Reduir el plàstic: Com pots col·laborar?

Reduir el plàstic: Com pots col·laborar?
15/12/2020 -

En la seua època el plàstic va ser un invent que va revolucionar el món, moltes fàbriques de diversa índole van començar a elaborar els seus productes emprant cada vegada més i més plàstic en ells, això a causa del seu cost i la seua mal·leabilitat, entre altres coses.

No obstant això, l’ús indiscriminat d’aquest recurs en l’actualitat es troba fora de control i ha afectat el medi ambient a tal punt de posar en risc la vida del planeta tal com la coneixem.

Cada dia són centenars d’animals que moren a causa del plàstic i centenars de llocs que es contaminen en acumular-se el plàstic rebutjat inadequadament, per això en aquest post parlarem sobre la batalla contra el plàstic i com pots col·laborar.

La batalla contra el plàstic

Encara que moltes persones encara no prenen consciència del mal que l’ús inadequat del plàstic ha ocasionat al planeta, molts altres han caigut en compte d’això i s’han posat a la feina per a reduir aquest impacte.

Algunes persones també tenen la intenció d’ajudar i preservar el planeta, no obstant això no coneixen quines accions estan al seu abast per a col·laborar en la batalla contra el plàstic.

El plàstic és un element que demora més de 500 anys a degradar-se en el medi ambient, per la qual cosa aquest llarg temps de descomposició només ocasiona contaminació durant el procés, sense contar que el percentatge de residus plàstics reciclats a Espanya és a penes equivalent al 30% del plàstic total que es produeix i rebutja al país.

Evidentment, gran part del problema es deu al fet que la producció de plàstic supera per molt al reciclatge del mateix i a més se suma el factor del maneig i deixalla inadequada d’aquest material, convertint això en un seriós problema que amenaça la vida en el planeta.

La batalla contra el plàstic es basa a disminuir la producció d’aquest, emprant en el seu lloc materials biodegradables o retornables per a ser reutilitzats, a més de la deixalla adequada del plàstic existent i el sanejament de les àrees contaminades amb aquest material.

Per això, la solució es troba en mans de tots amb igual grau de responsabilitat, des de les empreses que el produeixen fins als consumidors que fan ús d’ell i el rebutgen.

Com pots ajudar en la batalla contra el plàstic?

El primer que has de saber és que existeixen diversos tipus de plàstics, els quals es diferencien d’acord amb el seu ús i a l’impacte que poden tindre en el medi ambient, entre ells estan:

Plàstics d’un sol ús, que són aquells que no poden retornar-se a les companyies i que, si són mal rebutjats, acaben per contaminar l’ambient irremeiablement.

Microplàstics, el qual en lloc de descompondre’s es fracciona i es converteix en xicotetes peces plàstiques que contaminen molt més el medi ambient.

Existeixen altres classificacions del plàstic sobre la base de la seua composició, les quals també incideixen en el temps de descomposició, no obstant això a nivell de contaminants podem parlar sobre els dos tipus esmentats anteriorment.

Si desitges ajudar al medi ambient en la batalla contra el plàstic, pots realitzar xicotetes accions que sumen per a guanyar aquesta batalla, com ara:

• Quan adquirisques aliments procura preferir sempre els empaquetatges biodegradables per damunt dels plàstics. Per exemple, en lloc de botelles de plàstic, adquireix begudes en caixes de cartó.

• Quan compres productes com a soda, procura preferir les botelles de vidre retornable sobre les de plàstic d’un sol ús.

• En la mesura que siga possible, evita usar palletes o popotes i simplement pren de l’envàs.

• Procura emprar un envàs d’aigua reutilitzable o cooler, en lloc de comprar sovint aigua embotellada en envasos plàstics.

• Quan adquirisques aliments a granel porta el teu propi envàs, així podràs estalviar a més de cuidar el planeta.

No consumisques goma de mastegar o xiclet, ja que en l’actualitat aquestes llepolies contenen goma sintètica i acetat de polivinil, és a dir, plàstic.

Recicla els envasos plàstics sempre que pugues, proporcionant-los un segon ús o més i procura rebutjar-los de manera segura quan ja no siga possible reutilitzar-los.

• Utilitza mistos en lloc d’encenedors de plàstic, ja que són més amigables amb el medi ambient.

• No utilitzes gots i plats de plàstic, una alternativa més ecològica és el cartó i el paper.

• Opta per aliments naturals per a portar a casa en lloc de preempacats de plàstic.

• Tria bosses de paper en lloc de plàstic o porta la teua bossa de compres reutilitzable elaborada en tela.

• Rebutja de forma adequada els productes plàstics en els llocs destinats per a això, quan no et siga possible donar-los un segon ús.

• En rebutjar plàstics procura tallar els cércols per a evitar que els animals queden embossats en ells i muiren, en cas que les teues deixalles acaben en el medi ambient.

Recorda que cuidar el planeta és tasca de tots i part d’això està a ajudar a reduir l’ús d’aquest material.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari