Puig anuncia un projecte pioner que detecta el coronavirus en les aigües fecals

Puig anuncia l’aplicació d’aquest sistema de detecció primerenca que comença a València i espera estendre’s a Castelló i Alacant

Puig anuncia un projecte pioner que detecta el coronavirus en les aigües fecals

La Comunitat Valenciana és pionera en l’ús d’una nova eina per a la detecció primerenca del coronavirus: l’anàlisi de les aigües fecals. Un projecte que sorgeix de la col·laboració entre Global Òmnium, la Generalitat Valenciana, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i el Ministeri de Ciència i Innovació que ja està en marxa a València i s’ampliarà al llarg del territori autonòmic.

Així ho ha anunciat el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que ha assenyalat que aquesta anàlisi d’aigües residuals identifica unitats genòmiques del coronavirus en el clavegueram i les depuradores i, gràcies a això, és possible rastrejar d’on provenen fins a espais tan concrets com els edificis.

Es tracta d’un projecte que ja està en marxa a la ciutat de València i permet observar l’evolució diària d’aquestes unitats genòmiques per litre d’aigua. El desenvolupa Global Òmnium en col·laboració amb altres organismes científics, com és el cas de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA). Eugeni Calabuig, president de Global Òmnium, ha explicat que des de fa tres anys una de les seues funcions és la de trobar virus en l’aigua, i “eixa experiència ha permés traslladar-ho al coronavirus”.

En aquest sentit, Calabuig ha destacat que l’eina facilita dades sobre unitats genòmiques acumulades, la qual cosa és clau per a saber quines són les zones més afectades per la COVID-19, quines no estan contaminades i quina evolució es produeix en aquestes. “Això ens permet fins i tot delimitar barris, hotels o edificis gràcies a les branques de clavegueram i ens ajudarà a veure com afecta la desescalada. Així ens podem avançar als possibles brots que sorgisquen i si el nombre de proves PCR és limitat, podria fer-se una millor distribució”, ha afegit.

Gloria Sánchez, investigadora del IATA, ha declarat que “és important validar aquests procediments i ara tenim una eina molt potent i molt útil per a fer seguiment del comportament poblacional”. Així mateix, ha matisat que s’utilitza com un complement a tots els mecanismes de detecció amb els quals compte la Generalitat Valenciana i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Respecte a per què ajuda a avançar-se als brots, Calabuig ha explicat: “Des que el malalt o malalta es contagia fins que dóna els primers símptomes poden passar dies, però en aqueix temps genera excretes que s’identifiquen en l’aigua amb aquest sistema”. És això el que garanteix l’alerta primerenca, ja que els ramals de clavegueram funcionen per barris, departaments sanitaris o zones delimitades.

El president de Global Òmnium també ha informat que s’han comparat resultats d’anàlisis d’aigües fecals de gener amb uns altres de març o abril i, efectivament, han comprovat que es tracta d’un sistema precís. Ha aprofitat també per a llançar un missatge de calma, ja que aquests genomes no es detecten a l’eixida de les depuradores, per la qual cosa no hi ha contaminació.

Quant a l’àmbit territorial, ja s’està realitzant a la ciutat de València i es prendran mostres “més a mesura”, en zones molt més concretes. L’objectiu és arribar a tot el territori de la Comunitat Valenciana, especialment a Castelló i Alacant, per la qual cosa es treballarà en un calendari, segons ha explicat el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, qui ha anunciat que s’espera afegir a poc a poc a poblacions basant-se en departaments sanitaris. “Veure el comportament en aquestes zones que hem presentat com a marc territorial per a la desescalada ens permetrà prendre decisions”, ha subratllat.

El Ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, també ha comparegut després de la reunió entre les diferents administracions i centres i ha celebrat la implantació d’aquest sistema. “Dóna satisfacció veure la transferència del coneixement científic a les necessitats dels ciutadans. Ara comprovarem la validesa d’aquests resultats per a veure si podem resoldre problemes de forma més eficaç i ampliar-ho a altres regions espanyoles”, ha declarat.

Duque ha remarcat que es tracta d’un programa pioner i Calabuig ha assenyalat que serien capaços d’analitzar fins a 50 ciutats al dia. En aquest sentit, Puig ha agraït aquesta col·laboració de manera altruista que serà clau per a combatre el virus i aconseguir una detecció primerenca.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari