La plaça de la Pau de Castelló projecta un disseny actual, obert i sostenible amb protagonisme de la ceràmica i més espai per als vianants

Marco presenta l’avantprojecte de l’actuació, cofinançada per Europa, que inclou un carril bici, l’eliminació de barreres arquitectòniques i una font tipus guèiser

La plaça de la Pau de Castelló projecta un disseny actual, obert i sostenible amb protagonisme de la ceràmica i més espai per als vianants
21/12/2021 -

“La plaça de la Pau serà més verda, més accessible, humana i europea”. Així ha resumit l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, l’impacte que sobre aquesta cèntrica i emblemàtica plaça de la ciutat tindrà la reforma projectada amb fons europeus. Aquest dimarts ha presentat amb el regidor d’Urbanisme, José Luis López, l’avantprojecte per a l’adequació i remodelació de la plaça de la Pau, que passarà per Junta de Govern per a la seua aprovació abans que finalitze l’any.

La rehabilitació implementarà en la plaça un disseny “més actual i obert”, ha avançat López, amb un ampli protagonisme de la ceràmica, que s’utilitzarà per a tot el paviment “i amb el qual volem donar uniformitat a la plaça i els seus voltants des del punt de vista estètic”. “L’aposta per la ceràmica en els usos urbans és a més una reivindicació d’aquest sector industrial clau que volem tindre en compte, i a més en tractar-se d’un producte de quilòmetre zero, porta implícit un benefici ambiental”, ha afegit l’alcaldessa.

L’avantprojecte contempla també elements per a sumar atractiu i funcionalitat a l’espai com una font tipus guèiser, jardins verticals per a cobrir la zona de lavabos, la millora de les zones de descans i de la il·luminació, o un sistema de drenatge sostenible.

L’actuació, amb 834.000 d’inversió cofinançada pels fons europeus FEDER i l’Ajuntament, té entre els seus principals objectius reduir els nivells de contaminació acústica i de l’aire; fomentar els desplaçaments sostenibles; blindar l’accessibilitat, suprimint les barreres arquitectòniques; i facilitar la lliure circulació de les persones en condicions de seguretat, accessibilitat i comoditat. Per això, una xarxa de pilons amb il·luminació led diferenciarà les zones de trànsit rodat de les reservades a vianants.

“En la línia que marca Europa per a aconseguir la petjada de carboni zero en 2050, i igual que estan fent les ciutats de més de 50.000 habitants, el repte d’aquesta operació és reduir el trànsit rodat en favor dels mitjans de transport blans com la bicicleta; baixar els nivells de contaminació i prioritzar al vianant”, ha dit Marco.

En aquest sentit ha indicat que es limitarà a un únic carril, enfront dels dos actuals, el pas de vehicles en el tram de calçada que connecta el carrer Herrero amb el carrer Major. D’aquesta manera, l’espai d’aquest segon vial acollirà un nou carril bici que connectarà l’eix entre Herrero i la plaça de la Pau amb Gasset. Per a recolzar l’ús de vehicles elèctrics, es contempla també la ubicació de punts de recàrrega.

L’accessibilitat s’incrementarà, entre altres mesures, gràcies a la substitució de les actuals jardineres elevades, que tanquen la plaça i obstaculitzen el trànsit de persones, per altres integrades en el paviment i anivellades a la superfície “sense reduir les zones verdes”. “Castelló, declarada segona Ciutat Accessible 2020 per la Comissió Europea després de Varsòvia, fa un nou pas en aquest repte amb la remodelació de la plaça de la Pau”, ha dit Marco.

La plaça de la Pau se situa en ple nucli urbà i en un enclavament privilegiat al costat d’un dels accessos principals al centre: contigua al carrer Herrero i a les portes del carrer Major, envoltada de comerços, bancs, locals d’hostaleria i annexa al traçat del TRAM. El seu element més singular és el quiosc de disseny modernista que la corona, emplaçat enfront del Teatre Principal de finals del segle XIX. És un espai de trànsit habitual però amb una funcionalitat limitada “que requereix una adaptació a les necessitats actuals i a l’evolució de la ciutat”, apunta Marco.

L’adequació i reforma d’aquesta plaça és una de les actuacions incloses en l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat, EDUSI-Transforma Castelló. Marco ha recordat que la capital ha executat ja el 74% de la inversió global d’EDUSI, de 20,2 milions d’euros. “La previsió és arribar al 100% d’execució de projectes el desembre de 2022, convertint-nos possiblement en l’únic ajuntament d’Espanya a aconseguir aquest percentatge”, ha conclòs l’alcaldessa.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari