Així són els pressupostos 2020 més socials de Diputació

El pressupost de la ‘Diputació del canvi’ augmenta fins als 148,9 milions i posa l’accent en el repte del despoblament

Així són els pressupostos 2020 més socials de Diputació
27/11/2019 -

El passat 14 de novembre, Javier Martí, president de la Diputació de Castelló, al costat de Santiago Agustí, diputat d’hisenda, i a Ignasi García, diputat i portaveu de Compromís, va presentar els pressupostos de l’ens provincial per al pròxim 2020. Definits com els primers de la ‘Diputació del canvi‘, tenen un “caràcter municipalista, centrats en els municipis xicotets i a combatre la despoblació” segons ha assenyalat Martí.

La quantitat disposada per a 2020 ascendeix fins als 148,9 milions d’euros, 5,7 milions més que en 2019, i busquen donar resposta a les demandes formulades pels alcaldes de la província en les reunions que s’han mantingut en les setmanes prèvies per part del president de la Diputació i el seu equip.

Martí, afirma que aquests comptes reconeixen la capacitat de gestió dels ajuntaments i dotaran de més autonomia i capacitat de gestió als municipis, ja que “és una evidència que els seus alcaldes i regidors són els qui millor coneixen les necessitats existents als pobles”. En aquest sentit, el president també ha declarat que “hi ha una clara intenció d’ajudar als municipis més xicotets del nostre interior per a fer front a la despoblació, però sense oblidar-nos de les grans ciutats, perquè tots som província de Castelló”.

Lluita contra el despoblament

Des de l’àrea de Desenvolupament Rural i Lluita contra la Despoblació, s’invertiran més de 45 milions d’euros, 12,4 dels quals aniran destinats al Pla 135, que ara donarà més facilitats als ajuntaments, ja que els permetrà usar fins al 50% a despeses corrents.

Altres 10 milions aniran destinats a polítiques de depuració d’aigua, amb l’objectiu final de legislatura de dotar a totes les localitats d’una depuradora. També és important els 3,7 milions que s’invertiran en Acció Social o els 5,6 que s’afegiran al Fons de Cooperació Local, on la Generalitat afig altres 5,6, fent pujar la quantitat fins als 11,2 milions.

Però no sols des d’aquesta àrea s’ha pensat en el repte de la despoblació. Per exemple, des del Patronat de Turisme es destinarà 707.000 € a ajudes per a municipis de menys de 3.000 habitants, ajuntaments que també tindran una partida dedicada a crear ocupació amb 850.000 €. I la pràctica totalitat del pressupost per a carreteres anirà destinat a adequacions en zones de l’interior.

Benestar Social

L’aposta social dels pressupostos es mostra amb l’augment de la partida en 2 milions, passant dels 3,7 en 2019 als 5,7 en 2020. Aquest augment és necessari, en gran manera, per assumir el 90% dels costos de personal dels equips socials dels ajuntaments de menys de 6.000 habitants, un esforç necessari que fa augmentar la partida en quasi 1,5 milions d’euros.

En la línia de dotar de més autonomia als municipis, Benestar també deixarà que siguen ells els qui marquen la destinació d’unes subvencions que augmenten en 300.000 €, fins a arribar als 1,7 milions.

Una de les grans demandes, especialment des de l’interior, són les unitats de respir, que veuran incrementada la seua inversió en 60.000 euros, passant dels 670.000 als 730.000, i amb el que es permetrà crear 10 unitats noves. També hi haurà partida per a una altra unitat, la de Teleassistència, que va desaparéixer en 2012 i tornarà en 2020 amb un pressupost de 30.000 euros que anirà augmentant gradualment.

L’àrea d‘Igualtat, per part seua, tindrà per primera vegada partida en el pressupost, posant fi així a l’incompliment de la llei durant 12 anys. En aquest apartat, es destinaran 25.000 euros a campanyes de sensibilització, 20.000 a implantar el Pla d’Igualtat de Diputació, 40.000 per a l’elaboració de plans d’igualtat municipals, i 30.000 € per a col·laborar amb entitats d’iniciatives en matèria d’igualtat.

Per al president de la Diputació, “el canvi s’ha de notar en l’aspecte social i serà l’actual equip de govern el que comence a aplicar el Pla d’Igualtat en tots els estaments de la casa, i serà també el que comence a establir les bases per a recuperar la Teleassistència”.

Promoció Econòmica

L’àrea de Promoció Econòmica, Ocupació i Internacionalització de la Diputació comptarà amb una partida de 4,5 milions d’euros, un 3% del total del pressupost, i igual que en la majoria de departaments, es posarà l’accent en les zones d’interior. Així, es destinaren 465.000 euros per a programes mixtos d’ocupació-formació en atenció sociosanitària a persones dependents. Amb aquests programes “s’aconsegueix que la gent gran dels nostres pobles siga atesa per personal qualificat i permetem que persones parades s’incorporen a la formació” ha assenyalat el diputat Pau Ferrando.

En la mateixa línia de formació, es destinaran 300.000 euros als centres CEDES per a manteniment, personal, equipament i adaptació de les aules, incloent-hi també la creació d’un nou centre en Benassal. També està contemplada la instauració d’un nou perfil, el Tècnic en Sostenibilitat Empresarial, qui assistirà a les empresàries i empresaris que vulguen incloure qüestions d’economia sostenible en els seus negocis i, a més, donarà a conéixer el nou programa Rural-Innova, que fomentarà la implantació de la innovació en empreses rurals, i que compta amb un pressupost de 200.000 euros.

La partida comptarà també amb un apartat de 300.000 € per a iniciatives innovadores sense ànim de lucre que intervenen a l’hora de fomentar l’ocupació, emprenedoria i promoció econòmica a sectors de població més desfavorits.

Promoció ceràmica

La indústria del taulell és un dels principals motors econòmics de la província, i en aquest sentit, des de l’àrea de Promoció Ceràmica, disposaran de més de 700.000 euros de pressupost, dels quals 400.000 aniran destinats al Concurs de Regeneració Urbana. Els fons destinats al concurs, augmenten un 11,1% respecte a 2019, quan la suma era de 360.000 €, i en aquest sentit, el diputat Ximo Huguet ha assenyalat que “l’augment és conseqüent amb la voluntat de l’equip de govern de la nova diputació d’estar al costat dels ajuntaments que opten per regenerar la trama urbana dels seus municipis utilitzant productes procedents de la nostra indústria ceràmica”.

Conscients de la capacitat de la ceràmica de la seua capacitat internacional i d’obertura de mercats, la partida destinada a Qualicer i Cevisama es contempla en 30.000 euros per a cadascuna.

Canvi de model

Si bé destaca l’augment de la inversió provincial en 5,7 milions respecte a 2019, la modificació que més notaren els ajuntaments és el canvi de model per a l’ús dels fons. L’actual sistema encotillat donarà pas a un estil més obert que permetrà a cada municipi invertir d’una manera més autònoma en aquelles àrees que consideren més importants.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari