‘Què fem amb el fem?’: la iniciativa de Reciplasa per a bolcar a la joventut en la gestió de residus

Ja ha celebrat cinc edicions involucrant alumnat d’Educació Especial, Infantil, Primària i Secundària en la conscienciació sobre residus

‘Què fem amb el fem?’: la iniciativa de Reciplasa per a bolcar a la joventut en la gestió de residus

Les noves generacions són cada vegada més conscients de la importància de cuidar el planeta amb xicotetes accions. L’educació ambiental ha passat a jugar un paper clau en la conscienciació social a peu de carrer, a les aules i en les mateixes llars. El projecte ‘Què fem amb el fem?’, de Reciplasa, és un dels principals exemples de Castelló, en el qual cada vegada més joves aprenen de manera lúdica.

Es tracta d’un concurs de maquetes, vídeo i relats que forma part de la iniciativa amb el mateix nom que finança la Càtedra Reciplasa de Gestió de Residus Sòlids Urbans de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló. Una iniciativa de Reciplasa, l’empresa pública encarregada del tractament i gestió dels residus urbans del centre de la província de Castelló, en col·laboració amb la càtedra i el Seminari d’Educació Ambiental de Castelló.

‘Què fem amb el fem?’ ha aconseguit sorprendre al llarg de les seues cinc edicions. Els seus destinataris i destinataris – alumnat d’Educació Infantil, Primària, Secundària i Centres d’Educació Especial– han mostrat grans resultats a través dels seus treballs.

Aproximar la gestió dels residus, reduir la quantitat de residus del nostre entorn, reforçar el coneixement de la tipologia dels residus i la seua gestió, millorar la recollida selectiva de residus sòlids en origen i entendre el seu impacte sobre la comunitat i reforçar la conscienciació en edats educatives primerenques són els objectius d’aquesta iniciativa.

Així, les i els alumnes aprenen les 4Rs (reduir, reutilitzar, reciclar i recuperar), la recollida selectiva, els residus com a recurs, el seu impacte i tractament, què és l’economia circular o conceptes més avançats com l’Agenda 2030 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU. La creativitat fa la resta i les maquetes, vídeos i relats plasmen l’aprenentatge que han aconseguit durant tot el procés.

Cinquena edició

Fa poc més d’un mes, la Càtedra Reciplasa va entregar els premis de la cinquena edició de la mà del vicerector d’Investigació, Jesús Lancis; el director de la Càtedra, Félix Hernández; el president de Reciplasa, Ignasi Garcia; l’alcaldessa de Vilafranca, Silvia Colom; el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Castelló, Francesc Mezquita, i el director tècnic de Reciplasa, Fernando Albarrán.

En concret, els premis han recaigut en els projectes ‘Junts per un món sostenible’, del Centre d’Educació Especial el Cau de Castelló, coordinat per Elisa Gómez Albiñana i M.ª Teresa Catalán Peña, en la categoria d’Educació Especial; la ‘Patrulla Reciclatge’ del CEIP Don Bosco d’Alagó de Vilafranca, coordinat per Alicia Monfort Marqués en la secció d’Educació Infantil; ‘A l’escola amb saquet’, del Centre Ramiro Izquierdo de Castelló, coordinat per Lidón Blanch Pascual, d’Educació Primària; i ‘El teu granet d’arena compta’, de l’IES Porcar de Castelló, coordinat per Marta Macián Sancha.

Tots ells projectes grupals amb els quals desenes de xiquetes i xiquets de tota la província han deixat volar la imaginació aprenent la vida completa dels residus que generen des de casa i des del seu entorn més pròxim.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari