Premien una investigació sobre càncer de mama d'una doctora del Provincial de Castelló

El Col·legi de Metges de València ha reconegut el caràcter innovador de la tesi doctoral de Carmen Herrero

Premien una investigació sobre càncer de mama d'una doctora del Provincial de Castelló
13/11/2020 -

El Col·legi de Metges de València ha concedit el premi a la millor tesi doctoral a la investigació sobre càncer de mama duta a terme per l’oncòloga de l’Hospital Provincial de Castelló Carmen Herrero.

La tesi doctoral premiada, que porta per títol “Avaluació dels canvis en la resposta limfocitària en el microambient tumoral com a factor pronòstic i predictiu de resposta a la quimioteràpia neoadjuvant del càncer de mama triple negatiu estadi II-III” va ser qualificada el maig de 2020 com Cum laude per la Universitat de València.

El treball de recerca ha sigut premiat donat el seu caràcter innovador quant al seu enfocament i al potencial de millora científica que el projecte presenta en l’àmbit de l’oncologia. I és que la investigació obri la porta al fet que en un futur s’amplien les opcions terapèutiques a pacients amb càncer de mama triple negatiu.

Aquest subtipus de càncer de mama afecta pacients joves i actualment les opcions terapèutiques són escasses, ha explicat la doctora, qui ha afegit que “la investigació se centra a entendre millor l’heterogeneïtat tumoral dins d’aquest subtipus amb l’objectiu d’identificar factors predictius i pronòstics”.

En els últims anys el càncer de mama triple negatiu ha augmentat l’interés dels especialistes per les alteracions del microambient tumoral i, en aquest sentit, l’estudi de l’infiltrat limfocitari tumoral per immunohistoquímica és una tècnica factible des del punt de vista assistencial.

Per al desenvolupament de la tesi doctoral, l’especialista ha avaluat una sèrie de pacients diagnosticades de càncer de mama en estadis II i III amb receptors hormonals negatius i Her2 negatives que van rebre quimioteràpia neoadjuvant entre els anys 1998 i 2014 a la Comunitat Valenciana.

En aquest estudi s’ha demostrat que, al marge dels factors predictius i pronòstics clàssics dependents del mateix tumor, l’infiltrat limfocitari tumoral del microambient tumoral és un factor independent predictiu de resposta i amb valor pronòstic.

Posteriorment es va realitzar una seqüenciació de 549 gens relacionats amb el sistema immune per a caracteritzar els tumors de manera individual.

Segons ha explicat la doctora Herrero, el coneixement del perfil de resposta immune tumoral en cada pacient podria permetre una millor selecció de les pacients per al maneig del càncer de mama triple negatiu, així com per a la selecció de subgrups de pacients amb pitjor pronòstic en les quals, a més del tractament convencional, podrien plantejar-se noves estratègies terapèutiques dirigides a dianes relacionades amb la modulació de la resposta immune antitumoral.

Actualment la línia d’investigació iniciada per Herrero continua en el Servei de Biologia Molecular de l’Institut Valencià d’Oncologia dirigit per José Antonio López-Guerrero amb la finalitat d’ampliar el nombre de mostres i poder validar els resultats obtinguts en l’estudi.

Reconeixements

Aquest treball de recerca de la doctora Herrero ja va ser reconegut el gener de 2020, quan es va fer públic que era mereixedora del Premi Professor Antonio LLombart Rodríguez de la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana 2019, la qual cosa li va permetre ingressar en la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari