Les polítiques d'ocupació de Castelló aconsegueixen contractar més de 700 persones en 2020

Els pressupostos estaran marcats per la recuperació econòmica, però també per la protecció dels col·lectius més vulnerables davant la pandèmia

Les polítiques d'ocupació de Castelló aconsegueixen contractar més de 700 persones en 2020

La pandèmia del coronavirus ha posat en total situació d’emergència a la ciutadania perquè més enllà de convertir-se en una crisi sanitària, ha provocat un gran impacte negatiu en l’economia i en la societat que tindrà una recuperació lenta i difícil. Davant aquesta situació, els ajuntaments s’han bolcat en l’impuls de polítiques d’ocupació o de reforç dels serveis socials i a Castelló, malgrat les circumstàncies, s’ha fet un bon balanç de l’any.

Així ho han manifestat aquest matí la regidora d’Ocupació de Castelló, Patrícia Puerta; la regidora de Persones Majors, Isabel Granero; i la regidora de Benestar Social, Dependència i Infància, Mary Carmen Ribera, que han coincidit que els equips d’aquestes àrees s’han bolcat a atendre les persones que més ho necessitaven durant aquests mesos tan durs. “Si no tenim un motor darrere que funcione com hem tingut, haguera sigut impossible”, ha assenyalat Ribera.

Més de 700 ocupacions amb 7,7 milions d’euros de partida

Patrícia Puerta ha assenyalat que, sens dubte, el major repte d’enguany serà fomentar l’ocupació, que es troba en una situació molt complicada per l’impacte del confinament i les restriccions a l’activitat comercial adoptades per a frenar els contagis.

En aquest sentit, la responsable d’Ocupació ha posat en valor la reducció de la desocupació. “Entre 2012 i 2015 vam tindre el nivell més alt d’atur a la ciutat de Castelló, amb fins a 21.000 persones desocupades perquè no existien polítiques de foment d’ocupació i el pressupost era molt baix. No obstant això, hem apostat per impulsar aquestes polítiques centrant-nos en els col·lectius més vulnerables perquè ningú es quede arrere”.

D’aquesta manera, ha detallat que s’ha incrementat un 700% la partida per a aquest objectiu, passant d’1,1 milions d’euros de pressupost en 2015 a 7,7 milions aquest 2020, “claus per a minimitzar els efectes de la COVID”. Com a resultat, s’ha contractat 742 persones aquest 2020, 290 d’elles de manera directa per l’Ajuntament i 452 per mediació dels serveis d’ocupació del consistori.

A més, ha posat en valor el treball del pla Castelló Contracta, que va orientar de forma personalitzada a més de 3.000 persones, a 668 en matèria d’emprenedoria i a 631 en formació amb diversos cursos i tallers.

“Hem passat de l’assistencialisme al fet que les persones siguen les protagonistes”

Per part seua, la regidora de Benestar Social, Mary Carmen Ribera, ha destacat que des de 2015 “els col·lectius més vulnerables han estat en el centre de les polítiques” i s’ha passat “de l’assistencialisme a un model integral en el qual les persones són les protagonistes”.

“La COVID ens ha fet bolcar-nos en la protecció i ens ha demostrat el poder d’haver anat reforçant els equips socials des que entrem en el govern en 2015 perquè gràcies a aqueix esforç hem pogut respondre a la pandèmia”, ha destacat.

Així, Ribera ha posat en valor la ràpida resposta des del consistori, amb un pla d’emergència tan sols l’endemà passat de decretar-se l’estat d’alarma i el confinament, i els 3,5 milions d’euros destinats en 202 a polítiques d’emergència, un 54% més que en 2019. 630 persones han rebut assistència en el domicili, s’ha repartit entre 400 i 700 menús a casa i unes 10.335 persones han rebut algun tipus d’ajuda des de l’àrea.

A més, s’ha augmentat el pressupost a projectes relacionats amb el benestar social. En 2019 es van atorgar 1,3 milions d’euros per a 14 projectes, mentre que en 2020 s’ha ampliat fins als 2,4 milions per a 32 projectes.

Envelliment actiu com a prioritat

Isabel Granero, regidora de Gent Gran de l’Ajuntament de Castelló, ha posat èmfasi en la importància de promoure l’envelliment actiu i d’aprendre de les persones majors a l’hora de dur a terme les polítiques del consistori.

En aquest sentit, ha subratllat l’atenció psicològica gratuïta ampliada durant el confinament, amb 462 persones ateses, “un servei necessari i que ha sigut més important que mai en aquesta situació”. També la col·laboració amb el Telèfon de l’Esperança i el nou servei de seguiment de persones que es troben soles a casa.

“A més, en 2020 hem aprovat subvencions a 30 associacions de persones majors que promouen l’envelliment actiu, la participació social o la millora de la qualitat de vida amb 32.000 euros”, ha afegit, i ha recordat que prompte serà una realitat el Centre d’Envelliment Actiu d’Antonio Maura.

Finalment, les regidores socialistes han explicat que els pressupostos de 2021 “seran 100% COVID, enfocats a pal·liar els efectes de la pandèmia i amb les àrees socials amb un gran pes”, encara que no han detallat a quant podrien ascendir les partides.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari