El port de Castelló traslladarà en la fira de Bolonya els seus avantatges competitius

El port de Castelló traslladarà en la fira de Bolonya els seus avantatges competitius
23/09/2019 -

PortCastelló participarà en la fira italiana Cersaie per a visualitzar la seua aliança estratègica amb el sector ceràmic de la província, donar a conéixer la seua oferta logística i d’infraestructures i exposar els beneficis d’operar des d’aquest enclavament.

“Som el port de la ceràmica i per això hem d’estar al costat del sector en les seues principals cites”. Així ho ha afirmat el president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Francisco Toledo. “Cersaie és un dels nostres millors aparadors per a visibilitzar a PortCastelló com el port ideal per a vehiculitzar tot el tràfic de mercaderies del sector. És el port de la ceràmica per antonomàsia”. De fet, ocupa el quart lloc dels 46 ports del sistema portuari espanyol en trànsit de granels sòlids gràcies a les importacions de matèries primeres ceràmiques.

Francisco Toledo ha enumerat els avantatges competitius del port de Castelló. Entre elles, els menors costos logístics per carretera per a un sector que es troba enclavat en l’entorn portuari, la seua major flexibilitat “a l’ésser un port més manejable”, i la seua òptima connectivitat. Un recent estudi elaborat per la Fundació ValenciaPort posiciona al port de Castelló com l’habitació millor connectada de la Península en línies de contenidors. També que PortCastelló és el cinqué en import/export en el rànquing del sistema portuari espanyol degut principalment a les exportacions del sector”.

A aquests avantatges competitius cal sumar les menors taxes de PortCastelló enfront d’altres recintes portuaris. De fet, l’Autoritat Portuària de Castelló ha baixat les taxes durant tres anys. “Quan s’aproven els Pressupostos Generals de l’Estat, només hi haurà dos ports amb la taxa de buc més barata, i 4 amb la taxa de mercaderia més baixa”, ha assegurat el president.

El port de Castelló acudeix a aquesta cita amb un creixement espectacular dels tràfics de mercaderies relacionades amb el sector: en huit anys el seu tràfic d’exportació (taulells, rajoles, fregides i esmalts) ha crescut un 101´1%, en passar d’1.039.347 tones del 2010 a les 2.090.585 del passat any.

També creix un 196% el tràfic d’importació des de 2010, principalment d’argiles i feldspat, en passar d’1.904.906 tones a les 5.657.338 tones l’any passat.

En total, el trànsit ceràmic en 2018 va suposar un 36,7% del global de PortCastelló, és a dir, 7.747.922 tones del volum total, que va ascendir a 21.107.759 tones. “Així doncs podem dir que el trànsit ceràmic de PortCastelló justifica per si mateix l’existència del port”, explica el president de l’Autoritat Portuària de Castelló.

Les xifres reflecteixen que el volum de trànsit ceràmic des del port de Castelló s’ha estabilitzat enguany respecte a l’anterior, per la caiguda de mercats com el d’Algèria com a conseqüència dels elevats aranzels imposats. No obstant això, Francisco Toledo s’ha referit a la diversificació de mercats del port de Castelló, la qual cosa ha permés equilibrar la balança guanyant altres mercats com el del Marroc, una destinació que ha passat a ser el primer de les exportacions de PortCastelló, gràcies a l’obertura d’una línia directa en 2017.

“La progressió ha sigut espectacular”, ha manifestat el president de l’Autoritat Portuària de Castelló. Les xifres parlen per si soles: en 2016 el trànsit de contenidors amb el Marroc era de 1.100 TEUs. En sol dos anys, aqueix trànsit s’ha multiplicat per 20, -aconseguint els 21.353. Fins a juny d’enguany el trànsit ascendeix ja a 19.900 contenidors, “quasi el mateix que en tot 2018”. “El Marroc s’ha convertit en l’aparador del competitiu que és PortCastelló per al sector”.

Després del Marroc, els principals països de les exportacions del sector ceràmic són Israel, Romania, Grècia, Líbia, Algèria, Jordània, Ghana i Nigèria, per aquest ordre.

Els creixements experimentats pel port de Castelló van acompanyats de mesures de protecció mediambiental, que passen per inversions i operatives cada vegada més respectuoses. De fet, l’Autoritat Portuària de Castelló ha prevalgut les mesures de protecció ambiental en la recent concessió del moll de la ceràmica per a dues terminals de granels sòlids. Francisco Toledo ha recordat que la sostenibilitat mediambiental és un objectiu prioritari i “que passa per inversions en protecció mediambiental i també per fer una operativa cada vegada més respectuosa i adaptada a la mercaderia, perquè hem de conjugar el desenvolupament econòmic del port i el seu entorn amb el benestar dels veïns”.

Per això, PortCastelló ha desenvolupat 18 accions concretes de protecció ambiental. “El port de Castelló és la mina del sector ceràmic i no podem permetre’ns tindre una situació que impedisca les importacions del sector”, ha indicat el màxim responsable de l’Autoritat Portuària de Castelló.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari