Puig demana adaptar la suspensió de l'activitat econòmica a la realitat dels sectors productius amb una 'flexibilitat exigent' compatible amb la salut

Puig demana adaptar la suspensió de l'activitat econòmica a la realitat dels sectors productius amb una 'flexibilitat exigent' compatible amb la salut
29/03/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha traslladat al president del Govern, Pedro Sánchez, en la reunió amb les comunitats autònomes mantinguda aquest diumenge la necessitat d’adaptar la suspensió de l’activitat econòmica en sectors no essencials, decretada per l’Executiu central, a la realitat i diversitat dels sectors productius de la Comunitat Valenciana, per al que ha demanat aplicar una “flexibilitat exigent” compatible amb les garanties per a la salut de la ciutadania.

El president de la Generalitat ha realitzat aquestes declaracions en la seua compareixença en el Palau posterior a la reunió per videoconferència convocada pel president del Govern, Pedro Sánchez, amb els i les responsables de les comunitats autònomes per a abordar la crisi del coronavirus.

El president ha iniciat la seua compareixença mostrant la seua “pesar” a les famílies de les persones mortes per coronavirus, a les quals ha traslladat que “el seu dolor és el de tots els valencians i les valencianes”, i també ha dirigit un missatge d’ànim a totes aquelles persones ingressades o aïllades a les seues cases.

Puig ha expressat el seu suport a l’acceleració de les mesures de confinament acordades pel Govern amb la suspensió d’activitats econòmiques no essencials, justificada per la dimensió que ha aconseguit l’expansió del coronavirus. “Necessitem que aquests 15 dies que tenim al davant tinguen la màxima efectivitat quant a limitar al màxim la circulació del virus”, ha subratllat.

El president ha traslladat, no obstant això, al president del Govern la “necessitat d’adaptar aquesta mesura a la realitat plural i diversa dels sectors productius”, especialment, en el cas de la Comunitat Valenciana, en el que fa referència a la indústria pesant, com pot ser la ceràmica. “Hi ha empreses que no poden deixar de produir pitjant un botó” sense posar en risc el seu equipament i la mateixa seguretat en el treball, ha assenyalat.

Per això, ha plantejat que el reial decret llei de suspensió de l’activitat econòmica “s’aplique des d’una flexibilitat exigent que tinga en compte la diversitat productiva i siga compatible amb les exigències de preservar la salut de la ciutadania”. La Generalitat proposa en aquest sentit un calendari d’aplicació que abaste tant al sector ceràmic com a empreses auxiliars de sectors essencials.

Injecció de 2.200 milions d’euros de liquiditat

El president ha reclamat també que s’activen els mecanismes de liquiditat per a les comunitats autònomes, especialment per a les més infrafinançades, com la valenciana. Les autonomies “no poden ser un problema, sinó part de la solució”, però, per a això, han de poder pagar als seus proveïdors, ha dit.

Per això, ha sol·licitat que s’avance el FLA extraordinari i s’anticipe ja el 50% de la liquidació del model de finançament que s’abona al juliol. “Parlem d’uns 2.200 milions d’euros que podríem posar en circulació gràcies a aquestes mesures”, ha precisat.

Un Pla Marshall per a la reconstrucció

Puig ha explicat a més durant la seua compareixença que ha traslladat al president del Govern el seu “suport total” a la postura de l’Executiu estatal respecte al paper que ha d’assumir la Unió Europea, i ha reivindicat en aquest sentit la necessitat d'”unitat d’acció” amb la finalitat de “canviar les regles del joc” i no obtenir una resposta pròpia “del passat”.

El responsable del Consell ha sol·licitat així que la UE reaccione aprovant un Pla Marshall que contemple una “inversió potent” amb la qual poder afrontar la reconstrucció després de la crisi sanitària, econòmica i social a la qual aboca la pandèmia.

El cap de l’Executiu valencià ha indicat, així mateix, que Europa ha de “treballar unida” amb totes les institucions per a “garantir la cohesió social i territorial”. “Ens juguem el futur d’Europa” i també “el de la mateixa humanitat”, és a dir, la persistència dels valors que l’asseguren, ha defensat.

Segon avió procedent de la Xina

El president ha avançat, d’altra banda, que el dimarts arribarà a Espanya un segon avió de la Xina amb més material sanitari per a la Comunitat Valenciana i que també al llarg de la setmana pròxima hi haurà altres enviaments, i ha precisat que s’espera poder comptar ja amb alguns subministraments procedents d’empreses tèxtils valencianes.

Tal com ha subratllat, la Generalitat està treballant sense descans per a garantir la seguretat i la provisió del material necessari per al personal sanitari i sociosanitari que es troba treballant “en la primera línia de combat”. En aquest sentit, ha afegit que hi ha hagut coincidència en la reunió en la necessitat d’agilitar l’arribada a les comunitats autònomes de les comandes que s’estan realitzant de respiradors, equips de protecció i tests.

Ximo Puig ha demanat la màxima col·laboració de la ciutadania per a combatre la “pandèmia terrible” de COVID-19. “Això passarà, però passarà si ens quedem a casa; professionals i ciutadans i ciutadanes estem en el mateix combat, i cadascun ha de complir la seua missió”, ha manifestat el responsable de la Generalitat, que s’ha mostrat convençut que de la tristesa i el dolor dels moments viscuts eixirà la “força” per a guanyar-li la guerra al coronavirus.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari