El pressupost de l'Ajuntament de Castelló ascendeix a 195,87 milions d'euros per a 2023

El govern municipal desgrana les línies estratègiques d’uns comptes dirigits a reforçar les polítiques socials, verdes i d’impuls econòmic

El pressupost de l'Ajuntament de Castelló ascendeix a 195,87 milions d'euros per a 2023
14/12/2022 -

L’Ajuntament de Castelló comptarà en 2023 amb un pressupost municipal que ascendeix a 195,87 milions d’euros i que està dirigit al manteniment i reforç de les polítiques socials, verdes i d’impuls econòmic. El pressupost passarà per una pròxima Junta de Govern Local i haurà de ser aprovat en un ple municipal previst per a finals d’aquest mes. Aquest dimecres, l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha presentat les línies estratègiques del Pressupost 2023 junt a la regidora d’Hisenda, Monica Barabás, i els tinents d’alcaldia Ignasi Garcia i Fernando Navarro

L’alcaldessa de Castelló ha destacat que “es tracta d’un pressupost que guiarà les polítiques progressistes que busquen un Castelló millor, més pròsper, més just i més igualitari” i que “són uns comptes pensats per a mantindre en 2023 el gran objectiu del benestar ciutadà, amb accions, projectes i serveis que ajudaran a continuar transformant la ciutat”.

Marco ha destacat que per a l’any vinent els pressupostos recullen noves inversions captades gràcies als fons europeus. “Europa continua sent una finestra d’oportunitats i de desenvolupament sostenible i saludable i, per a 2023, el pressupost recull projectes per un total de 7,5 milions d’euros”, ha indicat. Entre ells, destaquen els 5,97 milions per a la implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), els prop de 300.000 euros per a completar el projecte de millora de la mobilitat ciclista i per a vianants de l’avinguda Lledó, prop de 500.000 euros per a la gestió integral del Centre d’Envelliment Actiu i Saludable, i una partida de quasi 650.000 euros per a remodelació del passeig marítim de l’avinguda Ferrandis Salvador.

L’alcaldessa ha recordat que, entre els projectes ja executats amb fons europeus, els que s’estan executant i els nous projectes captats, “Castelló suma ja 67,7 milions d’euros en projectes cofinançats per Europa”. Així mateix, ha apuntat que els nous comptes contemplen inversions reals per un total de 16,7 milions.

La regidora d’Hisenda, Monica Barabás, ha desgranat per la seua part el pressupost destinat a polítiques socials i d’ocupació, entre altres. “El govern municipal continua impulsant les polítiques socials i reforçant el suport a les famílies més vulnerables amb una inversió en Benestar Social que creix un any més fins a aconseguir els 17,63 milions d’euros (un 1,29% més que l’any passat i més d’un 91% respecte a 2015)”. Quant a les polítiques actives d’ocupació, Barabás ha destacat l’augment en un 455% des de 2015. En concret, enguany es destinaran més de 5,7 milions d’euros per a projectes com Jornals de Vila, ajudes a l’emprenedoria, o formació a mesura, entre altres projectes.

El segon tinent d’Alcaldia, Ignasi Garcia, ha defensat que “des de l’Acord de Fadrell presentem els pressupostos que necessita la gent de Castelló”. Ha destacat que “en el context actual d’inflació, en el que a la gent li costa cada vegada més omplir la cistella de la compra i pagar la factura de la llum, presentem uns pressupostos socials i progressistes que posen al centre a les persones, que garanteixen drets de la millor manera que podem fer-ho, millorant serveis públics i de qualitat, i esdevenint motor econòmic per a la ciutat. Treballant per la inclusió social, l’ocupació i l’habitatge dignes”.

Garcia ha apostat per continuar amb el treball de dignificació de l’educació pública, amb inversions per a les escoles de la ciutat, amb el Pla Edificant a ple rendiment, els nous aularis de 2 anys i l’augment pressupostari en les escoletes. En l’àrea de Reciclatge i Neteja, per combatre l’emergència climàtica i tenir cura de l’entorn i garantir un Castelló net, s’incrementa en quasi un milió d’euros el servei de recollida selectiva i reciclatge fins els 10,5 milions, mentre que Participació Ciutadana preveu una inversió de 700.000 euros per al foment de la participació per la inclusió social, on destaca el pla Decidim.

En Cultura, s’augmenten les partides per seguir apostant per la democratització de la cultura, apostant per la professionalització del sector i garantint l’accés universal, mentre que en Memòria Democràtica s’asseguren les campanyes d’exhumacions i l’identificació de les víctimes del franquisme. El segon tinent d’alcalde ha assenyalat que es reforçaran les polítiques de prevenció, detecció i atenció de diferents violències masclistes, treballant per una ciutat en igualtat i diversitat, mentre que en Protecció Animal s’incentivarà l’adopció, fomentant una tinença responsable cap al sacrifici zero, creant una nova plaça de veterinari municipal.

El tercer tinent d’alcaldia, Fernando Navarro, ha posat en valor el desplegament de les polítiques en medi ambient i habitatge per a avançar cap a un “Castelló verd, sostenible i social”. En Transició Ecològica ha ressaltat un augment dels comptes del 30% respecte a 2015, passant dels 1,2 de fa huit anys a 1,8 milions d’euros en 2023, mentre en Habitatge el pressupost ascendeix de 78.000 euros en 2015 als 1,6 milions d’euros.

Navarro ha subratllat que el pressupost de l’Acord de Fadrell consolida les “polítiques ecologistes com a troncals de l’Ajuntament i la brúixola verda és clau per al futur de la ciutat”. Ha ressaltat partides per a impulsar la instal·lació de plaques fotovoltaiques i el projecte 50 50 d’estalvi energètic en centres educatius en matèria de transició energètica; el projecte d’ampliació del Molí la Font i el pla de vigilància per a analitzar la biodiversitat de la Marjaleria en conservació ambiental; ajudes per a fomentar l’economia verda i millores en els horts urbans en polítiques agroecològiques; o l’ampliació del pressupost en campanyes d’educació ambiental.

En Habitatge, en 2015 el pressupost era de 78.000 euros. En 2019 va ascendir als 1,3 milions gràcies a la creació de l’Oficina Municipal d’Habitatge. En 2023 serà de 1,6 milions per la inclusió de l’Oficina en la Xarxa Xaloc de la Generalitat i l’impuls de les actuacions de rehabilitació amb els fons del pla de recuperació del Programa Barris. Així, contempla 350.000 per a redactar els primers projectes del Programa Barris. També, altres 300.000 en ajudes per a rehabilitació per a completar les convocatòries de subvencions de la UE, a més de 200.000 per a reforçar el servei de gestió dels habitatges municipals i 35.000 per a continuar potenciant la Borsa de Lloguer Municipal.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari