns naturals com la marjaleria. “Volem que aquest creixement siga sostenible i sostingut en el temps i creem que aquest Pla General serà un motor econòmic per a afrontar un futur marcat per la crisi sanitària de la covid i pal·liar els seus efectes socials i econòmics”, ha afegit.

“La nostra aposta per un nou urbanisme basat en criteris de sostenibilitat social, ambiental i econòmica és clara i això plasma el nou model de ciutat d’aquest Pla General, que racionalitza l’ús del territori i dels recursos, possibilita un creixement contingut del sòl urbanitzable capaç de donar resposta a les necessitats reals de sòl residencial, industrial i terciari, i fixa la infraestructura verda urbana com a element vertebrador i cohesionador del territori”, ha insistit.

En la mateixa línia ha coincidit el primer tinent d’Alcaldia i regidor de Transparència, Ignasi Garcia, que ha explicat que, malgrat que l’equip de govern s’enfrontava “a una marató”, fa un bon balanç de la proposta. “Es tracta d’un pla molt participatiu que ha comptat amb la visió de molts agents socials i que afig un període d’al·legacions extra perquè siga el més transparent i acordat possible”, ha informat.

Així, ha destacat que el resultat del procés és un projecte “on la cohesió del desenvolupament industrial, les zones verdes i els parcs, la mobilitat sostenible i la vertebració de la ciutat amb bones comunicacions són eixos fonamentals” i que bandeja “l’urbanisme a la carta i l’especulació que permetien fer autèntics desastres urbanístics i mediambientals i que ara enviem definitivament a la paperera de la història perquè ha acabat perjudicant les nostres empreses i ciutadania”.

Tant Garcia com el segon tinent d’Alcaldia i regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, han destacat que la ciutat de Castelló dels pròxims 20 anys estarà “molt més cohesionada, amb millors serveis públics i amb un urbanisme sostenible”.

Navarro, en aquest sentit, ha subratllat que el nou planejament “aposta per una ciutat compacta i sostenible que reforça el seu valor ambiental”, “desclassificant-se 11 milions de sòl urbanitzable respecte al pla de 2012 del PP, que va dibuixar un tauler de monopoly per a l’especulació”, i reforça la protecció del sòl agrari, amb 22 milions de zones protegides. “Sens dubte -ha continuat -, ens situarà en l’avantguarda de sostenibilitat i podem estar molt orgullosos”.

135 esmenes estimades i una segona exposició pública

José Luis López, regidor d’Urbanisme i portaveu de l’equip de Govern, ha detallat que la nova proposta de Pla General Estructural, introduïdes les modificacions de la DATE, “manté el model territorial de la versió presentada en 2019, amb l’eliminació dels sectors Senillar, Litoral, Mestrets i Borriolench, i la redelimitació del sector de la Carretera Grau-Almassora i la Plataforma Logística”.

Quant a la nova proposta de Pla d’Ordenació Detallada, “és la versió una vegada resoltes les 412 al·legacions presentades en la primera exposició al públic, de les quals 135 han sigut estimades o estimades parcialment”, ha apuntat López. Sobre aquest tema, ha explicat que la ciutadania que ha presentat al·legacions s’han preocupat especialment per qüestions del sòl o altures dels habitatges. “Hem intentat ser flexibles i introduir les principals preocupacions en línia amb els valors del Pacte del Grau i de l’Acord de Fadrell”.

L’edil també ha detallat la tramitació pendent per a l’aprovació definitiva del Pla General, que després d’aquesta segona exposició al públic passa per la resolució d’al·legacions que es pogueren presentar i l’elevació a ple de nou del PGE i del POP. El PGE es remetria després a la Comissió Territorial d’Urbanisme, per a la seua aprovació definitiva. I s’haurà de convocar un últim ple per a donar compte de l’aprovació del PGE i aprovar definitivament el POP.

Així, el pròxim 17 de desembre, l’ajuntament elevarà al ple aquesta segona exposició per a la seua aprovació. “Aconseguirem passar de l’especulació a un futur més verd d’una ciutat en la qual viure i conviure”, ha celebrat l’alcaldessa.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari