El ministre Pedro Duque entregarà a Castelló el premi de Ciutat de la Ciència i la Innovació

El ministre Pedro Duque entregarà a Castelló el premi de Ciutat de la Ciència i la Innovació
16/09/2019 -

Castelló acollirà el dijous d’aquesta setmana, 19 de setembre, l’acte de lliurament de les distincions de Ciutat de la Ciència i la Innovació 2018, a càrrec del ministre de Ciència, Innovació i Universitats en funcions, Pedro Duque. Un premi estatal que reconeix a les huit ciutats líders que han donat suport a inversions en infraestructures que afavoreixen la sostenibilitat econòmica i milloren el patró de creixement basat en el coneixement i la innovació. Castelló rebrà per primera vegada el guardó del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, en la categoria de municipis de més de 100.000 habitants, en la qual ha sigut guardonada al costat de Barcelona i Vigo (Pontevedra). Les altres cinc localitats premiades, en la modalitat de 20.001 a 100.000 habitants, són Onda, Paterna, Benidorm (en la Comunitat Valenciana), Eibar (Guipúscoa) i Estimes (A Coruña).

L’esdeveniment tindrà lloc a l’Auditori i Palau de Congressos i convertirà així a Castelló en la capital de la ciència i la innovació. L’alcaldessa, Amparo Marco, valora la distinció de Castelló com a Ciutat de la Ciència i la Innovació com “un reconeixement que enforteix el nostre compromís per la innovació i les polítiques de suport al teixit empresarial“. “És una oportunitat per a unir llaços amb el sector privat i acadèmic i impulsar l’economia”, reconeix Marco, ressaltant que “el fet que el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, amb el ministre Pedro Duque al capdavant, haja triat Castelló per al lliurament dels premis, és un honor”.

La candidatura, presentada per l’Oficina de Planificació i Projecció Econòmica de l’Ajuntament, dirigida per Carmen Vilanova, i avalada per més de 100 entitats del teixit social, acadèmic i econòmic castellonenc, remarca els projectes i actuacions en matèria d’innovació ja vigents i també aquells que veuran la llum pròximament i que han fet de Castelló “una ciutat amable i sostenible, amb projecció de futur”, segons l’alcaldessa.

Cal destacar, el paper que han jugat els fons europeus Feder en aquesta aposta ferma per la innovació. Els 20,2 milions d’euros cofinançats per Europa i l’Ajuntament han activat ja en el marc de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat diferents operacions en aquest camp per a fer de Castelló una ciutat capdavantera. Accions a les quals s’uniran unes altres en l’horitzó 2020. També cal sumar els cursos i fires de Castelló Crea (l’Agència de Desenvolupament Local); el finançament a projectes d’innovació social; les beques Talent; la marca Castelló Gastronòmic per a la promoció del territori de cara al turisme; i l’ús innovador que se li ha atribuït a la ceràmica, mitjançant parades del Tram amb bancs calefactors, jocs interactius, semàfors i passos de zebra intel·ligents i revestiment en instal·lacions esportives que absorbeixen l’òxid de nitrogen.

S’uneixen iniciatives com l’estratègia Transforma Castelló, la participació en el projecte internacional Unalab per a desenvolupar accions urbanes innovadores, la reestructuració de línies d’autobús i la millora d’accessibilitat i camins escolars. Quant als serveis i transparència informativa, ressalten els processos de participació ciutadana per a definir projectes urbanístics, l’assemblea per a rendir comptes de la gestió municipal o la incorporació del Pla d’Implantació de l’Administració Electrònica.

‘Xarxa Innpulso’

La distinció de Castelló com a Ciutat de la Ciència i la Innovació 2018, la resolució de la qual es va donar a conéixer el mes d’abril passat, implica que entra a formar part de la Xarxa Innpulso, en línia amb l’Estratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia i d’Innovació i amb el programa europeu Horitzó 2020.

Aquesta xarxa, configurada per 72 ajuntaments, és una plataforma estratègica per a potenciar la innovació a les ciutats. Entre els avantatges de pertànyer, destaquen la d’aprofitar els projectes col·laboratius entre municipis, la priorització per a la ubicació d’instal·lacions científiques i tecnològiques o la preferència per a la celebració de congressos, seminaris i altres esdeveniments. També s’impulsa la compra pública innovadora, tant amb fons propis com nacionals i internacionals, fomentant especialment la participació de les pimes radicades a les ciutats de la Xarxa Innpulso.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari